Week 8 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 8: Hoe groot?

Lengte± 2,5 cm
Gewicht1,5 gram
Bijzonderheden
Je kindje krijgt een gezichtje en hij gaat nu ook zachtjes bewegen (en daar voel je helaas nog niets van).
Week 8 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 8

Het embryo begint zich steeds meer te ontwikkelen en nu zijn spiertjes al een beetje zijn ontwikkeld, gaat hij zich zelfs bewegen! Met schattige kleine schokjes komt alles in beweging. Hoewel je daar nog niets van gaat voelen. Hij krijgt ook een gezichtje! Een mondje, een neusje en een tongetje. Het wordt steeds meer een klein mensje. Het geslacht gaat nu ook in ontwikkeling. Wordt het een jongen of een meisje, dat is nu nog niet te zien. Als je het überhaupt al wil weten voor de geboorte.

Zijn hoofdje beslaat op dit moment de helft van zijn totale lengte! Dat blijft natuurlijk niet in deze verhouding, maar is op dit moment noodzakelijk omdat er per minuut zo’n 100 hersencellen bij komen. Daar moet natuurlijk wel genoeg ruimte voor zijn.

Ook ontstaan deze week de gewrichten, zoals de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Hij heeft het er maar druk mee. Want gelijktijdig wordt er nu ook hard gewerkt aan zijn geslacht. Dat wil zeggen dat bij een jongetje zijn testikels groeien en bij een meisje de eierstokken. Nog even en het zal zichtbaar zijn.

Jouw lichaam in week 8

Je baarmoeder gaat uitzetten en dat voel je. En soms is het in de 8e week ook al zichtbaar en wellicht ook merkbaar aan je broeken. Want krijg je die strakke broek nog wel dicht? Je baarmoeder is op dit moment zo groot als een softbal. Best kan dat je daarom die broek niet meer zo makkelijk dicht krijgt.

Je hele hormoonhuishouding gaat op de schop en dat kan er voor zorgen dat je vermoeid bent en misselijk. Misschien zelfs regelmatig moet overgeven. Als het niet te extreem is, hoef je je geen zorgen te maken. Als je echter afvalt en weinig voeding nog kan binnen houden, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Ook je darmen kunnen wat gaat opzetten door de zwangerschapshormonen.

Echo

Deze week ga je naar de verloskundige tenminste als je een afspraak hebt gemaakt. En wie weet maakt ze dan ook wel een echo. Hoe spannend is dit! En als je partner zin of tijd heeft, neem je deze lekker mee. Maak je er samen een gezellige en bijzondere dag van. Want hoe mooi is het met elkaar naar een nieuw leven te kijken, jullie kindje ondanks dat je nog niet zo heel veel ziet.

De verloskundige gaat allerlei vragen aan je stellen. Het laatste moment waarop je ongesteld was, wanneer ben je gestopt met je anticonceptie, was je test positief, had je een regelmatige menstruatie en komen er erfelijkheden in je familie voor. Allemaal van die dingen die belangrijk zijn.

lijn groen oudersenzo
Voor vader
Voor vader
Voor vader
lijn groen oudersenzo

Tips en weetjes voor week 8

Blijf goed voor jezelf zorgen. Eet gevarieerd en gezond. Heb je wat last van je darmen, dit hoort er allemaal bij. Blijf vooral in beweging. Bewegen is goed voor je, vooral in deze fase. Het leidt je af van de ongemakken die je eventueel hebt van je zwangerschap. Maar ook rust is belangrijk. Sporten mag maar doe het wel een beetje rustig aan. Zwemmen is een aanrader.

Gewoon lekker genieten van je zwangerschap. De verloskundige bellen als je die nog niet hebt gebeld en ga alvast bedenken of je mee wilt doen aan zwangerschapsgymnastiek of een andere soort zwangerschapscursus.

ls je last hebt van verstopping (je darmen werken trager door de hormonen), drink dan wat extra water en eet wat meer vezelrijk eten. Probeer niet te persen tijdens het toiletbezoek want dit kan aambeien veroorzaken. Heb je last van een opgeblazen gevoel in je maag en darmen? Pas dan op met voeding die voor extra gasvorming zorgt, zoals: bonen, uien, kool, prei en koolzuurhoudende dranken.

Bel de verloskundige voor een eerste afspraak (als je vragen hebt, maak alvast een spiekbriefje). Probeer het op een tijdstip te plannen dat je partner ook mee kan gaan.

Door je hormonen kan je tandvlees zachter en gevoeliger worden (sneller bloeden). Blijf vooral goed poetsen, flossen en/of stokeren.

Heb je die handige lijsten al uitgedraaid?

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 9: Het geslacht van je kindje is te zien!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Stoppen met roken – Tips & tricks
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Wat doet Moeders voor moeders?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *