Week 12 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 12: Hoe groot?

Lengte± 5,7 cm
Gewicht20 gram
Bijzonderheden
Zijn hartje klopt met een regelmaat van zo’n 120 tot 160 slagen per minuut.
Week 12 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 12

Je kindje is de afgelopen tijd behoorlijk gegroeid. Alles wat eraan moet zitten, zit er nu aan. Het moet allemaal allemaal nog verder groeien en verfijnen, maar de organen zijn in beginsel aanwezig.

Er is inmiddels een samenwerking tussen zijn spieren en zijn hersenen waardoor hij zijn bewegingen kan coördineren. Zijn handjes grijpen om hem heen en er beginnen zelfs nageltjes aan zijn kleine vingertjes te groeien. Hij zal de navelstreng willen vastpakken, en misschien doet hij dat ook wel. Het kan geen kwaad, de navelstreng is zo dik dat hij hem niet kapot kan maken. Na de geboorte zul je zien hoeveel moeite het kost om de navelstreng door te knippen. Dus geen zorgen.

In het tandvlees worden nu al de melktandjes gevormd. Het zal na de geboorte nog wel een paar maanden duren voordat deze doorkomen en zichtbaar worden. Hoewel er heel soms wel eens een kindje wordt geboren met een tandje.

De hypofyse, een kliertje vlak onder de hersenen, zorgt er voor dat de foetus nu ook zelf hormonen kan aanmaken.

Echo

Yeah! Deze week krijg je een eerste echo, de zogenaamde termijnecho. En bij de verloskundige of gynaecoloog gaan er meer dingen gecontroleerd worden, zoals je bloeddruk en er wordt bloed afgenomen. Ook zul je heel wat vragen moeten beantwoorden, over bijvoorbeeld erfelijkheden. Best spannend allemaal.

En nu?

Het eerste trimester zit er bijna op. Volgende week ben je alweer in het tweede trimester aan gekomen. Dit is het moment dat je het van de daken kunt schreeuwen, want nu is de kans niet meer zo groot dat je een miskraam krijgt. Heb je al een ludieke manier bedacht?

Jouw lichaam in week 12

Je buik is inmiddels aan het groeien en je gewicht neemt ongetwijfeld toe. Die strakke spijkerbroek zal niet meer lukken, wellicht moet je eens voorzichtig op zoek naar zwangerschapskleding, of heb je nog voldoende wijde kleding in de kast?

Heb je misschien al gemerkt dat je haar wat dikker aan het worden is? Dit komt door de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, wat er voor zorgt dat het minder uitvalt dan normaal. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Helaas verlies je na de bevalling die volle haardos weer, dus raak er niet teveel aan gehecht.

Er gaat nu behoorlijk wat bloed naar je foetus en dat kan ervoor zorgen dat jij je soms wat duizelig voelt. Neem daarom voldoende rust en probeer zo regelmatig mogelijk te eten zodat een (te) lage bloedsuikerspiegel dit gevoel niet ook nog eens versterkt. Sta ook zo rustig mogelijk op.

Alle baby’s groeien tot zestien weken zo’n beetje hetzelfde. Pas daarna kunnen er duidelijke verschillen ontstaan.

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapskussen
Zwangerschapskussen
Zwangerschapskussen
lijn groen oudersenzo

Tips en weetjes voor week 12

Een mijlpaal in de zwangerschap. Het grootste gedeelte van de risicovolle periode zit erop. De meeste zwangerschapskwaaltjes zullen nu ook af nemen. In deze periode zal waarschijnlijk je eerste afspraak met de verloskundige gemaakt worden. Ben je nog op zoek naar een verloskundige bij jou in de buurt? Neem snel een kijkje in onze ruime database!

Blijf goed voor jezelf zorgen, en blijf gevarieerd en gezond eten, genoeg groenten en fruit. En als je een sauna liefhebber bent, dat kan gerust. Pas alleen een beetje op met te warme sauna’s want daar daalt je bloeddruk ook van.

Ben je al op zoek gegaan naar een geschikte zwangerschapscursus? Yoga? Zwangerschapszwemmen? Gymnastiek? Partnercursussen? Haptonomie? Er is zoveel keuze!

Nu je de eerste mijlpaal hebt bereikt, is het handig om het ook op je werk te vertellen. Wettelijk mag je hiermee wachten tot minimaal drie weken voor het ingaan van je zwangerschapsverlof, maar je kunt je voorstellen dat je werkgever het ook graag op tijd weet. Op die manier kan je vervanging tijdig worden geregeld.

Je werkgever zal om een zwangerschapsverklaring vragen. Hier kan je verloskundige of gynaecoloog voor zorgen. Op deze verklaring staat onder andere de uitgerekende datum, deze is nodig voor het aanvragen van je bevallingsverlof.
Ook als ZZP’er heb je tegenwoordig recht op betaald verlof. Je kunt in aanmerking komen voor een ZEZ-uitkering. Informeer hiernaar bij het UWV.

Heb je al een kraamverzorger geregeld?

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 13: Je kunt volgende week als je het geslacht wilt weten dan laten voorspellen zodat je al namen kan bedenken…

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *