De ouwe trouwe jeans: wie draagt dat nu niet?

Wie heeft er geen spijkerbroek in zijn kast liggen? Of een ander item gemaakt van jeansstof? Als er ergens een kledingstuk is wat heel geliefd is en blijft, dan is het onze jeans wel. Waar komt dit nu eigenlijk vandaan en wat kunnen we er allemaal mee?

De ouwe trouwe jeans: wie draagt dat nu niet?

Weetjes over de jeans

De eerste jeans, of spijkerbroek, werd in 1873 gemaakt. Of eigenlijk: toen werd er octrooi voor aangevraagd. De broek was bedacht door twee mannen: Jacob W. Davis en Levi Strauss. Een spijkerbroek wordt gemaakt van sterk, gekeperde katoenen stof. Van oudsher was dat blauw, maar tegenwoordig zijn er heel veel kleuren spijkerbroeken te koop.

Jeans voor kinderen

Zowel jongens als meiden dragen spijkerbroeken. Een fijne jeans sale voor jongens (en meiden) is dan ook voor iedere ouder smullen. Want eigenlijk kan je juist met spijkerbroeken zo veel kanten op. Het staat stoer. En zeker de ‘echte’ jeans, in de originele blauwe kleur, past gewoon overal bij. Geen gedoe met kleuren of patronen óf stofjes die er niet mooi bij zouden staan! En ook fijn als je wildebrassen hebt: denim kan wel tegen een stootje, wat je van een gewone katoenen broek niet altijd kunt zeggen.

Jeans voor iedereen

Spijkerbroeken worden door iedereen gedragen. Er was ooit een tijd dat bij officiële zaken een jeans als niet gepast werd beschouwd, maar dat kom je tegenwoordig veel minder tegen. Want ook de spijkerbroek kan er heel netjes uitzien. Zeker als je kiest voor een zwarte variant. Gelukkig is er ook een zwarte jeans sale voor kinderen. Zo kunnen ook zij in net zwart voor de dag komen en kost het jou niet meteen heel veel geld. Nog een tip: hou de uitverkoop in de gaten, ook voor jezelf. Je kunt prima alvast spijkerbroeken inslaan als ze goedkoop aangeboden worden. Een jeans blijft immers in de mode en zo kan je een mooie kwaliteit broek kopen voor minder geld. Dat je het dan pas later gaat dragen is helemaal niet erg!

Andere uitvoeringen van denim

Maar met enkel een spijkerbroek benoemen doen we denim eigenlijk tekort. Spijkerjasjes zijn minstens net zo populair en inmiddels zijn er ook nog hele andere modeaccessoires te bedenken die van denimstof gemaakt worden. Mooie tasjes, bijvoorbeeld!

Een tweede leven voor je spijkerbroek

Is je favoriete spijkerbroek kapot en versleten? Dat is balen, want juist die ‘oude’ broeken zitten het lekkerst. Nu kan je zo’n broek ook niet meer doorgeven of verkopen aan een ander. Een dusdanig tweede leven zit er dus niet meer in. Maar op een beurs kwam ik een keer allerlei leuke dingen tegen die gemaakt waren van oude spijkerbroeken! Dus ben je een beetje handig? Dan zijn dit misschien wel hele leuke ideeën om uit te voeren:

Maak een collage met stukjes spijkerbroek. Als je van alle gezinsleden oude broeken erin verwerkt is het meteen symbolisch voor jullie gezin! Of bijvoorbeeld een mooi kunstwerk van het eerste broekje van je kind!

Tasjes kan je ook heel leuk maken. Knip de pijpen van de broek en naai de onderkant dicht. Maak met repen stof van de pijpen de hengsels. Je zou eventueel bovenin met drukknopen of een rits nog de mogelijkheid kunnen maken om het tasje dicht te kunnen doen.

Zijn alleen de knieën kapot? Knip de pijpen eraf (niet al te kort) en draag het gewoon als korte broek. Je kunt de pijpen omzomen, of juist kleine rafeltjes aan de onderkant laten komen.

Maak van de pijpen leuke knuffels. Knip een deel van de pijp af en zorg dat de bovenkant twee oren heeft (door ze in die vorm te knippen). Vul op en naai dicht en maak zo een kat, hond of konijn. Met andere kleuren stof naai je er de oren, neus en eventueel een bekje erop. Natuurlijk kan je ook prima andere knuffels maken van oude denim.

Een oplaadzakje voor je telefoon! Knip de spijkerbroek rond de achterzak uit. Zodat je een zakje overhoudt. Naai een hengseltje van denim eraan, zodat je het zakje aan een stopcontactdoos kunt hangen. Zo kan je overal je telefoon aan de contactdoos hangen en zo opladen!

Maak een mat voor bij de deur. Je kunt het makkelijk wassen!

Verschillende kleuren denimstof? Maak een mooie loper voor op je tafel!

Hier heb ik verschillende ideeën vandaan geplukt. Misschien heb je er iets aan voor plaatjes?

liefs Wil

Meer informatie

De kunst van het kiezen: van een spijkerbroek tot een trouwpak
Jeans! Wat is de allerbeste jeans voor jouw figuurtype?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *