Waar denk je aan bij op vakantie gaan?

Lekker op vakantie! Tenminste, als je eenmaal op weg bent. Maar wat we meestal niet leuk vinden zijn alle voorbereidingen. Want waar moet je aan denken? We hopen je te helpen met de volgende lijst!

Waar denk je aan bij op vakantie gaan?

Autoverzekering

Als je met de auto op vakantie gaat, wees er dan zeker van dat alles in orde is. Je auto verzekeren moet je altijd, maar check toch maar even of het echt wel allemaal goed geregeld is. Standaard zal je auto altijd een WA-verzekering moeten hebben. Kijk even op je groene kaart of je auto ook verzekerd is in het land waar je heen gaat én doorheen komt. Lees ook na waar je allemaal tegen gedekt bent. Misschien wil je dit toch liever uitbreiden als je met de auto op vakantie gaat! Zo kan je bijvoorbeeld een verzekering afsluiten waarbij je vervangend vervoer krijgt. Wel zo handig!

Camper of caravan verzekeren

Ga je met je camper op vakantie, dan komt natuurlijk ook bovenstaande om de hoek kijken. Maar vergeet ook de caravan niet!

Eigen papieren

Uiteraard kom je nergens zonder je eigen identiteitspapieren. Neem je een paspoort of een ID-kaart? Een ID-kaart is goedkoper, maar niet overal te gebruiken. En ga je buiten Europa op vakantie, dan heb je zeker een paspoort nodig. Check dus even hoe dit bij jouw vakantieland zit én de landen waar je doorheen reist. Check ook meteen of je nog andere papieren nodig hebt, zoals een visum. En uiteraard moet je ook aan je rijbewijs denken!

Vaccinaties nodig?

Denk ook even aan de vaccinaties die je misschien nodig hebt. Nu zal dat bij een vakantie bij onze buurlanden niet heel interessant zijn. Maar ga je naar verre bestemmingen, dan kan je zomaar diverse vaccinaties moeten halen. Wees je ervan bewust dat dit op tijd geregeld moet zijn. Check dit dan ook direct als je een vakantie gaat boeken, want van sommige vaccinaties moet je er meerdere halen en ook de tijd tussen de vaccinatie en je vakantie is belangrijk.

Let op: ook je huisdieren moeten bepaalde vaccinaties hebben en dat is zelfs al als je naar een buurland vertrekt. Hondsdolheid (Rabiës) is iets wat in Nederland niet standaard in het vaccinatieprogramma zit, maar wel verplicht is in andere Europese landen. Ook hiervoor geldt dat het minimaal een bepaalde periode voor de vakantie moet zijn gegeven en uiteraard nog geldig moet zijn. Honden, katten en fretten moeten minimaal 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen Rabiës.

Thuisfront

Jij gaat weg, maar je huis blijft staan. Wie zorgt ervoor dat daar alles goed verloopt? Heb je dieren, dan moet je zorgen dat die ergens terecht kunnen. Zeker bij honden. Gaat het om katten, knaagdieren of andere huisdieren die prima zichzelf kunnen vermaken, dan moet je uiteraard zorgen dat er iemand is die iedere dag (liefst vaker) je dieren voert, attributen schoonmaakt en aandacht geeft. Zonder dieren is het fijn als er toch iemand af en toe even je huis in de gaten houdt. De post weghaalt, planten water geeft en zorgt dat het huis er niet twee weken lang hetzelfde uitziet… Door te zorgen dat de post uit het zicht ligt en er gespeeld wordt met de gordijnen of zonweringen lijkt het of er toch iemand thuis is. Heb je een tafel zichtbaar bij het raam staan? Je kunt ook daar spelen met attributen. Zet servies neer, leg een krant open, maar laat dit dan wel regelmatig veranderen… Anders kan het juist opvallen dat het niet verandert! Ook met je verlichting kan je spelen door voor timers te kiezen.

EHBO

Dat je kleding en dergelijke mee moet nemen weet iedereen zo ook wel. Maar vergeet ook je EHBO-koffertje niet. Ga je met de auto, dan is dat zelfs verplicht in meerdere landen. Maar ook als je met ander vervoer gaat, is het meenemen van EHBO-spullen wel heel slim. Denk ook aan eventuele medicatie en spullen tegen insecten. Niet alleen wat insecten tegengaat, maar ook zalf om de jeuk tegen te gaan, bijvoorbeeld. En vergeet de tekentang niet. Ook handig: een uitzuiger bij wespensteken of slangenbeten.

Geen spoorzoekers

Zorg dat familie weet waar jullie zijn. Mocht er iets urgents zijn, dan kunnen ze jullie tenminste vinden. Natuurlijk is dat tegenwoordig al een stuk eenvoudiger door onze smartphones, maar ja, die doen het ook weleens niet. Als niemand weet waar jullie zijn, dan heb je toch een probleem.

liefs Wil

Meer informatie

De reden om je met je gezin op vakantie in een safaritent te gaan
Geniet deze zomer van een gezinsvakantie in Italië
Geniet van een goede nachtrust met een vouwwagen matras op maat
Vakantie vieren op een camping met zwemparadijs
Op vakantie met je baby
Kampeer checklist. Dit mag je niet vergeten in te pakken.

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *