Week 32 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 32: Hoe groot?

Lengte± 43 cm
Gewicht1.600 gram
Bijzonderheden
Misschien hikt jouw buik wel met hem mee!
Week 32 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 32

Je baby is al lekker gegroeid en nog even en je baarmoeder wordt hem te klein. Echt goed rond duikelen, lukt hem al niet meer. Gelukkig dat het einde in zicht begint te raken, want het feit hij zoveel ruimte nodig heeft, zorgt ervoor dat de baarmoeder ook steeds meer plek nodig heeft in jou en deze tegen je longen begint te drukken. Dat kan soms best een beetje benauwd aanvoelen.

Je voelt hem waarschijnlijk goed bewegen, want doordat hij zo groot aan het worden is, botst hij steeds vaker tegen de wanden van de baarmoeder op. Zodra hij zijn armen of benen strekt, zit hij al ergens tegenaan. Wellicht dat hij deze week in de juiste houding – met z’n hoofd naar beneden – gaat liggen. Het wordt immers steeds krapper om te buitelen en als hij te groot wordt, wordt het steeds lastiger om in de juiste houding te draaien. Geen paniek als hij het nog niet heeft gedaan, hij heeft nog wel wat tijd en ruimte.

In de komende weken gaat hij nog volop groeien en wordt hij zomaar twee keer zo zwaar als nu. Voornamelijk bestaat dit extra gewicht uit vet. Dat heeft hij straks hard nodig als hij geboren is.

Hoe drukker jij aan het rondrennen ben, hoe lekkerder hij ligt te slapen. Al dat gehobbel van jou, wiegt hem heerlijk in slaap. En als jij rustig wilt gaan zitten of liggen, kan hij juist in beweging brengen.

De nageltjes aan de vingers en teentjes gaan nu harder groeien, net als de haartjes op zijn hoofd. Ook zijn hersentjes rijpen steeds verder en zijn overlevingskansen groeien met de dag.

Jouw lichaam in week 32

Al dat gezeul met dat extra gewicht gaat je vast niet in de koude kleding zitten. Misschien heb je het af en toe wel benauwd van die groter wordende baarmoeder, die soms tegen je longen aan kan drukken.

Last van vocht in handen en voeten? Probeer tussendoor wat rust te pakken, maar blijf verder zoveel mogelijk in beweging. Beweging is namelijk goed voor de doorbloeding. In de nacht kun je het uiteinde van je bed wat hoger leggen.

Misschien begint de nesteldrang inmiddels door je aderen te gieren. Dat is helemaal niet gek hoor, want daarin ben je echt niet de enige. Zelfs dieren krijgen “last” van nesteldrang. Het is een natuurlijk en krachtig instinct en het maakt je productiever dan ooit. Heerlijk toch?! Profiteer ervan om de laatste dingen aan kant te krijgen.

Last van harde buiken? Je lichaam is zich volop aan het voorbereiden op zijn komst. Het zijn de zogenaamde oefenweeën die je voelt. Je borsten zijn wellicht al een stuk groter geworden en de kans is groot dat ze soms wat colostrum lekken.

lijn groen oudersenzo
inbakeren
inbakeren
inbakeren
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 32 doen?

Dit is een van de laatste weken dat je nog iets leuks samen kunt doen, zonder dat je oppas hoeft te regelen. Geniet er nog even van! Plan een leuke avond samen.

Staat het vluchtkoffertje inmiddels al klaar? Zijn de geboortekaartjes besteld? Ligt het geboorteplan klaar? En is de babykamer aan kant? Heb je het met de verloskundige al gehad over mogelijke pijnbestrijding?

Je verlof nadert! Heb je op je werk alles goed geregeld? Want nog even en je komt er voorlopig niet meer terug. Misschien nog even een extra blik op die checklist?

Als je nog plannen hebt om een babyshower te organiseren dan is het slim om dit zo snel mogelijk te plannen. Het leuke is dat je dan ook nog een wensenlijstje door kunt geven. En misschien mag je geen cadeautjes verwachten maar je krijgt ze toch. Dus waarom niet de dingen die je kunt gebruiken en nuttig zijn. Misschien wil je allerbeste vriendin de babyshower wel regelen met familie, vrienden en bekenden. Of misschien je (schoon)zus, of (schoon)moeder. Dan heb jij alle tijd om te kijken wat voor lekkere taartjes je gaat uitzoeken.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 33: Schopt hij je niet bont en blauw?

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *