Week 30 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 30: Hoe groot?

Lengte± 42 cm
Gewicht1.500 gram
Bijzonderheden
De donshaartjes zijn aan het verdwijnen
Week 30 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 30

Gefeliciteerd, 75% van de zwangerschap zit erop! Je hebt nog maar een kwart te gaan! Dat schiet lekker op! Je baby is flink aan het groeien en langzaam verdwijnen zijn donshaartjes. Als hij nu geboren zou worden, zul je ze nog wel een beetje zien, maar ze zijn al wel aan het verdwijnen. Die donshaartjes komen in het vruchtwater terecht, waar hij van drinkt. Dit kan geen kwaad en helpt alleen de darmen in beweging te zetten.

Het kan zijn dat hij wat vaker de hik gaat hebben, want hij drink steeds meer van het vruchtwater en dat vergroot de kans dat hij zich wel eens verslikt. Jij kan dit heel goed voelen.

Zijn zintuigen beginnen zich steeds meer te ontwikkelen, hij oefent er dan ook goed mee. Horen, zien, voelen, proeven. Hij kan het allemaal. En ook zijn handjes gaan alle kanten op en ontdekt hij het kleine wereldje om hem heen. Misschien pakt hij zelfs af en toe de navelstreng. Dit kan gelukkig helemaal geen kwaad.

Zijn body krijgt steeds meer vet en dat is hard nodig voor na de geboorte. Dit houdt hem namelijk lekker warm. Niet alleen zijn body maakt zich klaar voor de grote buitenwereld, ook zijn brains. Zijn hersenweefsel groeit ook nog steeds!

Ligt hij al met zijn hoofdje naar beneden of duikelt hij nog alle kanten op? Het kan nu nog allemaal.

Jouw lichaam in week 30

Veel vrouwen krijgen in de periode last van “nesteldrang”. Nesteldrang is een soort oerinstinct en dat komt hartstikke goed uit, want alles moet natuurlijk in de gereedheid worden gebracht voor de komst van jullie baby. Dus een beetje opruimwoede en schoonmaakdrift, komt heel goed uit!

Het kan zijn dat de bovenkant van je baarmoeder inmiddels tegen je ribben begint te drukken. Dit kan je een benauwd gevoel geven. Pas wanneer je kindje gaat indalen, krijg je weer wat meer lucht. Je kunt echter dan wel weer meer last krijgen van je blaas en darmen, waardoor je vaker moet plassen of misschien last krijgt van obstipatie.

In deze periode kun je ook wat meer vergeetachtig zijn. Waar dit door komt, is niet goed bekend. Sommige wetenschappers denken dat het met de hormonen te maken heeft, maar echt bewijs hebben ze hier niet voor.

Last van rusteloze benen? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de toenemende druk op de benen, de veranderende hormonen en een tekort aan ijzer. Bespreek dit met je verloskundige, wellicht kan zij hierin iets voor je betekenen. Een warm bad of een heerlijke massage kan helpen.

Brandend maagzuur

Last van brandend maagzuur? Helaas, dit kwaaltje komt best vaak voor. Het komt omdat de zure maagsappen een beetje de slokdarm in worden geduwd en dit geeft een brandend gevoel. Normaal wordt je maag afgesloten met een klepje maar door allerlei hormonen kan dit wat minder goed werken. Ook zorgt de omvang van de baarmoeder voor extra druk op de buikholte, waardoor maagzuur omhoog wordt geduwd, de slokdarm in.

Je kunt het beste zo gezond en vezelrijk mogelijk eten en niet te vet en/of te pittig. Ook kun je beter geen koffie drinken of dranken met koolzuur. Verdeel de maaltijden in kleinere porties die je verspreid over de dag kunt eten. Vermijd stress, want dit is vaak ook een boosdoener.
Eet liever niet vlak voor het slapen en als je gaat slapen kun je het beste je hoofdeinde iets omhoog zetten.

lijn groen oudersenzo
Buggy
Buggy
Buggy
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 30 doen?

Het is handig als de babykamer zo langzamerhand in orde komt. Heb je alle producten al binnen? Zijn de meubeltjes al in elkaar gezet?

Heb je al een intake gesprek gehad met Kraamzorg?

Ligt je geboorteplan al klaar? Hierin kun je precies aangeven wat je wel of niet wil tijdens de bevalling. Handig voor jezelf, je partner en de verloskundige.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 31: Je baby is maar druk in je buik!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *