Themapagina: Het huishouden

Aan de lenteschoonmaak

Niemand vindt het leuk, toch moet het gebeuren. Het huishouden. Het schoonmaken van de toilet, keuken, badkamer, het verschonen van de bedden, de boodschappen doen, stoffen, zuigen, dweilen, ramen lappen, noem het maar op. Blij wordt je er vaak niet van, maar het is een noodzakelijk kwaad. Als het eenmaal weer is gebeurd, voelt het ook wel weer prettig. Maar aangezien er zoveel leukere dingen te doen zijn, is het wel zo prettig als die klusjes weer zo snel mogelijk achter de rug zijn.

Zeker met een gezin kan het huis binnen no time veranderen in een soort ‘oorlogszone’. Als de kinderen dikke pret hebben gehad, is de kans groot dat de vloer bezaaid ligt met legosteentjes, puzzelstukjes en ander klein speelgoed. En dat precies op het moment dat jij net dacht klaar te zijn… Fijn hoor zo’n gezin! Als de ene geen troep maakt, doet de ander het wel.

Huishoudschema

Een huishoudschema klinkt leuk en voor sommigen werkt dit ook echt wel, maar er blijven altijd onvoorziene omstandigheden, vooral met kinderen. Want in één seconde onoplettendheid van jouw kant, en de zojuist opgeruimde vloer ligt weer bezaaid met blokken, omdat zoon- of dochterlief de blokkendoos heeft omgekeerd. En jij kan wel vrolijk roepen dat hij dit dí-rect weer moet opruimen, maar hij wil er juist mee spelen. Niks opruimen dus!

Een overzicht kan wel rust geven in je hoofd. Je hoeft immers niets te onthouden, alles vind je op het overzicht en het is in één oogopslag duidelijk wanneer, wat moet worden gedaan. Zo doe je iedere dag een beetje, in plaats alles op één dag te proppen (en gillend gek te worden van iedere tegenslag).

Handige schoonmaaktips

Helpen in het huishouden

Natuurlijk hoef je niet alles alleen te doen. Vanaf een bepaalde leeftijd kan je kind(eren) prima meehelpen met kleine klusjes. Vooral kleine kinderen vinden het nog hartstikke leuk om mee te helpen in je huis. Natuurlijk moet je hem nog geen verantwoordelijkheid geven, want dat geeft alleen maar frustraties (bij beide partijen). Het is echter wel goed om kinderen vanaf 18 maanden te stimuleren je te helpen. En dat zal in het begin vooral ‘van de wal in de sloot zijn’ maar op de lange(re) termijn zal hij steeds meer kunnen. En het is ook nog eens goed voor zijn ontwikkeling…

Huishouden


Opruimen, hoe doe je dat zo snel mogelijk?

Opruimliedjes, een gezellige manier van opruimen!

Spelend opruimen

Handige schoonmaaktips

Vlekken uit kinderkleding

Een nieuwe wasmachine? Hier let je op!

Groene zeepjes en sopjes

Met je gezin leven in armoede

Gooien en smijten

Aan de lente schoonmaak!

Helpen in het huishouden!

Het wasmonster

De ieniemieniekok, helpen in de keuken

Een duurzaam huishouden

Mijn mannenhuishouden

Is een magnetron schadelijk?

Milieubewust leven

Bezuinigingstips die werken

Besparen op je boodschappen

Aan de schoonmaak! Hoe maken we zo snel mogelijk ons huis weer schoon?

Het leven van een bijstandsmoeder

Armoede in Nederland
BabyBaby