Zomer ABC – Zomer betekent opletten & genieten!

Kun jij ook zo intens genieten van de zomer? De zon, het genieten van de natuur, volop vitamine D, de lange(re) dagen, de cocktails op een terras, de gezellige BBQ met vrienden, de picknick… Ik wel! Als de zon weer begint te schijnen, gaat het bij mij ook kriebelen…

Zomer ABC - Zomer betekent opletten & genieten!

Maar de zomer is meer dan alleen maar zomerse gezelligheid. De zomerperiode is ook opletten dat je niet verbrandt, het risico op een wespensteek, de kans op een kwallenbeet, het weglopen van je kindje op een overvol strand, we gaan op vakantie en we nemen mee, en nog veel meer… Om overal op voorbereid te zijn, hebben wij een Zomer ABC voor je samengesteld. Vol tips en weetjes over deze periode. Waar kun je tegenaan lopen? Wat kun je er tegen doen? Handige checklisten en interessante weetjes. Heb je nog een nuttige of leuke aanvulling? Laat het ons vooral weten en stuur je mail naar info@oudersenzo.nl.

Alleen op vakantie

Op welke leeftijd laat je een puber alleen op vakantie gaan? Dat zal natuurlijk voor ieder kind weer anders zijn, maar zo’n eerste keer is best lastig. Voor alle partijen.

Allergie

Last van rode ogen of een snotterneus? Grote kans dat je kindje last heeft van hooikoorts. In de lente en zomer vliegen er miljoenen pollen door de lucht, die een allergische reactie kunnen geven. Bij de huisarts kun je laten testen of je kind een allergie heeft voor een bepaalde stof.

Berenklauw

Bij aanraking van de Gewone berenklauw kunnen de haartjes voor jeuk en irritaties zorgen. Zeker in combinatie met zonlicht. In sommige gevallen reageert de huid heftiger en kunnen er brandblaren ontstaan. Dit gebeurt niet gelijk, maar pas na 24 uur. Het venijn zit dus in zijn staart, want net als je denkt dat er niks aan de hand is, krijg je toch ineens jeuk, irritaties of zelfs brandwonden!

Bijen en bijensteken

Bijen zijn nuttige diertjes, maar door ze gestoken worden is écht geen pretje. Afgezien dat een bijensteek enorm pijn doet, kan het ook volledig mis gaan wanneer je er allergisch voor blijkt te zijn.
Een bij steekt gelukkig alleen als hij zich bedreigd voelt en zal je niet snel uit zichzelf aanvallen. Ga niet om je heen slaan als een bij in de buurt komt, maar wacht rustig af totdat hij weer weg vliegt. Nauwe kleding is veiliger, omdat een bij daar niet per ongeluk in kan vliegen. Kijk ook uit met zoete luchtjes.

Buiten eten

Hoe heerlijk is het om in de zomer zo vaak mogelijk, buiten te eten? Niet alleen de barbecue is leuk te doen, maar wat dacht je van een gezellige picknick?

Buiten spelen

De zon schijnt, heerlijk om buiten te gaan spelen! Rennen, ravotten, klauteren is niet alleen leuk maar ook gezond. Wist je dat kinderen die geregeld buiten spelen, beter in hun vel zitten? En van verveling hoeft geen sprake te zijn. Wij hebben tientallen leuke buiten speel spelletjes voor je verzameld!

Chloor

In de meeste zwembaden zit chloor om de bacteriën zoveel mogelijk te doden. De chloordampen kunnen de keel en neus van je kindje behoorlijk irriteren. Ga liever niet te lang zwemmen en als je gaat, probeer dit op een rustig tijdstip te doen.

Dazenbeet

Dazen zijn familie van de bloedzuigende insecten die behoren tot de orde tweevleugeligen. Andere namen voor de daas zijn: steekvliegen, daps, paardenvlieg, blinde daas, blinde mug, blinde vlieg, dazerik, bouw, brems of bremster. Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep vliegende insecten. Een daas kan namelijk de bacteriën van de huid van zijn ene prooi naar de andere meenemen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Diarree

Vooral op warme vakantieadressen ligt het risico van buikgriep of diarree op de loer. Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door de eerste dagen alleen vertrouwd voedsel te eten en gedurende de hele vakantie alleen water te drinken, dat betrouwbaar is (dus uit flessen). Let ook goed op de hygiëne en was regelmatig je handen. Laat hem ook niet té koude dranken drinken of te weinig drinken.

Drinken

Doordat je kindje meer zweet en dus meer vocht verliest, is het belangrijk dat hij genoeg blijft drinken, om uitdroging te voorkomen. Ook als je hem niet zichtbaar ziet zweten, verliest hij nog steeds vocht. Goed blijven drinken dus!

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder ‘eikenprocessievlinder’. De brandharen zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 mm lang, zijn pijlvorming en hebben weerhaakjes. Ze worden afgeschoten als de rups zich bedreigd voelt. Je kunt deze haartjes dus makkelijk in je ogen, op je huid of in je luchtwegen krijgen. 

De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken huiduitslag, dat een beetje op een allergische reactie lijkt. De huid zwelt, je ogen worden rood en gaan jeuken. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf en ook niet iedereen is even gevoelig voor deze haartjes. Sommigen mensen zijn echter heel gevoelig voor deze haartjes. Zij kunnen duizelig worden, koorts krijgen en braken.

Hygiëne

Veel buiten? Dan is het extra belangrijk om op een goede hygiëne te letten. Een keertje vaker zijn handen wassen, is geen overbodige luxe. Controleer je kindje ook regelmatig op wondjes.

IJsjes

Lekker!! Geef hem het liefst waterijsjes, zodat hij gelijk wat extra vocht binnen krijgt!

Kamperen

Leuk! Erop uit met caravan of tent! Kamperen met de kids, hartstikke leuk. Maar waar moet je allemaal aan denken? We hebben een handige checklist voor je gemaakt.

Kwallenbeet

Een kwallenbeet is niet fijn, het jeukt en geeft een branderige pijn. De huid is rood en opgezwollen en er kunnen zelfs blaren op ontstaan. Kinderen kunnen er zelfs misselijk of duizelig van worden. Tot aan overgeven toe. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Natuurlijk is het niet helemaal te voorkomen, maar je kunt je kindje wel uitleggen zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van die griezels.

Kwijt raken

Een dagje naar het strand of attractiepark? Loop niet het risico je kindje kwijt te raken, want in een fractie van een seconde kan hij ineens aan je aandacht ontsnappen.

Muggen

Een muggenbult is niet fijn, het kan flink jeuken. Zodra de ramen weer wijd worden opgezet, is het risico van muggen behoorlijk aanwezig. Zeker wanneer het gaat schemeren of donker is en er binnen volop licht brandt. Er zijn van allerlei middelen op de markt om deze vliegende prikkers, op afstand te houden, maar je kunt ook een gesneden ui op je nachtkastje leggen. Muggen vinden dit smerig en zullen niet snel bij je komen. Ook houden ze niet van tijgerbalsem of kruidnagels.
Toch geprikt? Smeer dan wat keukenazijn op de bulten, tegen de jeuk.

Onderkoeld

Misschien is dit nog wel het meest voorkomende en onderkende probleem. Na lang zwemmen of poedelen in koud water, kan je kindje onderkoeld raken. Hij ziet dan bleek, rilt en kan ook wat suf zijn. Zijn lichaamstemperatuur is dan onder de 36 graden gedaald. Je kunt hem het beste douchen met warm water om weer op temperatuur te komen. Pak hem daarna lekker warm in (ook zijn hoofdje) en geef hem iets warms te drinken. Wanneer hij erg versuft is, bel dan het alarmnummer.

Petje of hoedje

Het bolletje van je kindje is de plek die het meeste zon opvangt. Voorkom met een petje of zonnehoedje dat het hoofdje van je kindje verbrand, zeker als hij nog niet zoveel haar heeft.

Reisapotheek

Als je op vakantie gaat, zorg dan voor een goede reisapotheek. Het is een eenmalige aanschaf en daarna is het een kwestie van de toilettas bij te houden. Zodra je iets gebruikt, koop je het weer opnieuw. Op die manier grijp je nooit mis. Zo weet je ook dat je, met één toilettas, alle medische benodigdheden n één keer bij je hebt.

Slapen

Wanneer je kindje het te warm heeft, zal hij moeilijker in slaap komen. Probeer zijn kamer zo goed mogelijk op temperatuur te houden.

Teken

Controleer het lichaam van je kindje regelmatig op teken. Van een tekenbeet kan hij erg ziek worden (ziekte van Lyme). Voor een tekenbeet hoef je echt niet door het bos te lopen, gewoon bij je in de tuin kan het net zo goed gebeuren.

UV-werende zwemkleding

Buiten vertoeven als de zon schijnt, is natuurlijk heerlijk! Maar het is niet zo goed om de kwetsbare huid van kleine kinderen te lang bloot te stellen aan de gevaarlijke UV-stralen. Beter kun je de huid beschermen met UV-beschermende zwemkleding.Er zijn diverse merken die deze kleding aanbieden!

Vakantie

Heerlijk op vakantie, maar waar moet je allemaal aan denken? Wanneer je met je kindje op reis gaat, is een goede voorbereiding belangrijk.

Verbranden

Kindje in de zon? Zorg dan voor de juiste bescherming! Het vochtgehalte van een babyhuidje is meestal wat hoger als bij een volwassene. Zijn zweetkliertjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en zijn huid is dunner. Dit maakt dat een babyhuidje kwetsbaarder en gevoeliger is voor irritaties van buitenaf dan die van een volwassene. Ook gevoeliger dus voor de zon. De huid van je kindje is slechts vijf tot tien minuten zelf in staat zich te beschermen tegen de zon. Elke ouder is verantwoordelijk voor de zonbescherming van zijn of haar kind. Vanwege de kwetsbaarheid van de kinderhuid is extra voorzichtigheid bij kinderen heel verstandig.

Vliegreis met kinderen

Voor de een een makkie, voor de ander een enorme barrière, vliegen met kleine kinderen. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor? Hoe zorg je ervoor dat de reis zo aangenaam mogelijk verloopt. Voor groot en klein. Lees het in onze tips!

Voedselvergiftiging

Hoe warmer, hoe belangrijker het is om voedsel zo hygiënisch mogelijk te bewaren. Ook is het beter tijdens de hitte geen rauwe producten te eten, ook niet in restaurants, omdat je geen idee hebt hoe de salade is bereid. Bewaar je voeding zo lang mogelijk gekoeld en laat vlees het liefst in de koelkast ontdooien en niet in de warmte.

Wagenziekte

Op vakantie in de auto? Je kindje kan last van wagenziekte krijgen, omdat hun evenwichtsorgaan nog niet goed is ontwikkeld. Zorg dat zijn maagje goed gevuld is en dat er voldoende frisse lucht in de auto is. Beter is je kindje niet te laten lezen of tekenen en neem regelmatig een stop.

Wespen en wespensteken

Heerlijk dat mooie weer. Gezellig op een terrasje, drankje, hapje. Echter betekent mooi weer ook de komst van wespen. Gelukkige hoeven deze kleine vliegende pestkoppen, de gezelligheid niet te verpesten.
Hoe goed je ook je best doet, het kan altijd mis gaan. Ineens is die wesp in je oksel gekropen of zit hij in je haar, terwijl jij net met je handen door je haar gaat, kortom, je bent gestoken. Wat nu?

Zonnebrandmiddel

De huid van je kindje moet goed worden beschermd. Smeer hem daarom geregeld in met een antizonnebrandcrème. De factor geeft aan hoe lang hij in de zon kan. KWF Kankerbestrijding adviseert om kinderen in te smeren met een crème met minimaal factor 30.

Zonnebril

Koop een goede zonnebril voor je kindje. Speelgoedbrillen staan misschien heel leuk, maar houden geen UV-stralen tegen. De pupillen van je kindje gaan echter wel wijder openstaan door de donkere glazen zodat het schadelijke UV-licht de ogen van je kindje nog makkelijker kunnen schaden.

Zonnesteek

Wanneer je kindje te warm gekleed is of teveel wordt blootgesteld aan de zon op zijn bolletje, kan hij een zonnesteek oplopen. Dit is niet zonder risico. Om dit te voorkomen laat je je kindje regelmatig in de schaduw spelen, kleed je hem niet te warm en zorg je dat zijn hoofdje en nek zoveel mogelijk wordt beschermd tegen de zon.

liefs Marion

Extra informatie

Met warm weer komen ook de zomerkwalen weer
Zwanger in de zomer, wat kun je verwachten?
Het leukste zomerspeelgoed voor veel speelplezier tijdens de zomervakantie!
De risico’s van een warme zomerse dag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *