Zwangerschapskalender – Week 13

Week 13
lijn donker geel oudersenzo

Hoe groot?

Lengte± 7,5 cm
Gewicht± 30 gram
Informatie over de foto
Zuigspieren in de mond maken de wangen boller, tandknoppen blijven zich verder ontwikkelen en speekselklieren gaan functioneren.

Ontwikkeling

Je baby is helemaal af maar nog lang niet levensvatbaar. Het heeft de komende tijd nodig om te groeien en de organen moet zich verder rijpen. De nek van je baby is ontwikkeld en hij kan zijn hoofdje vrij bewegen. Je baby kan erg druk zijn, maar helaas kan je er waarschijnlijk nog niets van voelen. Ook kan hij de hik krijgen door het drinken van het vruchtwater. Hij krijgt nu nesthaartjes over zijn hele lichaam.

Bijzonderheden

Een mijlpaal in de zwangerschap. Het grootste gedeelte van de risicovolle periode zit erop. De meeste zwangerschapskwaaltjes zullen nu ook af nemen.
Je kunt nu een dubbeltest uit (laten) voeren. Deze test dient voor de opsporing van chromosomale afwijking (Downsyndroom). De test wordt gedaan middels een bloedtest. Hierin wordt gekeken naar het gehalte PAPP-A en hCG. De test biedt geen diagnose, maar alleen een kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend. (voorkeur test: week 10 of 11)
Vanaf week elf tot de veertiende week is het mogelijk via een nekplooimeting chromosomale afwijking (Downsyndroom) op te sporen. Met een echo wordt de dikte van de nekplooi van de foetus gemeten. De uitslag van de test gaat op basis van kansberekening. In 3% van de gevallen met een normale nekplooi,blijkt het kindje toch een chromosoom-, of aangeboren afwijking te hebben. De uitslag is direct bekend.
In deze zelfde periode (week 11 tot week 14) is er ook een combinatietest mogelijk. Deze test onderzoekt ook de chromosomale afwijking (Downsyndroom) maar doet dit in combinatie van nekplooimeting en dubbeltest. Er wordt hierbij rekening gehouden met de leeftijd van de moeder. Ook de uitslag van deze test is gebaseerd op kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend.

Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?

Tips

Bel tijdig je (ziektekosten)verzekeringsmaatschappij. Bij de meeste maatschappijen krijg je over een aantal weken een kraampakket toegestuurd. Informeer er in ieder geval naar.
Draai het overzicht uit, ‘Wanneer regel je wat?’
Een zwangerschapsdagboek is leuk voor nu én voor later!
Wat zit er in een kraampakket?
Eerste bezoek aan de verloskundige!

Bekijk de andere weken

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42                
Liefs Marion

Meer informatie

Bakerpraatjes (zwanger worden)
Bakerpraatjes (zwanger)
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Wat zit er in een kraampakket?
Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: Een nieuw leven in beeld | 9789027434263 | Uitgeverij Spectrum
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *