Tips voor jonge ouders met slaapgebrek

Tips voor jonge ouders met slaapgebrek

Als kersverse ouder kom je niet altijd aan je 8 uren nachtrust. Vooral baby’s zetten het leven behoorlijk op z’n kop. Hoe zorg je ervoor dat je niet oververmoeid raakt? Wat kan je doen om te voorkomen dat je energie volledig opraakt, terwijl je die juist nu zo nodig hebt?

Wees eerlijk tegen jezelf!

Jouw leven is verrijkt met een lieve, kleine baby. Je bent er vol van, maar het is ook een feit dat je leven totaal niet meer is wat het was. Of je wilt of niet, alleen al dat gegeven kost energie. Daarnaast heb je als vrouw ook nog eens te maken met het herstellen van een zwangerschap en een bevalling. Je lichaam heeft alle energie nodig om zichzelf weer in de oude ‘staat’ te krijgen en, als je dit geeft, borstvoeding te produceren. Allemaal energievreters. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de baby zelf. Jouw kleine wondertje heeft heel veel liefde en zorg nodig (ook ’s nachts), wat je waarschijnlijk ook juist zo graag geven wilt. Wees eerlijk tegen jezelf dat je gewoon energie nodig hebt en zie het niet als falen als je moe bent. Ga niet tegen de klippen op roeien om toch maar vooral niet te laten zien dat je moe bent. Je kindje heeft er veel meer aan als je hier juist iets tegen doet!

Het dagritme van je baby aanleren?

Soms wordt er al bij baby’s gesteld dat je je kind vooral overdag wakker zou moeten houden om zo te zorgen dat het ’s nachts gaat slapen. Gelukkig is niet iedereen het daarover eens… Je kindje slaapt als het behoefte heeft aan slaap. Natuurlijk zal je het ritme zachtjes aan er wel in krijgen, maar doe dit niet door je kindje wakker te houden! Stem jouw ritme af op dat van je kindje. Dat hij zich gaat aanpassen aan jouw ritme komt echt wel als hij groter wordt!

lijn groen oudersenzo
Tips voor jonge ouders met slaapgebrek

Zorg voor voldoende slaap

Met goed kunnen slapen bereik je al veel. En dat slapen kan ook overdag. Voel je niet schuldig dat je ook even je kans schoon ziet om te slapen als je baby slaapt. Alle uurtjes die je kunt pakken is toch weer mooi meegenomen… Natuurlijk slaap je het lekkerst op je bed, met een dekbed over je heen en gewoon heerlijk in je ‘eigen holletje’.

Maak afspraken

Toch is ’s nachts een paar uur kunnen slapen wel het beste. Spreek met je partner af wie deze nacht ‘dienst’ heeft. Ook al geef je borstvoeding en kan je man dat niet overnemen. Hij kan wel de overige zaken doen als het zijn beurt is. Zo hoef jij je dan alleen te concentreren op de voeding zelf en rust je verder lekker uit. Is je baby vaak wakker? Dan kan je er ook voor kiezen om de nacht in tweeën te delen. Heb jij ‘vroeg’ dan kan jij bijvoorbeeld na tweeën blijven slapen en je man zorgt dan voor de baby. Op die manier heb je nog een ritme te pakken, wat ook zo zijn voordelen biedt. Lukt kolven, dan zou je er ook voor kunnen kiezen dat je partner je kindje ook voedt. Bij flesvoeding heb je even “vrij” als papa aan de beurt is.

Zorg voor lekker beddengoed

Zowel voor jou als voor je kindje is lekker slapen makkelijker als je gebruik maakt van lekker beddengoed. Pas het aan de temperatuur aan en kies een materiaal dat je lekker vindt liggen. Pas als je bed lekker ligt, kan je ontspannen slapen! Bij Smulderstextiel.nl heb je een ruime keuze in materialen van beddengoed. Veel mensen vinden katoen heerlijk slapen, zeker in de zomer. Voor baby’s wordt dit sowieso aangeraden.

Baby vlakbij je houden

Uit onderzoeken is gebleken dat een baby beter slaapt als het in de buurt van mama is. Op zich niet vreemd, maar juist heel natuurlijk. Zorg wel voor een veilige plek om je baby te laten slapen. Hier zijn speciale bedjes voor te koop. En als je baby goed slaapt, doe jij dat ook!

Voorkom stress

Veel baby’s kunnen van slag raken door te veel drukte. Hoewel geluiden ze soms juist rustig maken (is mijn ervaring tenminste) is te veel doen helemaal niet goed voor ze. Sleep ze niet de hele dag mee en laat niet alle kraamvisite met ze zitten tutten. Door stress slapen ze immers minder goed! En naast het feit dat jij dan minder kan slapen, is slaap voor je baby ook heel belangrijk!

Eet gezond!

Je fit voelen bereik je niet alleen door goed te slapen, maar ook door goed te eten. Voorkom dus dat je door alle hectiek vergeet om te eten of om te vaak voor snel en simpel te kiezen. Je lichaam heeft gezonde voeding echt nodig!

Maak je niet te druk

Veel stress voor jezelf wordt ook onnodig veroorzaakt door…jezelf! Stel geen hoge eisen aan van alles en nog wat. Iedereen snapt (en al zouden ze het niet doen, wat dan nog?) dat je huis minder opgeruimd is, je geen zin hebt in allerlei afspraken of ergens niet op tijd verschijnt. Je bent een supermoeder als je er voor je kind bent! En ook als je hulp inroept als het nodig is! Schakel rustig hulptroepen in als het boven je hoofd begint te groeien. Opa, oma of een lieve vriendin vinden het waarschijnlijk alleen maar prachtig om even op te mogen passen, zodat jij even een paar uurtjes kunt slapen… of ontspannen.

liefs Wil

Meer informatie

Wat draagt je baby in de nacht?
Je baby lekker laten doorslapen
Lekker en veilig slapen door je baby
Wennen aan zijn bedje, hoe doe je dat?
Slaapproblemen? Hier is de oplossing!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Smulderstextiel.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *