Alle vormen van anticonceptie, welke veilige opties zijn er?

Natuurlijk wil je niet dat iedere vrijpartij resulteert in een klein, mollig baby’tje. Gelukkig is dit te voorkomen door een scala aan anticonceptie of voorbehoedsmiddelen. Er is een breed assortiment zodat er eigenlijk altijd wel een methode te vinden is, die bij je past.

Misschien overbodig, maar better to be safe then sorry: een aantal voorbehoedsmiddelen beschermen je niet alleen tegen een onbedoelde zwangerschap, maar ook tegen geslachtsziekten (SOA’s).

Alle vormen van anticonceptie, welke veilige opties zijn er?
lijn groen oudersenzo
a

Abortus

Een zwangerschap is niet altijd gewenst. Terwijl sommige vrouwen een gat in de lucht springen zodra ze horen dat ze een kindje krijgen, brengt een zwangerschap voor andere vrouwen alleen zorgen en paniek. Misschien ben je nog erg jong, heb je een zeer instabiele leefsituatie of is de vader definitief uit beeld. Welke reden je ook hebt om een abortus te overwegen; het is goed om eerst te weten wat erbij komt kijken.

lijn groen oudersenzo

Abstinentie

Het geheel onthouden van geslachtsgemeenschap is vanzelfsprekend een methode, waarbij – althans theoretisch – geen zwangerschap zal ontstaan. Toch blijkt dit in de praktijk moeilijk te zijn. Deze onthouding noemt men ook wel abstinentie. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 10% van de vrouwen die deze vorm van anticonceptie toepassen, zwanger wordt!

lijn groen oudersenzo

Anticonceptiering

De anticonceptiering, genaamd NuvaRing, is een kleine, dunne en buigzame plastic ring (doorsnede: 5,4 cm) die je in de vagina inbrengt. Net als de pil bevat de anticonceptiering de hormonen oestrogeen en progestageen, de hoeveelheid is lager dan bij de gewone pil.
Toch is de anticonceptiering net zo betrouwbaar als de pil. Vooral voor diegenen, die wel eens een pil vergeten, is de anticonceptiering een betrouwbaar alternatief.
De ring is net zo effectief als de pil en de werking is hetzelfde.

Drie weken

Hij blijft drie weken zitten en je kunt hem dus niet vergeten (als de pil). De hormonen worden rechtstreeks in je bloed opgenomen. Er is geen dokter nodig voor het plaatsen van deze ring en op verzoek, kun je een e-mail of sms toegestuurd krijgen op het moment dat je de ring moet vervangen.
Een nadeel is dat je de ring zelf moet inbrengen (sommigen vinden dit een beetje eng) en de eventuele bijwerkingen zijn gelijk als bij de pil. De anticonceptiering geeft wel een regelmatige, maandelijkse menstruatie. Uitstellen van de menstruatie behoort tot de mogelijkheden. Het zwangerschapscijfer bij correct gebruik is 0,4 en dat maakt de anticonceptiering even betrouwbaar als de gewone pil.

Inbrengen van de anticonceptiering

Net als bij de gewone pil is er een drie weken – één stopweek regiem. In de stopweek treedt een onttrekkingsbloeding op. Je brengt de anticonceptiering op de eerste dag van je menstruatie in, of drie weken na de geboorte van een baby. De anticonceptiering plaats je achterin de vagina tegen de baarmoedermond. Je laat hem drie weken zitten en haalt hem er dan uit.

Na de stopweek waarin je ongesteld wordt doe je een nieuwe ring in. Het inbrengen doe je zelf en gaat net zo gemakkelijk als een tampon. Om niet te vergeten de ring er na drie weken uit te halen worden bij iedere verpakking stickers voor in de agenda of op de kalender meegeleverd. Ook wordt informatie gegeven over sms en/of e-mail waarop kan worden ingeschreven. Dit is een gratis service.

lijn groen oudersenzo

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje wordt onderhuids ingebracht en geeft hormonen af. Het hoeft maar één keer in de drie jaar ingebracht te worden. Dit wordt gedaan door een arts in je arm, net onder je huid. Het staafje beschermt je drie jaar tegen zwangerschap. Je hebt met deze methode géén controle over je menstruatie. Als je wilt stoppen met het gebruik van het staafje, moet een arts het staafje weer verwijderen.

lijn groen oudersenzo

Billings ovulatiemethode

De Billings Ovulatiemethode is een hele natuurlijke manier om de kans op zwangerschap te vergroten, namelijk door zelf in de gaten te houden hoe je vaginale afscheiding verandert. Het cervixslijm (ook wel baarmoederhalsslijm genoemd) verandert van kleur en structuur wanneer je meest vruchtbare dagen naderen. Als je jouw vaginale afscheiding in de gaten houdt, heb je zo een heel handig hulpmiddeltje om te bepalen wanneer jullie kans op zwangerschap het grootste is!

lijn groen oudersenzo

Coïtus interruptus

Andere namen voor coïtus interruptus zijn: ’terugtrekken, ‘voor het zingen de kerk uit gaan’. Letterlijk betekent het: onderbroken geslachtsgemeenschap. Bij deze methode wordt de penis terug getrokken uit de schede vlak voor het moment dat de man klaarkomt (ejaculeren). Hij spuit zijn zaad buiten de vagina.

De zaadlozing vindt altijd enkele seconden later plaats dan het orgasme, dat maakt de toepassing goed mogelijk maar het is een kwestie van ervaring en handigheid om deze methode goed te gebruiken. De kans op een zwangerschap is klein wanneer deze methode tijdens de veilige dagen wordt gebruikt. Als je niet zeker bent van je eisprong – en dus van je onveilige dagen – gebruik dan liever een andere methode. In het voorvocht kunnen namelijk ook levende zaadcellen zitten, daarom is er altijd een kans dat die zaadcellen weten door te dringen tot de eileiders.

lijn groen oudersenzo

Condoom

Het condoom is het oudste en tevens meest bekende barrièremiddel. Het is een dun hoesje, meestal gemaakt van rubber. Het beschermt je ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en AIDS. Het condoom vangt het zaad (sperma) op, zodat het niet in de vagina komt.
Het condoom dient aangebracht te worden over de penis in erectie voordat het ‘voorvocht’ de penis verlaat.
Er zijn veel soorten condooms, maar niet ieder condoom is even veilig (denk bijvoorbeeld aan de funcondooms, deze zijn heel leuk, maar niet veilig!).
Bij ‘perfect gebruik’ is een (goede) condoom 98-99% veilig.

Zaaddodend middel

Nog veiliger is het gebruik van een condoom in combinatie met een zaaddodend middel. Bewaar condooms op een koele droge plaats, dit voorkomt dat het condoom eerder scheurt. Liever dus niet (voor langere tijd) in je broekzak, dashboardkastje of portemonnee.
Mocht een condoom toch onverhoopt scheuren, trek de penis dan gelijk terug. Een nieuwe condoom kan worden gebruikt en gebruik vervolgens een dubbele dosis zaaddodend pasta.

Als de vagina een beetje droog is en de penis moeilijk naar binnen kan, gebruik dan een glijmiddel op waterbasis. Gebruik geen olieachtige middelen want deze tasten het rubber van het condoom aan en het is dan niet meer veilig.

Voordelen van het condoom

Het condoom:

  • gebruik je alleen als je seks hebt
  • geeft bescherming tegen een soa
  • heeft geen bijwerkingen
  • is makkelijk te verkrijgen

Nadelen van het condoom

je moet een condoom leren omdoen en afdoen
het condoom kan scheuren of afglijden, vooral als de seks wild of onhandig is
sommige mensen zeggen dat ze door het condoom minder gevoel hebben

Het gebruik van een condoom. Hoe doe je een condoom om?

Je kunt als jongen beginnen in je eentje te oefenen met het omdoen van het condoom. Schuif het condoom om een slappe penis. Hou het topje van het condoom vrij om het sperma op te vangen. Je doet dit door het topje van het condoom tussen duim en wijsvinger dicht te drukken. Rol het condoom helemaal tot de basis van de penis af. Kijk hoe je penis stijf wordt. Je kunt aftrekken tot je een zaadlozing hebt.

Slappe penis

Ook voordat je met vrijen begint kun je het condoom over een slappe penis aandoen. Het voordeel hiervan is dat je meteen veilig kunt vrijen en er geen onderbreking hoeft te zijn.
Je kunt het condoom natuurlijk ook over een stijve penis omdoen, zoals de voorlichting meestal zegt. Je partner kan ook leren het condoom om te doen. Dat kan een leuk onderdeel van het liefdesspel zijn.
Met een condoom om vrijen vereist wat vaardigheid, controle en samenwerking. Het condoom is niet handig als het vrijen wild en ongecontroleerd is en als er voortdurend van positie gewisseld wordt. Je zou dit een nadeel van het gebruik van een condoom kunnen noemen.

Afdoen van het condoom

Na het klaarkomen kun je nog even nagenieten. Als je je penis voelt verslappen moet je het condoom aan de basis goed vasthouden en je penis voorzichtig terugtrekken. Je kunt het condoom nog een tijdje aanhouden of het afdoen en het later weggooien. Gooi een condoom niet in het toilet. Doe een nieuw condoom om als je nog een keer gaat vrijen.

Soorten condooms

Condooms met en zonder glijmiddel. Het glijmiddel kan wel of niet zaaddodend zijn. Informatie hierover staat altijd duidelijk op de verpakking.

Condooms met en zonder zaadreservoir. Een zaadreservoir is een extra tuitje aan de top van een condoom waarin het sperma wordt opgevangen.

Voorgevormde en niet voorgevormde condooms. Voorgevormde condooms zitten wat strakker achter de eikel en hebben altijd een zaadreservoir. Niet voorgevormde zijn net zo veilig als voorgevormde.

Verder heb je dunnere en dikkere condooms, roze of kleurloze en extra sterke condooms voor anaal contact als bescherming tegen aids (Gay Safe).

Condooms die van binnen een stof bevatten die de gevoeligheid van de penis wat vermindert zodat het langer duurt voordat het orgasme komt (Durex Performa).

Non-latex condooms voor als je allergisch bent voor latex (Durex Avanti Non Latex)

Condooms in felle kleuren, in verschillende smaken of in verschillende vormen. Dit zijn zogenaamde fun-condooms die leuk of grappig zijn om te zien (of te proeven) Fun-condooms zijn vaak in speciale winkels te koop, informeer daar altijd naar de betrouwbaarheid.

Zaaddodende middelen

Spermiciden of zaaddodende middelen worden gebruikt om de betrouwbaarheid van het condoom, vrouwencondoom en pessarium occlusivum te vergroten. De zaaddodende middelen in de vorm van pasta, crème, gel of schuim verliezen na twee uur hun werking. Soms dient dan, wanneer het vroegtijdig is aangebracht bij het gebruik van een pessarium occlusivum na die tijd het middel opnieuw te worden aangebracht.

Glijmiddelen

De meeste condooms zijn voorzien van een glijmiddel. Controleer altijd of de houdbaarheidsdatum van het condoom niet verstreken is en dat het een Europees CE-keurmerk heeft.
Sommige glijmiddelen bevatten een zaaddodend middel. Daarvan wordt het sperma minder actief en dat geeft dus extra veiligheid in geval van een ongelukje.
In plaats van een gewoon glijmiddel kun je ook speeksel gebruiken.
Gebruik bij latex condooms geen producten op oliebasis. Ook vaginale crème tegen een infectie kan het latex condoom aantasten.

lijn groen oudersenzo

Cycluscomputer

Een cycluscomputer werkt heel eenvouding. Je meet de temperatuur onmiddellijk na het ontwaken door de temperatuursensor 50-60 seconden onder de tong te plaatsen. Tevens geef je je menstruatie in. Zo eenvoudig is het! Lady-Comp geeft je door middel van een betrouwbaar groen of rood lampje je vruchtbaarheid aan voor de komende 24 uur. De cycluscomputer (Lady-Comp) heeft een Pearl-Index van 0,7 of anders gezegd: de betrouwbaarheid is 99,3%.

groen – onvruchtbare dagen
rood – vruchtbare dagen, conceptie is mogelijk
geel – meet en overgangsgebied, te beschouwen als rode dagen (direct na ingebruikname)

Baby-Comp

Waarom?
Het antwoord is heel eenvoudig, Baby-Comp zal je de antwoorden geven die je nodig hebt om zwanger te worden. Je krijgt gedetailleerde informatie over je eisprong, het verloop van je cyclus en je hormoonhuishouding. Daarmee worden je dringendste vragen beantwoord: Vindt er regelmatig een eisprong plaats? Is met de vrouwelijke hormoonhuishouding alles in orde?
Een natuurlijke methode voor anticonceptie en geboorteplanning

Geboorteplanning

De Baby-Comp:

geeft dagelijks de vruchtbaarheid aan
het geeft aan wanneer de mogelijkheid bestaat om zwanger te worden: vijf dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong
het geeft aan wanneer een cyclus afwijkend verloopt
geeft cycli zonder eisprong aan
het geeft door middel van de waarde van het gele lichaam aan, of je hormoonhuishouding in orde, afwijkend of verstoord is.Je kunt de gegevens van de laatste 250 dagen opvragen, er bij ons een computeruitdraai en analyse van laten maken en deze meenemen naar je arts.

Baby-Comp geeft nog meer informatie

  • Gedurende de vruchtbare dagen wordt er een geslachtsprognose gegeven (jongen/meisje).
  • Het geeft in een heel vroeg stadium een zwangerschap aan en bevestigt deze na 18 dagen.
  • Het berekent automatisch de geboortedatum en toont deze in de display.
  • Baby-Comp kan na een zwangerschap worden gebruikt als betrouwbare en natuurlijke anticonceptiemethode.

Hoe werkt het?

De basale lichaamstemperatuur is de belangrijkste grondslag voor deze methode. Dit is de temperatuur direct na het ontwaken, voordat je iets onderneemt.
De handige cycluscomputers zijn zo geprogrammeerd dat ze naar aanleiding van de gemeten basale lichaamstemperatuur, onder de tong (50-60 seconden), het tijdstip van de eisprong in de cyclus exact herkennen.
Dagelijks wordt de temperatuurmeting beoordeelt en weergegeven op de display, het werkt heel eenvoudig: een groen lampje betekent: je bent onvruchtbaar, een rood lampje betekent: je bent vruchtbaar. Deze weergave is vanaf de eerste dag betrouwbaar.

Betrouwbaarheid
De dagelijkse vruchtbaarheidsaanduiding op de display van de cycluscomputer heeft een standaard Pearl-Index van 0,7 of anders gezegd, een betrouwbaarheid van 99,3% tijdens de groene dagen.

lijn smal

Lady-Comp

Grondslag van deze methode is het meten van de basale lichaamstemperatuur. Dit is de temperatuur direct na het ontwaken, voordat je iets onderneemt. De handige Lady-Comp is zo geprogrammeerd dat hij aan de hand hiervan het tijdstip van de eisprong in de cyclus exact herkent. Hiervoor gebruikt Lady-Comp de gegevens van 700 000 cycli van tienduizenden vrouwen.

De hormonale cyclus van de vrouw

Gemiddeld kan een vrouw 6 dagen per cyclus zwanger worden: de laatste vijf dagen voor de ovulatie en op de dag van de ovulatie. Om in deze relatief korte periode niet zwanger te worden, accepteren veel vrouwen dagelijks forse lichamelijke ongemakken.
Zij belasten hun gezondheid en hun seksuele relatie met hormonale anticonceptie maatregelen. Het kan anders!

Betrouwbaarheid is het belangrijkste

De dagelijkse vruchtbaarheidsaanduiding op de display van Lady-Comp heeft een Pearl-Index van 0,7 of anders gezegd: de betrouwbaarheid is 99,3%.

Een cycluscomputer werkt heel eenvoudig

Je temperatuur meet je onmiddellijk na het ontwaken door de temperatuursensor 50-60 seconden onder de tong te plaatsen. Tevens geef je je menstruatie in. Zo eenvoudig is het! Lady-Comp geeft je door middel van een betrouwbaar groen of rood lampje je vruchtbaarheid aan voor de komende 24 uur.

groen – onvruchtbare dagen
rood – vruchtbare dagen, conceptie is mogelijk
geel – meet en overgangsgebied, te beschouwen als rode dagen (direct na ingebruikname)

Lady-Comp aanschaffen

De aanschaf van een cycluscomputer is een eenmalige investering in uw gezondheid. Aan Lady-Comp zijn daarna geen kosten verbonden í¢â‚¬â€œ zoals voor urinestaafjes, et cetera.
De prijs van Lady-Comp is 495,00 euro incl. BTW. Je krijgt een fabrieksgarantie van 2 jaar.

Afmeting

Lady-Comp weegt 200 gram, is 3 cm hoog en heeft een diameter van 14 cm. Een netsnoer en een geïntegreerde oplaadbare accu wordt meegeleverd.

Betrouwbaarheid

De dagelijkse vruchtbaarheidsaanduiding op de display van de cycluscomputer heeft een standaard Pearl-Index van 0,7 of anders gezegd, een betrouwbaarheid van 99,3% tijdens de groene dagen.

lijn smal

pearly

pearly is de naam van de nieuwste cycluscomputer van de firma Valley-Electronics.
Reeds eerder zijn de cycluscomputers Baby-comp en Lady-comp ontwikkeld, al 20 jaar een beproefde en succesvolle methode voor geboorteplanning en anticonceptie.

Een cycluscomputer werkt heel eenvoudig

pearly werkt heel eenvoudig en is zeer betrouwbaar. Je temperatuur meet je onmiddellijk na het ontwaken door de temperatuursensor 50-60 seconden onder de tong te plaatsen. Tevens geef je je menstruatie in. Alle metingen worden door pearly opgeslagen. De cycluscomputer is zo geprogrammeerd dat de eisprong in de cyclus van de vrouw herkend wordt. De vruchtbaarheid voor de komende 24 uur wordt op de display aangegeven.
Wanneer het pijltje op groen staat, bent u die dag onvruchtbaar, staat het pijltje op rood, dan betekent dit een vruchtbare dag.

De hormonale cyclus van de vrouw

Gemiddeld kan een vrouw 6 dagen per cyclus zwanger worden: de laatste vijf dagen voor de ovulatie en op de dag van de ovulatie. Om in deze relatief korte periode niet zwanger te worden, accepteren veel vrouwen dagelijks forse lichamelijke ongemakken. Zij belasten hun gezondheid en hun seksuele relatie met hormonale anticonceptiemiddelen.
Het kan anders!

De stille revolutie

Sinds 1986 hebben wetenschappers van Valley Electronics een revolutionaire doorbraak bereikt op het gebied van anticonceptie. De hoogste graad van betrouwbaarheid in gezinsplanning en anticonceptie kan worden bereikt zonder enige chemische belasting van het vrouwenlichaam. De hormoonhuishouding wordt niet door kunstmatige hormonen beïnvloed.
Ook wordt het milieu niet belast door uitscheiding van deze hormonen. Een team van gynaecologen, softwarespecialisten, elektrotechnici en designers werkt continu aan de innovatie van onze cycluscomputers.

pearly is klein en betaalbaar

pearly, is speciaal ontwikkelt voor vrouwen die veel van huis zijn. Hij heeft ongeveer de grootte van een mobiele telefoon, 7×10 cm, weegt nog geen 60 gram en werkt op een batterij (om de 2-3 jaar vervangen, vraag naar de voorwaarden). Je krijgt 2 jaar fabrieksgarantie.

Betrouwbaarheid

De dagelijkse vruchtbaarheidsaanduiding op de display van de cycluscomputer heeft een standaard Pearl-Index van 0,7 of anders gezegd, een betrouwbaarheid van 99,3% tijdens de groene dagen.

lijn groen oudersenzo

Lactatie amenorroe

De LAM of lactatie amenorroe kan uitsluitend worden toegepast tijdens het kraambed én indien de baby volledige borstvoeding krijgt. Onder volledige borstvoeding wordt verstaan: alle voedingen uitsluitend borstvoeding. De baby moet ook steeds worden aangelegd en afkolven mag in dit geval dus niet. Je kindje mag tussendoor ook geen andere hapjes of tussendoortjes krijgen.

De zuigreflex is noodzakelijk om bij de moeder de afgifte van GnRH (=gonadotropinen afgevend hormoon in de hypothalamus, centraal in de hersenen gelegen) uit te schakelen. Het GnRH stimuleert de hypofyse (het hersenaanhangsel) tot de afgifte van hormonen, die de ovariële activiteit (werking van de eierstok) weer op gang brengen. Naast volledige borstvoeding is ook de amenorroe noodzakelijk om van een betrouwbare vorm van anticonceptie te kunnen spreken. Amenorroe betekent: geen bloeding.

Bij deze methode van anticonceptie is iedere bloeding, die na 15 dagen na de geboorte optreedt te beschouwen als het einde van de amenorroe. De anticonceptie is dan niet meer zeker en er zal begonnen moeten worden met andere methoden van anticonceptie. Na 6 maanden is de methode, ook als er nog geen bloeding is geweest, onbetrouwbaar.

lijn groen oudersenzo
m

Morning Afterpil

Wanneer je denkt of weet dat je onveilig hebt gevreeën en je bang bent voor een eventuele zwangerschap, dan kun je de morning-after pil gebruiken. Ten slotte kan iedereen een keer de anticonceptiepil vergeten of een ongelukje met een condoom hebben… De morning-after pil verkleind de kans op een eventuele zwangerschap: bij inname binnen 24 uur is dit minder dan 5%. De morning-after pil beschermt niet tegen SOA of AIDS en is zeker geen voorbehoedsmiddel. Het is een klein tabletje dat je met water inneemt. Dit doe je zo snel mogelijk nadat je seks hebt gehad, uiterlijk binnen 72 uur (3 dagen). De morning-afterpil is via je huisarts verkrijgbaar maar ook te koop bij apotheek of drogist.

lijn groen oudersenzo

NFP

NFP betekent Natural Family Planning oftewel natuurlijk omgaan met vruchtbaarheid. Het is een methode waarbij een vrouw bij zichzelf bepaalde lichaamstekens waarneemt die gedurende de cyclus veranderen.
Deze verschijnselen maken het voor de vrouw mogelijk om haar vruchtbare dagen en onvruchtbare dagen te bepalen. De volgende signalen zijn van doorslaggevende betekenis. De verandering van:

  • lichaamstemperatuur
  • (cervix)slijm of baarmoederhals (deze twee hangen sterk met elkaar samen)

Deze lichaamssignalen staan in verband met de vruchtbaarheid en komen elke cyclus weer terug. Als je ze kunt herkennen begrijp je misschien ook je eigen lichamelijke en psychische veranderingen beter. Een vrouw die op deze veranderingen let en weet wat ze betekenen, weet ook wanneer een zwangerschap kan ontstaan en wanneer niet.

NFP een natuurlijke anticonceptie methode

De geboorte van je kindje is vaak een keerpunt in je leven. Over allerlei dingen denk je opnieuw na: je werk, je relatie, je huis en ook welke anticonceptie je weer wilt gaan gebruiken na ‘negen maanden vrij’. Een mooi moment om ook eens na te denken over NFP, een anticonceptiemethode waar geen hormonen aan te pas komen. Iedereen kan NFP leren. Of je nu een regelmatige cyclus hebt of niet, je leert met NFP je individuele vruchtbare en onvruchtbare dagen goed kennen.

Door het toepassen van deze methode leer je precies op welke dagen je vruchtbaar bent en op welke dagen niet. Je gedrag pas je dan aan je vruchtbaarheid aan. Het verschil van NFP met de hormonale anticonceptiemethoden is, dat je seksualiteit zich richt naar jouw natuurlijke vruchtbaarheid en niet andersom: jouw lichaam hoeft zich niet aan te passen om je seksualiteit te kunnen beleven.

Vijf lichaamssymptomen

Aan vijf lichaamssymptomen, die je met de methode leert interpreteren, kun je zien of je lichaam zich voorbereidt op een eisprong of er juist klaar mee is. Zo hoort bij de NFP-methode dat je temperatuurt en je cervixslijm observeert. Door het toepassen van de methoderegels kun je met 100% zekerheid weten wanneer je vruchtbare periode is afgelopen. NFP is dan ook even betrouwbaar als ‘de pil’.

Uit onderzoek is gebleken dat je deze hoge betrouwbaarheid haalt als je een NFP-cursus hebt gevolgd, omdat je deze dan onder begeleiding van een ervaren consulent ook betrouwbaar hebt leren toepassen. Met NFP leer je je eigen lichaam kennen en voel je je meer vrouw!
Kijk op de website waar je een cursus kunt volgen: www.nfp-nederland.nl

lijn groen oudersenzo
p

Periodieke onthouding

De slijmmethode en de temperatuurmethode (of een combinatie van beiden) zijn, als je ze zorgvuldig worden toepast, redelijk betrouwbaar. De betrouwbaarheid van periodieke onthouding is in grote mate afhankelijk van de inzet en de motivatie van de vrouw.
Er zijn apparaatjes op de markt die door het meten van de lichaamstemperatuur, ochtendurine of speeksel, gegevens over de cyclus kunnen vastleggen. Op die manier wordt het vaststellen van vruchtbare en onvruchtbare dagen makkelijk(er) gemaakt. De fabrikanten raden aan om tijdens het vrijen op de vruchtbare (onveilige) dagen, anticonceptie te gebruiken.

Merken 
Donna®op basis van speeksel
Persona®op basis van urine
Minisophia®op basis van temperatuur en slijm
Ladycomp®temperatuur

Wat zijn de voor en nadelen van periodieke onthouding

Het toepassen van natuurlijke geboorteregeling beïnvloedt het lichaam niet en heeft geen bijwerkingen. Het geeft veel informatie over de cyclus van je eigen lichaam. Als je een onregelmatige cyclus hebt is natuurlijke geboorteregeling minder makkelijk toe te passen.

Betrouwbaarheid van periodieke onthouding

Bij het vaststellen van de betrouwbaarheid wordt er van uitgegaan dat bij het vrijen op de vruchtbare dagen geen gemeenschap plaatsvindt of een andere vorm van anticonceptie wordt gebruikt. In dat geval varieert de betrouwbaarheid van 94-99%

Overzicht veilige en onveilige dagen

Het vrijen op veilige dagen kan worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen, maar deze methode is vooral geschikt voor mensen die geen andere anticonceptiemiddelen mogen of willen gebruiken, die niet zo heel vaak vrijen, die een zeer regelmatige cyclus hebben én die het niet heel erg vinden om eventueel tóch zwanger te raken. Bij vruchtbare vrouwen komt er één keer in de maand een eicel vrij, de ovulatie. Die eicel moet binnen een dag bevrucht worden, anders sterft hij af.

Na ongeveer 14 dagen heb je een bloeding, de menstruatie. Als je het moment van de ovulatie precies zou weten, zou je een dag of vijf van tevoren geen gemeenschap moeten hebben (omdat zaadcellen een dag of vijf in het lichaam kunnen leven) en een dag erna (omdat de eicel 1 dag leeft), en dan zijn alle andere dagen van de maand dus veilig.
Omdat je het moment van de ovulatie van te voren niet precies weet, moeten er extra dagen bijgeteld worden. Een belangrijke factor is ook de lengte en regelmaat van de cyclus (tijd tussen twee menstruaties).

Overzicht veilige en onveilige dagen
lijn groen oudersenzo

Pessarium

Het pessarium is een rubber koepeltje, gemaakt van dun latex, met in de rand een buigzame metalen ring dat er voor zorgt dat de baarmoedermond wordt afgesloten. Voordat je gemeenschap gaat hebben, moet je het in de vagina inbrengen.
Het pessarium plaats je over de baarmoedermond in de vagina, hij sluit de baarmoedermond af en voorkomt dat de zaadcellen in de baarmoeder kunnen komen.

Het is een van de oudste anticonceptiemiddelen en was, voordat de pil op de markt kwam (rond 1960), het enige anticonceptiemiddel voor vrouwen.
Gebruik het pessarium samen met een zaaddodend middel. Pas zes tot acht uur na de gemeenschap mag je het pessarium verwijderen. Bij je huisarts of arts van het Rutgers Huis kun je een pessarium aan laten meten. Er wordt onderzocht wat de goede maat voor je is. Een pessarium beschermt je niet tegen AIDS of SOA.

Nadelen van het pessarium

  • je moet het pessarium minstens 6 uur na het vrijen laten zitten
  • het pessarium is in Nederland steeds moeilijker te verkrijgen
  • je moet het pessarium zelf inbrengen, sommige vrouwen houden daar niet van

Inbrengen van het pessarium

Het pessarium breng je enige tijd (niet langer dan twee uur) voor de seks in.
Je kunt gaan liggen, hurken of met een been op een stoel gaan staan. Gebruik voldoende zaaddodende pasta op beide zijden van het pessarium. Knijp de randen van het pessarium stevig naar elkaar toe.
Open met je andere hand je binnenste schaamlippen en schuif het pessarium je vagina binnen. Als je het pessarium loslaat gaat het vanzelf open. Controleer of het pessarium goed zit.

Wacht minstens 6 uur na de seks voordat je het pessarium eruit haalt. Haak je vingertop achter de rand van het pessarium en trek het uit je vagina. Maak het pessarium schoon en droog en bewaar het pessarium op een koele plek. Controleer het pessarium op beschadigingen voordat je het weer inbrengt. Het pessarium gaat wel een paar jaar mee, afhankelijk van gebruik en onderhoud.

lijn groen oudersenzo

Pil

Er zijn verschillende soorten pillen. Alle soorten bevatten stoffen (hormonen) die zorgen dat er geen zwangerschap kan ontstaan. Het gaat om de hormonen oestrogeen en/of progestageen. Progestageen is de stof die de zwangerschap voorkomt, oestrogeen houdt de cyclus op gang, zodat er maandelijks een bloeding optreedt.

De pilsoorten verschillen van elkaar voor wat betreft de hoeveelheid oestrogeen en progestageen per pil. De pil voorkomt de eisprong (ovulatie) en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals minder toegankelijk wordt voor zaadcellen.
De pil maakt de slijmvliesbekleding van de baarmoederwand ongeschikt voor innesteling van het eitje.
Vroeger bevatte de pil veel meer hormoon, ook zijn er in de loop van de tijd steeds meer soorten pillen op de markt gekomen.

Er zijn twee groepen:

Voordelen van de pil

  • de pil is zeer betrouwbaar
  • de pil is makkelijk in het gebruik
  • je bent de hele maand beschermd (dus ook in de stopweek)
  • de pil maakt de menstruatie regelmatiger en lichter

Nadelen van de pil

  • je kunt de eerste paar maanden last hebben van bijwerkingen zoals hoofdpijn, gewichtstoename en stemmingswisselingen.
  • je moet er iedere dag aan denken de pil in te nemen
  • de pil kan de bloeddruk verhogen, vooral bij oudere vrouwen
lijn groen oudersenzo

Pleister

De anticonceptiepleister is een dunne, flexibele huidpleister van ongeveer 4,5 bij 4,5 cm. De pleister beschermt je tegen zwangerschap met behulp van hormonen (oestrogeen en progestageen) die via je huid geleidelijk aan je lichaam worden afgegeven.
De anticonceptiepleister geeft je een regelmatige, maandelijkse menstruatie. Uitstellen van de menstruatie behoort tot de mogelijkheden.

Drie lagen

De pleister is opgebouwd uit drie lagen:

  • buitenste, beschermende laag; polyester, beige van kleur;
  • middelste laag, met de werkzame stoffen; tevens plaklaag; bevat 0,75 mg ethinylestradiol (EE) en 6,0 mg norelgestromin (17-d norgestimaat);
  • binnenste laag, een transparant polyester filmpje ter bescherming van de actieve laag in de verpakking; dit filmpje wordt verwijderd als de pleister op de huid geplakt wordt.

Voordeel

Het voordeel van deze pleister is dat hij maar één keer in de week geplakt hoeft te worden. Het zwangerschapscijfer bij correct gebruik is: 0,59 – dat is ongeveer even betrouwbaar als de gewone pil.
De pleister kan soms wat huidirritatie veroorzaken en de eventuele bijwerkingen van de pleister zijn dezelfde als bij de pil.
De eerste pleister plak je op de eerste dag van je menstruatie of drie weken na de geboorte van je kindje.

Hoe moet de anticonceptiepleister worden gebruikt?

Net als bij de gewone pil en bij de anticonceptiering is er een regime van 3 weken gebruiken, gevolgd door een stopweek van maximaal 7 dagen. In de stopweek treedt een onttrekkingsbloeding op. Eén pleister bevat voldoende werkzame stoffen voor een anticonceptieve werking van 1 week.

Dit betekent dat per pleistercyclus van 3 weken de pleister wekelijks moet worden vervangen op dezelfde dag als de dag waarop begonnen is. De pleister kan op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van billen, buik, romp of bovenarm worden geplakt. Om huidirritatie zo veel mogelijk te vermijden is het het beste steeds een andere plaats te kiezen. De pleister is bestand tegen aanraking met water. Douchen, baden, zwemmen en sauna hebben geen invloed op de werking of hormoonafgifte.

Rondom de pleister mogen geen huidverzorgingsproducten worden gebruikt. Dat betekent ook dat je de pleister vóór het douchen of baden moet opplakken, aangezien veel douche- en badproducten parfum of crèmes bevatten. Ook mag de pleister niet extra worden vastgeplakt met gewone pleister of tape. Als de pleister toch geheel of gedeeltelijk loslaat dient binnen 24 uur een nieuwe pleister te worden geplakt.

lijn groen oudersenzo

Portiokapje

Het portio-kapje is een siliconenkapje, dat op de baarmoedermond wordt geplaatst. Het kapje moet worden gebruikt in combinatie met een zaaddodend middel. Het kapje sluit de baarmoedermond af en voorkomt dat zaadcellen de baarmoeder binnen kunnen. Het portiokapje of Femcap is een zuiver mechanisch anticonceptiemiddel en je gebruikt het portiokapje alleen als je seks hebt.

In tegenstelling tot het pessarium hoeft het portiokapje niet aangemeten te worden. Er zijn drie standaardmaten:

Small
voor vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest

Medium
voor vrouwen die wel zwanger zijn geweest maar geen bevalling hebben gehad langs de natuurlijke weg

Large
voor vrouwen die wel zijn bevallen (langs de natuurlijke weg)

lijn groen oudersenzo

Prikpil

De prikpil wordt één keer in de twaalf weken toegediend door middel van een injectie in de bilspier. In de prikpil zit, net als in de minipil, alleen progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk aan je bloed afgegeven. Verder zorgt deze prikpil net als de gewone pil dat:

– ovulatie wordt voorkomen of uitgesteld
– een bevrucht eitje zich niet in de baarmoeder nestelt

Het voordeel van dit middel is dat je niet elke dag een pil hoeft te slikken. Je kunt hem dus niet vergeten.

Nadelen van de prikpil

Niet iedereen houdt van een injectie. De prikpil geeft vaak minder maar onregelmatiger bloedverlies en het kan zelfs helemaal stoppen. Het kan dezelfde bijwerkingen hebben als de pil en zolang de injectie werkt (12 weken) kun je daar last van hebben. De prikpil moet door een arts of verpleegkundige worden toegediend.

lijn groen oudersenzo
s

Spiraaltje

Het spiraaltje is een plastic voorwerp van enkele centimeters dat door een arts of gynaecoloog in de baarmoeder wordt geplaatst. Het heeft de vorm van een T of ankertje. Het spiraaltje bestaat al sinds de vijftiger jaren en is in de loop van de jaren steeds verbeterd.
Het spiraaltje is omwonden met koper. Dit zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Het afgegeven koper verdwijnt iedere maand met je menstruatie naar buiten. Er bestaan ook spiraaltjes zonder koper maar die werken op basis van hormonen.
Het spiraaltje remt de beweeglijkheid van de zaadcellen af en voorkomt zo dat ze een eicel kunnen bereiken en het spiraaltje voorkomt dat een eitje zich in de baarmoeder kan nestelen. Sommige spiraaltjes scheiden een kleine hoeveelheid hormoon af voor extra veiligheid.

Voordelen van het spiraaltje

  • Het voordeel van het spiraaltje is dat het, zolang er geen klachten zijn, vijf jaar of langer kan blijven zitten.
  • De betrouwbaarheid benadert die van de pil.

Nadelen van het spiraaltje

het spiraaltje moet door een arts geplaatst (en verwijderd) worden

door het spiraaltje kan de menstruatie heviger en pijnlijker worden het spiraaltje kan in het begin ontstekingen veroorzaken

je hebt geen controle over je menstruatie

lijn groen oudersenzo
v

Vrouwencondoom

Het vrouwencondoom is een doorzichtig zakje van 17 cm, gemaakt van sterk materiaal. Het meest bekende merk vrouwencondoom, Femidom®, is gemaakt van heel dun polyurethaan. Het condoom heeft een binnen- en een buitenring. De binnenring en het grootste gedeelte van het zakje zitten in de vagina. De buitenring bedekt de schaamlippen. De betrouwbaarheid kan net als bij het mannencondoom worden verhoogd door vooraf een zaaddodend preparaat in de schede in te brengen.
Het voordeel van het vrouwencondoom is dat je het ruim voordat je gaat vrijen in de vagina in kunt brengen en je hoeft het ook niet direct uit te doen na het vrijen. Ook heb je als meisje of vrouw, zelf controle over het voorkomen van zwangerschap, AIDS en SOA.

Het inbrengen van het vrouwencondoom

Controleer altijd of de houdbaarheidsdatum van het condoom niet verstreken is en dat het een Europees CE-keurmerk heeft. Haal het vrouwencondoom voorzichtig uit de verpakking, zodat je het niet met scherpe nagels kan beschadigen.
Zoek een voor jezelf prettige positie. Je kunt gaan liggen, zitten, hurken of met een been op een stoel gaan staan. Knijp de ring aan de dichte kant van het vrouwencondoom met duim en middel- of wijsvinger samen. Open met je andere hand je binnenste schaamlippen en schuif de ring van het vrouwencondoom je vagina binnen en duw het helemaal naar achteren. De ring aan de open kant van het vrouwencondoom schuif je over je buitenste schaamlippen. Je bent nu klaar voor veilige seks. Zorg ervoor dat de penis niet buiten het condoom de vagina in gaat. Je kunt hem daarmee een handje helpen. Na het klaarkomen van de man kun je nog even nagenieten. Als hij z’n penis eruit haalt moet je met je vingers de buitenste ring van het vrouwencondoom vasthouden en het voorzichtig uit je vagina trekken en later weggooien. Gooi een vrouwencondoom niet in het toilet.

liefs Marion

Meer informatie

Mirja (49) werd na haar sterilisatie, toch zwanger
Mannelijke anticonceptie: Ontdek de verschillende opties en nieuwe ontwikkelingen
Wat als je dochter thuiskomt met een veel oudere vriend?
Moeders willen meer seks
Een abortus: wat komt erbij kijken?
Ik ben zwanger, maar niet van mijn man
Seksualiteit – Seksuele ontwikkeling
Sterilisatie – Wat is steriliseren?
Te moe voor seks? Breng de (ont)spanning terug!
Seks na de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
NFP Nederland
nfp-europe.org
jip.org
nvsh.nl
anticonceptie.nl
anticonceptie-online.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

2 reacties

  • Je kunt nu via het internet of bij de apotheek de caya pessarium bestellen. Deze hoeft niet aangemeten te worden en is eenvoudig te krijgen.

  • Persoonlijk verkies ik condooms. Ik vind het namelijk niet leuk als mijn man in me klaarkomt. Ook moet ik zeggen dat de pil me misselijk maakt. Is best wel gek, want toen ik jonger was, heb ik wel de pil geslikt en had ik hier helemaal geen problemen mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *