Week 18 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 18: Hoe groot?

Lengte± 20 cm
Gewicht200 gram
Bijzonderheden
Misschien voel je hem deze week voor het eerst schoppen!
Week 18 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 18

Je kindje wordt al heel beweeglijk, de kans bestaat dat je dit deze week voor het eerst gaat voelen. Misschien herken je het gevoel nog niet helemaal en denk je dat het je darmen zijn of een luchtbelletje. De kans is echter dat het een schopje van je baby kan zijn. Hoe bijzonder. Voel je nog helemaal niks? Ook dat is goed mogelijk. Veel vrouwen voelen de schopjes en bewegingen pas vanaf een week of twintig. Nog even geduld dan, want het komt vanzelf. De bewegingen zijn immers nog heel zwak en het vruchtwater houdt veel tegen.

Hij gaat deze week verder met allerlei trainingen en oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, slikken, slaan, grijpen, gapen en trappelen. Het lijkt wel een work-out en hij is er echt behoorlijk druk mee! Maar al die oefeningen maken hem per dag sterker.

Rond deze periode gaan de oren van je baby verder van zijn hoofdje staan en kan hij steeds beter geluiden waarnemen. Belangrijk dus om daar rekening mee te houden en hem niet bloot te stellen aan keiharde muziek. Ook al wordt het gedempt door het vruchtwater, dan is het nog niet prettig voor hem.

Zijn oogjes zijn nog dicht, maar onder de oogleden bewegen de oogjes al op en neer. Ook daar is hij flink mee aan het trainen! Hij heeft het er allemaal maar druk mee.

Jouw lichaam in week 18

Door het toenemende gewicht kun je last krijgen van rugpijn, of lage bandenpijn. Bandenpijn is best heftig. De pijn kan vanaf weerszijden van de baarmoeder tot aan je schaambot trekken. Deze pijn is scherp. Als je er veel last van hebt, kun je misschien even rusten. Heb je er heel veel last van? Trek dan even aan de bel bij je verloskundige, want wellicht kun je een verwijzing krijgen voor een (bekken)therapeut of fysio.

De kans is groot dat je op dit moment wat meer vocht vasthoudt dan je normaal gewend bent. Zeker als het ook nog eens warme zomerdagen betreft. Ook als je handen en voeten opgezwollen zijn is het belangrijk dat je voldoende (water) blijft drinken. Probeer daarnaast voldoende te bewegen. Dat helpt ook. En leg in bed iets aan het voeteinde (misschien een kussen onder het matras en als je een verstelbare lattenbodem hebt kun je die eenvoudig iets hoger zetten), zodat je voetjes iets hoger komen te liggen, zodat het vocht wat makkelijker weer terug kan lopen.

Zwangerschapskleding

Draag je nog steeds hakken? Dan is het raadzaam om iets minder hoge hakken te dragen en makkelijk zittende kleding. Er is voldoende leuke zwangerschapskleding te koop, dat je er nog steeds sexy en hip bij kunt blijven lopen. Mocht je normaliter op je buik slapen dat wordt steeds moeilijker. Misschien voor die andere 23 weken even een ander standje in bed zoeken?

Blijf goed poetsen! Want je wilt echt gene tandvleesontsteking nu krijgen!

Last van duizelingen? Dat kan, dit komt doordat je hart nu extra hard moet werken om al dat (extra) bloed door je lichaam te pompen en je baby van bloed te voorzien. Je groeiende baarmoeder kan ook op wat bloedvaten drukken. Neem voldoende rust, eet zo gezond en tijdig mogelijk om je bloedsuikerspiegel op peil te houden en neem tijd om te bewegen. Blijf je duizelig? Dan kan je ook te maken hebben met een ijzertekort. Meld het bij de verloskundige, want misschien kan er een bloedtest gedaan worden. Zelf kun je alvast beginnen met het eten van ijzerhoudende producten zoals sla, spinazie of appelstroop.

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapsbal
Zwangerschapsbal
Zwangerschapsbal
lijn groen oudersenzo

Tips en weetjes week 18

Hoe hebben jij en je partner het ouderschap eigenlijk geregeld? Zijn jullie getrouwd, hebben jullie een geregistreerd partnerschap of hebben jullie nog niks geregeld?

Wat moet je in week 18 doen?

Neem vooral je rust, ga gewoon af en toe even met de “beentjes omhoog”. Praat met elkaar over de toekomst. De indeling van de babykamer. Zijn jullie er al over uit waar deze komt? Hebben jullie al meubeltjes besteld? Kies je voor nieuw of tweedehands? Het is nu al wel handig om een start te maken met de babykamer.

Tipje van de sluier voor volgende week…

In week 19 vertellen we meer over het “formele” ouderschap.

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *