Wagenziekte bij kinderen: zo voorkom je misselijkheid

Veel mensen gaan wanneer zij op vakantie gaan met de auto de weg op. Dat geeft veel gemak en vrijheid, maar het kan wel vervelend zijn wanneer je kind last heeft van wagenziekte. Niet ieder kind heeft last van wagenziekte, maar het komt wel veel voor. Wagenziekte ontstaat doordat het evenwichtsorgaan van streek raakt en komt dan ook vooral voor bij kinderen tussen de twee en tien jaar. Dit omdat hun evenwichtsorgaan nog niet in zijn geheel is volgroeid. Wat kun je eraan doen om wagenziekte te voorkomen?

Wagenziekte bij kinderen: zo voorkom je misselijkheid

Niet tekenen, niet lezen

Tijdens een lange autorit vinden veel kinderen het leuk om op de achterbank te gaan tekenen of lezen. Dat is handig voor het vermaak en het doden van de tijd, maar het kan een slecht idee zijn met het oog op wagenziekte. Dit omdat de ogen op tijdens het lezen een andere beweging registreren dan de hersenen. Daardoor kan er eerder wagenziekte ontstaan. Laat de kinderen naar buiten kijken door het voorraam of de zijramen. Wat niet echt voor misselijkheid zorgt, is het plaatsen van een beeldscherm achter de voorstoel. Doordat het kind dan recht voor zich uit kijkt, heeft hij waarschijnlijk minder last van wagenziekte terwijl het ook afleiding van de rit heeft.

Lichte maaltijd

Reizen op een lege maag kan ervoor zorgen dat de wagenziekte erger wordt. Geef je kind dus voordat jullie vertrekken een lichte maaltijd. Denk dan bijvoorbeeld aan een paar biscuits, rijstwafels, fruit of bijvoorbeeld wat schijfjes komkommer. Het is ook belangrijk om je kind genoeg te laten drinken. Kies bij voorkeur voor drankjes die weinig tot geen suiker bevatten. Kies voor water of water met smaak (voeg bijvoorbeeld aardbeien toe). Als je een lange reis maakt, dan is het ook handig om iets lekkers mee te nemen voor onderweg. Rijstwafels zijn prima mee te nemen (ze zijn ook verkrijgbaar met een laagje chocola), maar ook een zak wortels of een in stukjes gesneden komkommer is gemakkelijk mee te nemen in de auto.

Medicijnen

Er zijn medicijnen op de markt die helpen tegen wagenziekte. Een van de meest bekende is Primatour. Medicijnen als Primatour zorgen er niet voor dat de reisziekte in zijn geheel wordt verholpen, maar kan het kind wel helpen als deze de neiging tot overgeven heeft. Het medicijn vermindert misselijkheid en maakt het kind rustig. Het dient ongeveer een uur voor de reis ingenomen te worden en werkt tot wel zes uur lang. Het mag genomen worden vanaf twee jaar. Veel mensen zijn tegen het gebruik van medicijnen. Het is dan ook aan te raden eerst te proberen de wagenziekte van een kind te verminderen door de andere tips te volgen dan meteen medicijnen te gebruiken. Er is namelijk geen medicijn zonder bijwerkingen.

Voldoende pauze

Je moet je voorstellen dat je kind erg veel last heeft in de auto. Voldoende pauze en frisse lucht is dan ook erg belangrijk. Probeer om het uur even een korte stop te maken om het kind even te laten wandelen. Zet ook de airco aan in de auto of zet het raam op een klein kiertje.

Ook niet vergeten

Door deze tips op te volgen, is een succesvolle vakantie vrijwel gegarandeerd. Ook niet vergeten: een eventueel extra autoverzekering afsluiten (pechhulp buitenland) en een autocheck bij de garage laten doen. Je weet immers nooit wat er gebeurt onderweg.

liefs Marion

Extra informatie

Reisziekte? Met deze tips overleef je de autorit!
3x DIY spelletjes voor in de auto
Tips voor een lange autorit
Zorgeloos op vakantie met kinderen
Op vakantie met je kindje – Waar moet je rekening mee houden?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto’s: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *