Zwangerschapskalender – Week 12

Week 12
lijn donker geel oudersenzo

Hoe groot?

Lengte± 6,5 cm
Gewicht± 18 gram
Informatie over de foto
Zuigspieren in de mond maken de wangen boller, tandknoppen blijven zich verder ontwikkelen en speekselklieren gaan functioneren.

Ontwikkeling

Hij kan al de navelstreng vastpakken; dit kan geen kwaad want dit weefsel is zeer stevig en stug. Ook rekt hij zich wel eens uit en gaat lekker even gapen. Het hartje ontwikkelt zich verder en bestaat nu uit twee kamers en twee voorkamers. Ook nestelt het hartje zich nu op de goede plaats. Deze week ontstaat een laag van donshaartjes; meestal zijn deze voor de bevalling verdwenen. Hij maakt nu ook zijn eigen bloed aan.

De bevalling – De verschillende manieren om te bevallen

Bijzonderheden

Een mijlpaal in de zwangerschap. Het grootste gedeelte van de risicovolle periode zit erop. De meeste zwangerschapskwaaltjes zullen nu ook af nemen. In deze periode zal waarschijnlijk je eerste afspraak met de verloskundige gemaakt worden. Ben je nog op zoek naar een verloskundige bij jou in de buurt? Neem snel een kijkje in onze ruime database!
Je kunt nu een dubbeltest uit (laten) voeren. Deze test dient voor de opsporing van chromosomale afwijking (Downsyndroom). De test wordt gedaan middels een bloedtest. Hierin wordt gekeken naar het gehalte PAPP-A en hCG. De test biedt geen diagnose, maar alleen een kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend. (voorkeur test: week 10 of 11)
In deze week is de vlokkentest mogelijk. Deze test spoort erfelijke ziektes op en chromosomale afwijkingen (Downsyndroom, trisomie 13 of 18). De test wordt gedaan via de vagina (11 weken) of buikwand (12 weken). Er wordt weefsel van de moederkoek afgenomen om het erfelijke materiaal te controleren. De uitslag is betrouwbaar maar geeft geen uitsluitsel over Spina bifida. Er is wel een klein risico (1%) wanneer de test via de vagina wordt uitgevoerd. Via de buikwand ligt het risico iets lager. De uitslag is binnen 5 tot 10 dagen bekend.
Vanaf week elf tot de veertiende week is het mogelijk via een nekplooimeting chromosomale afwijking (Downsyndroom) op te sporen. Met een echo wordt de dikte van de nekplooi van de foetus gemeten. De uitslag van de test gaat op basis van kansberekening. In 3% van de gevallen met een normale nekplooi,blijkt het kindje toch een chromosoom-, of aangeboren afwijking te hebben. De uitslag is direct bekend.
In deze zelfde periode (week 11 tot week 14) is er ook een combinatietest mogelijk. Deze test onderzoekt ook de chromosomale afwijking (Downsyndroom) maar doet dit in combinatie van nekplooimeting en dubbeltest. Er wordt hierbij rekening gehouden met de leeftijd van de moeder. Ook de uitslag van deze test is gebaseerd op kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend.

Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?
Eerste bezoek aan de verloskundige!

Tips

Geef je tijdig op voor een zwangerschapscursus.
Laat eens een pretecho maken.
Draai het overzicht uit, ‘Wanneer regel je wat?’
Een zwangerschapsdagboek is leuk voor nu én voor later!
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bekijk de andere weken

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42                
Liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Het eerste trimester van je zwangerschap
De bevalling – De verschillende manieren om te bevallen
Bakerpraatjes (zwanger worden)
Bakerpraatjes (zwanger)
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: Een nieuw leven in beeld | 9789027434263 | Uitgeverij Spectrum
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *