Week 33 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 33: Hoe groot?

Lengte± 46 cm
Gewicht1.8650 gram
Bijzonderheden
Hij kan zich deze week in de juiste richting draaien.
Week 33 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 33

Doordat jouw huid steeds dunner wordt, door het groeien van de omvang van je buik (je huid wordt dus als het ware opgerekt), wordt het voor je baby steeds meer mogelijk om donker en licht te onderscheiden. Natuurlijk niet als je er een broek en dikke trui overheen hebt.

Zijn vele schopjes (hij maakt wel 500 bewegingen per dag!) worden, door het vele oefenen, steeds krachtiger en kunnen steeds harder bij je aankomen. Je kunt er zelfs blauwe plekken of kneuzingen van krijgen. Dit komt mede door het feit dat hij steeds minder ruimte krijgt. De kans dat hij tegen je buikwand aanschopt, wordt steeds groter. Tot voor kort hield het vruchtwater nog veel tegen, maar doordat hij nu zo krachtig wordt, in combinatie met zijn groei en beperkte ruimte, neemt deze natuurlijke schokdemper in bescherming af.

Je baby luistert naar je stem en gaat ook de stemmen van anderen steeds duidelijker herkennen. Hij vindt het fijn naar je te luisteren, dus maak gerust gedurende de dag een praatje met hem. En misschien heeft papa hem ook wat te vertellen?

Binnen in je kindje is er van alles nog verder aan het groeien. Zijn botten worden steviger en zelfs zijn hersentjes groeien nog even verder.

Beetje krap

Het wordt een beetje krap voor hem en misschien ligt hij al in de houding waarin hij geboren gaat worden. De kans dat hij nog gaat draaien, wordt per dag kleiner… Dus hopelijk ligt hij nu met zijn hoofdje naar beneden, wat een perfecte houding zal zijn voor de bevalling. Mocht hij nog andersom liggen, dan is er sprake van een stuitligging. Mocht je kindje niet draaien dan zou het kunnen zijn dat er te weinig vruchtwater is, of de placenta op een bepaalde plek ligt.

Gelukkig komt een stuitligging niet zo heel vaak voor. Een verloskundige of een gynaecoloog kunnen proberen een versie te doen. Dat houdt in dat ze met hun handen je baby proberen te draaien, in iets meer dan de helft van de gevallen lukt dit. Mocht dit niet lukken en je baby is niet gedraaid in de 36e week dan kun je kiezen of voor een keizersnede of voor een vaginale stuitbevalling.

Als je baby nu geboren zou worden, moet dat in het ziekenhuis gebeuren en kun je niet kiezen voor een thuisbevalling.

Jouw lichaam in week 33

Kun je alles nog wel onthouden? Of kamp je met zwangerschapsdementie? Veel vrouwen kampen deze periode met vergeetachtigheid. Zelfs als je daar voorheen nooit last van had en je altijd erg punctueel bent, kan dit je overkomen. Zelfs de meest simpele dingen kunnen door je hoofd schieten. Frustrerend, maar neem het jezelf niet kwalijk. Het komt echt wel weer goed. Een paar maanden na je bevalling, heb je ongetwijfeld je oude vertrouwde scherpheid weer terug!

Kun je nog een beetje redelijk rondlopen? Of heb je erg veel last van je bekken? Hopelijk voor jou, blijft de pijn en het ongemak beperkt voor je, maar echt rondhuppelen zal waarschijnlijk niet meer lukken. Dat je buik zo in omvang is toegekomen, zorgt ook voor een veranderd zwaartepunt, zodat je misschien af en toe je evenwicht lijkt te verliezen. Maar ook horizontaal kan die buik je behoorlijk in de weg liggen. Hopelijk kun je nog een beetje redelijk slapen… Als je niet meer lekker ligt, kun je eventueel een voedingskussen tussen je benen stoppen. Misschien lig je dan net wat prettiger.

lijn groen oudersenzo
Luiers
Luiers
Luiers
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 33 doen?

Is je zwangerschapsverlof al ingegaan? Geniet van de rust, want hoe meer uitgerust je voor de bevalling bent, hoe beter het is! Misschien nog even een extra blik op die checklist? Zorg dag alles op orde is, want niet alle baby’s blijven tot week 40 zitten… Hij kan zomaar een paar weken eerder komen. Wees er voor voorbereid.

Staat het vluchtkoffertje inmiddels al klaar? Zijn de geboortekaartjes besteld? Ligt het geboorteplan klaar? En is de babykamer aan kant? Heb je het met de verloskundige al gehad over mogelijke pijnbestrijding?

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 34: Zijn longen zijn zo goed als klaar om geboren te worden!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *