Wat als je winterdipje geen dipje meer is?

Veel mensen hebben in deze periode te maken met een winterdipje. Onze dagelijkse portie daglicht wordt flink verminderd doordat de dagen steeds korter worden. Daarnaast voelen we ons lusteloos en moe, terwijl we juist lang niet zo actief zijn als in de zomer. Een winterdipje: velen van ons hebben er weleens mee te maken (gehad). Maar hoe kom je de winter ondanks die dip toch op positieve wijze door? Met deze 5 tips zeg je binnen no-time vaarwel tegen jouw winterdip!

Zorg voor voldoende slaap

Een gezonde nachtrust is essentieel. Wie voldoende nachtrust krijgt presteert overdag beter, heeft minder last van stress en maakt minder kans op ziektes en infecties. Zorg ervoor dat je slaapkamer voldoende geventileerd wordt en slaap onder een 4 seizoenen dekbed. Deze houdt je lichaam heerlijk warm gedurende deze koude maanden, maar ventileert ook voldoende. Daardoor zul je niet gaan zweten of plakkerig aanvoelen. ’s Zomers zorgt een dergelijk dekbed overigens ook voor comfortabele nachten door deze eigenschappen. Vermijd het gebruik van je laptop, smartphone of andere schermen 2 uur voordat je gaat slapen. Zo komen je hersenen optimaal tot rust.

Eet gezond

Heerlijk hoor, die zware stamppotten met een flink stuk rookworst. Maar gezond is anders. Zorg ook ’s winters voor lichte, gezonde maaltijden met veel groenten. Toch zin in zware winterkost? Maak een erwtensoep met veel wortel, prei en andere groenten en serveer er een vegetarische rookworst bij voor de verandering. Gezond eten en goed voor je lichaam zorgen dragen op korte termijn bij aan een goede mentale gezondheid.

lijn groen oudersenzo
Winterdipje

Blijf sporten

In de winter is het verleidelijk om wat vaker op de bank te hangen en te Netflixen op je vrije dag. Vooral wanneer het buiten koud en guur is zijn we met geen paardenkracht naar buiten te krijgen. Toch heeft voldoende sporten een positief effect op ons welbevinden. Een winterdipje is sneller aangepakt wanneer je elke dag minstens een half uur beweegt. Je hoeft overigens niet te zwoegen in de sportschool: een winterwandeling door het bos of de fiets pakken naar je werk telt ook gewoon mee. Vergeet niet je goed in te pakken: een sjaal, handschoenen en warme schoenen zijn geen overbodige luxe. Je zult zien dat je je snel beter voelt.

Neem voldoende tijd voor jezelf

Last van werkstress? Neem op tijd een stapje terug en bouw wat me-time in. Ga een dagje naar de spa, boek een ontspannende massage of plan een romantisch avondje uit met je partner. Ook is het fijn om thuis een hete douche of een warm bad te nemen en jezelf eens goed te verwennen. Scrub je lichaam en gezicht, trakteer jezelf op een haarmaskertje en smeer jezelf na afloop in met een heerlijke bodylotion of olie. Zo laat je dat winterdipje op efficiënte wijze van jezelf af glijden. Voel je overigens niet schuldig over het feit dat je tijd neemt voor jezelf. Je eega en kinderen komen echt niets tekort. Sterker nog: jij bent straks een leukere ouder en partner doordat je jezelf voldoende ontspanning gunt.

Connect met de mensen om je heen

Een winterdipje aanpakken kun je alleen doen, maar met de juiste mensen om je heen voel jij je nog sneller de oude. Connect daarom met de mensen om je heen. Ga naar die werkborrel met je collega’s, richt een eetclub of leesclub op, meld je aan bij de plaatselijke toneelvereniging of duik de kroeg in met vrienden of je partner. Door regelmatig onder de mensen te komen word jij automatisch vrolijker. Daarnaast doe je met vrienden, kennissen of collega’s al snel leuke dingen en voer je fijne gesprekken. Daar word je vrolijk van!

Wat als je winterdipje geen winterdipje meer is?

Voel jij je langer dan 3 weken somber en heb je moeite met het oppakken van je dagelijkse routine? Heb je moeite om in slaap te komen of juist om goed door te slapen? Dan heb je kans dat jouw winterdipje een depressie is. Zoek op tijd hulp in dat geval: er is altijd een oplossing. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe eerder jij van je klachten verlost bent. Neem contact op met je huisarts.

Heb jij weleens last van een winterdipje? Wat zijn jouw gouden tips? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Zo laat je stress in de kou staan!
Wintermaanden: Tips & tricks voor een gezonde winter!
Zullen we dit jaar het melancholische gevoel een keertje overslaan?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Whitecloutz.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *