Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?

ZwangerschapskwaaltjesJe bent zwanger en dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar je kunt ook last krijgen van bijbehorende zwangerschapskwaaltjes. Sommige horen er gewoon bij, bij anderen moet je wat meer oppassen. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk zwangerschapskwaaltjes (met eventuele oplossingen) bij elkaar te voegen.

Hopelijk heb je er iets aan. En mocht je het niet vertrouwen? Raadpleeg dan altijd je huisarts of verloskundige! Zij kunnen je helpen of eventueel gerust stellen. En dat laatste is ook altijd zeer prettig!

Wat doet een verloskundige? En wat niet?

Aambeien

Een van de meer bekende zwangerschapskwaaltjes, zijn aambeien. Aambeien zijn gezwollen bloedaders in of rond de aars. Ze kunnen pijn en jeuk veroorzaken en soms ook bloeden. Ze zijn vaak het gevolg van constipatie of verstopping of door het verslappen van de bekkenbodemspieren. Deze verslapping vermindert namelijk de ondersteuning van het weefsel rondom de bloedvaatjes.

Veel water drinken

Om de verstopping tegen te gaan kun je het beste veel (water) drinken – zo’n 2 liter per dag – voldoende bewegen en zorgen voor vezelrijke voeding. Vezels zitten bijvoorbeeld in bruin brood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, groene groenten en fruit. Probeer niet teveel te persen als je harde ontlasting hebt. Gebruik na je toiletgang liever lauw water met eventueel een wattenbol dan toiletpapier.

Aambeien en zwangerschap – Voorkomen en genezen

Acne

Tijdens de zwangerschap kunnen onder invloed van hormonen, jeugdpuistjes opnieuw ontstaan. Meestal neemt dit na de eerste maanden weer af. Raadpleeg de drogist of apotheek hoe je het beste deze acne kan verzorgen.

Zwangerschapsacne – Wat kun je hier aan doen?

Bandenpijn

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je last krijgen van bandenpijn. Je buikholte wordt begrensd door spierplaten, peesplaten en vliezen en je baarmoeder ligt daarin als het ware opgehangen aan banden. Door het groeien van je baarmoeder, worden deze banden opgerekt en dat kan een vervelende pijn onder in je buik veroorzaken; vooral bij het lopen. Het gebruik van een buikband of steunbroek biedt extra steun en vermindert zodoende deze vervelende, stekende pijn.

Bandenpijn – Kun je het voorkomen? Hoe ga je hiermee om?

Zwangerschapskwaaltjes

Bekkeninstabiliteit

De banden en weefsels van de bekkengordel verweken, waardoor het bekken te soepel en beweeglijk wordt. Tijdens de zwangerschap is een geringe verweking van deze delen normaal en functioneel: je kindje moet immers tijdens de bevalling het geboortekanaal passeren. Wanneer de verweking te sterk is, kunnen de bekkendelen ten opzichte van elkaar verschuiven en moeten de spieren en banden rond de bekkengordel extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Deze bekkeninstabiliteit veroorzaakt pijn en beperkt je mobiliteit.

Bekkeninstabiliteit – Hoe ontstaat het? Wat kun je er tegen doen?

Beurs en pijnlijk

Je kunt er moe van worden en een beurs of pijnlijk gevoel rond het schaambeen krijgen met uitstralingspijn naar de bovenbenen. Lopen, staan, zitten, omdraaien in bed, fietsen, autorijden… het gaat allemaal zeer moeizaam en veroorzaakt veel pijn.
Bekkeninstabiliteit kan zo erg zijn, dat je in een rolstoel terecht komt. Soms wil therapie wel eens uitkomst bieden.

Blaas(ontsteking)

In de eerste maanden groeit je baarmoeder hard en drukt zodoende op je blaas. Hierdoor moet je vaker plassen. Heb je echter een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen, laat dan even je urine controleren. Zwangere vrouwen zijn nogal gevoelig voor een urineweginfectie of blaasontsteking.
Veel drinken vermindert de kans op infectie omdat de bacteriën dan worden weggespoeld. Probeer ook kleding te vermijden die knelt in het kruis.

Vaker plassen

Aan het einde van de zwangerschap zal je ook weer wat vaker moeten plassen omdat dan het hoofdje op je blaas drukt. Probeer tijdens het plassen een paar keer van houding te veranderen om je blaas geheel te kunnen ledigen.

Blaasontsteking en zwangerschap

Bloedarmoede

Bloedarmoede wil niet zeggen dat je een tekort hebt aan bloed, maar het betekent dat je een tekort hebt aan ijzer. Je kunt je hierdoor moe voelen, duizelig en hangerig. Doordat je lichaam tijdens de zwangerschap een extra liter bloed aanmaakt (voor de placenta), kan er ijzertekort ontstaan. Ook je kindje onttrekt veel ijzer aan je bloed. Om bloedarmoede te voorkomen kun je het beste ijzerrijke voeding eten. Dit zijn producten als vlees, groene groenten, peulvruchten, volkoren producten, et cetera. Je verloskundige of arts kan je eventueel staalpillen voorschrijven.

Bloedend tandvlees

Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor bloedend tandvlees. Er wordt tijdens de zwangerschap calcium uit je lichaam onttrokken en onder invloed van je hormonen wordt je tandvlees ook iets weker. Allemaal redenen voor een extra goede mondhygiëne. Poets je tanden na elke maaltijd met een zachte borstel en blijf goed flossen en/of stokeren. Een tussentijdse controle bij je tandarts is raadzaam.
Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap

Bloedverlies

Je hoeft bij bloedverlies niet gelijk van het ergste uit te gaan. Tijdens de eerste 16 weken komt het voor bij 1 op de 5 zwangeren en die krijgen echt niet allemaal een miskraam. Ongeveer 50% van de zwangerschappen met bloedverlies verloopt doorgaans zonder problemen. Als je geen pijn in je buik hebt, is de kans groot dat het bloedverlies een andere oorzaak heeft.

Innestelbloed

Sommige vrouwen hebben een beetje bloedverlies op de dagen dat zij ongesteld zouden worden en in de eerste weken kan het ook duiden op innestelbloed. Of misschien is er een klein wondje aan de baarmoedermond, die is nu wat meer doorbloed en de huid is er nu wat dunner. Bij het vrijen zou dit bijvoorbeeld een beetje stuk zijn gegaan. Als het gebeurt, neem in ieder geval contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Gynaecoloog – Wat doet hij?

Brandend maagzuur

Na de twintigste week van je zwangerschap kan je last krijgen van brandend maagzuur (vaak ’s nachts), of oprispingen. Het heeft twee oorzaken. Enerzijds komt het door de grote hoeveelheid progesteron die je lichaam produceert, hierdoor wordt de sluitspier van je maagingang slapper. Aan de andere kant drukt de groter wordende baarmoeder, de maag een beetje naar boven waardoor er maagsappen in de slokdarm kunnen komen.

Brandend maagzuur – Wat doe je er aan?
Boeren en winden – Zwangerschapskwaaltje

Gemberthee

Leg het hoofdeinde van je matras iets hoger, eet kleinere porties eten en kijk uit met specerijen, vet, uien en koffie. Lauwe melk en een droog kaakje, kan verlichtend werken. Ook een kopje gemberthee kan helpen. Probeer zoveel mogelijk koolzuurhoudende dranken, sterke koffie, vet eten, scherpe kruiden en zure vruchtensappen te vermijden. Eet liever meerdere kleine(re) porties per dag dan drie grote maaltijden.

Hoe maak je een kopje gemberthee?

Verse gemberwortel kun je in de meeste supermarkten, groentewinkels en toko’s kopen. Maak de gemberthee als volgt:

Schil de gemberwortel.
Doe een theelepeltje geraspte gember in een steelpannetje.
Voeg een kopje water toe en breng het aan de kook.
Laat alles 5 minuten trekken.
Haal de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat de thee nog 5 minuten staan voor je hem opdrinkt.

Opletten

Op de website van www.food-info.net is te lezen dat vroegtijdige studies suggereren dat gember veilig en effectief zou kunnen zijn bij het bestrijden van misselijkheid en overgeven bij zwangerschap. Het is belangrijk dat er niet een te hoge dosis wordt genomen (max. 2 gr. verse gember per dag) en niet langer dan 5 dagen. Er zijn ook wetenschappers die hoge doses van gember nadrukkelijk afraden omdat zij vergroeiingen of miskramen vrezen.

Meer onderzoek

Samenvattend: er moet meer onderzoek gedaan worden om de veiligheid en effectiviteit van gember inname tijdens de zwangerschap vast te stellen alvorens aanbevelingen voor langere termijn gedaan kunnen worden.
Ook op de website van www.herbasanitas.nl is te lezen dat gember tot de kruiden behoort die men in medicinale dosering beter kan vermijden in het begin van de zwangerschap. Af en toe culinair gebruik zal geen problemen opleveren.

Cervixinsufficiëntie

Cervixinsufficiëntie is een initieel pijnloze progressieve ontsluiting van de baarmoederhals (cervix). Met andere woorden: de baarmoederhals is te slap (insufficiënt) waardoor hij al tijdens de zwangerschap open gaat staan zodat er een risico op vroeggeboorte ontstaat.

Cervixinsufficiëntie – Te slappe baarmoederhals

Emoties

De zwangerschap is een periode vol emoties. In het kraambed is enige emotionele labiliteit – van geluk naar verdriet – normaal.

Flauwvallen

In het begin van de zwangerschap kun je last hebben van een plotselinge daling van je bloeddruk waardoor de hersenen kortdurend een zuurstofgebrek hebben. Snel opstaan en de plotselinge overgang naar een te warme en benauwde omgeving kunnen allemaal tot flauwvallen leiden.
Vermijd rokerige ruimtes en sta niet te lang. Als je je slap voelt worden, ga dan even zitten of liggen met je voeten omhoog.

Harde buiken

Deze harde buiken ontstaan door het onwillekeurig samentrekken van de baarmoeder. Ze kunnen al in een vroeg stadium optreden. Zolang ze niet te vaak en te pijnlijk zijn, is het niet erg, maar het kan soms best vervelend zijn. Ze zijn vaak het teken dat je te druk bent geweest.

Braxton-Hicks

Je baarmoederspieren oefenen het samentrekken voor de bevalling; dit zijn de beruchte contracties van Braxton-Hicks. Deze oefenweeën zijn niet pijnlijk, maar voelen aan als kramp, je buik voelt strak en hard aan. Als ze vaker gaan voorkomen en je bent nog niet zover dat je mag gaan bevallen, waarschuw dan je verloskundige.

Haren en nagels

Tijdens je zwangerschap kunnen je vinger- en teennagels sterker worden dan ze ooit waren. Ook kunnen ze sneller gaan groeien! Dit geldt ook voor je haar en dan bedoelen we niet alleen je hoofdhaar. Jammer genoeg kan de versnelde haargroei ook spontaan op minder geschikte plekken zoals in je gezicht of op je buik. Gelukkig verdwijnt het overtollige haar weer vanzelf vanaf het moment je kindje is geboren. Tot die tijd maar het scheerapparaat of pincet binnen handbereik houden!

HELLP syndroom

HELLP syndroom is een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. De letters ‘HELLP’ staan voor: Hemolysis Elevated Liverenzymes Low Platelets. Met andere woorden: er is sprake van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, een gestoorde leverfunctie en een tekort aan bloedplaatjes waardoor de bloedstolling wordt ontregeld. Het zijn ernstige zwangerschapscomplicaties, die levensbedreigend voor de moeder en haar ongeboren kind kunnen zijn.

Zwangerschapsvergiftiging of Pre-eclampsie
HELLP-Syndroom – Een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging

Hoofdpijn

Als je hoofdpijn hebt, probeer wat te rusten. Inspanning, stress en grote werkdruk kunnen hoofdpijn veroorzaken, maar hoofdpijn kan ook ontstaan door een verhoogde bloeddruk – dit is niet goed voor je kindje. Heb je veel last van hoofdpijn of komt het regelmatig opzetten, meldt dit dan tijdens je controle.

Hyperemesis Gravidarum

Als je last hebt van misselijkheid en overgeven in een extreme vorm, dan wordt dit Hyperemesis Gravidarum (HG) genoemd. HG komt voor in ongeveer 0,5% tot 2% van de zwangerschappen en vrouwen met deze zwangerschapsziekte zijn nauwelijks in staat om nog iets van vocht of voedsel binnen te krijgen of te houden en moeten soms al van een slokje water overgeven. Een dergelijke extreme vorm van overgeven en misselijkheid leidt tot uitdroging, gewichtsverlies en andere complicaties. Vaak is een opname in het ziekenhuis onvermijdelijk.

Hyperemesis Gravidarum – Ernstige vorm van misselijkheid

Hypertensie

Er wordt pas gesproken van een zwangerschapshypertensie wanneer je bloeddruk na de twintigste week van je zwangerschap te hoog is, terwijl het daarvoor normaal was. Een andere term die nog wel eens gebruikt wordt is ‘zwangerschapstoxicose’. Een te hoge bloeddruk komt voor bij 15% van de zwangere vrouwen, met name tijdens de eerste zwangerschap. Gelukkig gaat het ook vaak goed en krijgt maar 1% van de zwangere vrouwen last van pre-eclampsie. Vrouwen boven de 35 jaar lopen wat meer risico en ook als je een meerling verwacht, is de kans wat groter.

Zwangerschapshypertensie – Verhoogde bloeddruk

Incontinentie

Sommige vrouwen hebben wat last van incontinentie of licht urineverlies. Dit komt omdat de spieren van de bekkenbodem zijn uitgerekt. Vooral bij rennen, hoesten en niezen kan dit voorkomen.

Jeuk

Sommige zwangere vrouwen kunnen veel last hebben van jeuk op hun buik. Zorg ervoor dat je in ieder geval geen kleding draagt die kriebelt. Zacht katoen is beter dan synthetisch weefsel. Een eenvoudig huismiddeltje tegen de jeuk is een aardappel raspen (of snijd hem in schijven) en daarmee je buik inwrijven. Heb je ook elders jeuk op je lichaam, dan kun je dit beter aan je behandelend gynaecoloog of verloskundige vertellen. Het kan zijn dat er een medische oorzaak is voor de jeuk, bijvoorbeeld ijzergebrek of een vorm van geelzucht.

Misselijkheid

Door de invloed van de hormonen heeft een groot aantal vrouwen (70%) in de eerste maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid. Bij de meeste vrouwen beperkt het zich tot de ochtend, maar sommige vrouwen hebben er de hele dag last van. Tussen de 12 – 16 weken vindt er een wisseling plaats in de samenstelling van de zwangerschapshormonen. Vaak treedt er dan een verbetering op in de ochtendmisselijkheid. Sommige mensen zeggen dat de misselijkheid komt door het feit dat je gevoeliger bent voor luchtjes of doordat je spijsvertering verandert. Hoe dan ook, misselijkheid is natuurlijk nooit prettig.

Tips

Om dit zoveel mogelijk te beperken hebben wij een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Eet liever een paar keer op een dag kleinere porties, dan drie keer uitgebreid.
  • Sta niet met een lege maag op. Vraag je partner een klein ontbijt op bed te brengen of leg een rol biscuit of een pak crackers op je nachtkastje.
  • Blijf ’s morgens wat langer in je bed liggen.
  • Gebruik veel fruit en rauwe groente, volkorenbrood en kruidenthee.
  • Let op een goede stoelgang.
  • Gember kan de misselijkheid verminderen (bevordert de darmwerking) maar het is ook een effectieve remedie tegen brandend maagzuur.
  • Drink een kopje gemberthee.
  • Drink veel water gedurende de dag.

Extreem braken

Bij een extreme vorm van braken (niets meer binnen kunnen houden) kan uitdroging optreden. Waarschuw in dat geval altijd je arts. Er kan dan sprake zijn van Hyperemesis Gravidarum.

Moe

De zwangerschap verbruikt veel energie van je lichaam. Hierdoor ben je wat sneller moe dan anders. Geef er maar aan toe en ga ’s middags gewoon lekker een dutje doen. De ergste vermoeidheid is vaak na drie maanden weer voorbij. Als je erg moe blijft vraag dan aan je arts of verloskundige of hij je ijzergehalte (Hb) controleert.

Neusbloedingen

Doordat de slijmvliezen van je neus en bijholten opzwellen onder invloed van de hormonen, kan je tijdens de zwangerschap wat meer last krijgen van een neusbloedingen. Snuit je neus altijd voorzichtig.

Obstipatie

Obstipatie is een ander woord voor ‘verstopping’, een vervelend zwangerschapskwaaltje wat helaas ook nog eens veel voorkomt. Ook als je nooit last hebt gehad voor een moeilijke stoelgang, kan dit tijdens je zwangerschap ineens anders zijn. Door de invloed van je hormonen werken je darmen tijdens je zwangerschap een beetje minder dan normaal. Het hormoon progesteron verslapt de spieren in je darmwand en laten de darmen wat trager werken, waardoor het allemaal wat lastiger wordt. Ook neemt je lichaam tijdens je zwangerschap meer vocht op, waardoor je ontlasting dikker wordt en misschien beweeg je ook wat minder, dan voor je zwangerschap.

Obstipatie en zwangerschap
Boeren en winden – Zwangerschapskwaaltje

Opgezette enkels

Aan het einde van je zwangerschap kun je last krijgen van opgezette enkels. Dit kan erop wijzen dat je meer vocht vasthoudt. Leg je benen regelmatig even hoog.

Oedeem – Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap

Pijnlijke borsten

Pijn in de borsten is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Sterker nog, het kan zelfs één van de eerste symptomen van je zwangerschap zijn! Dat is ook wel een beetje logisch. Tijdens je zwangerschap ontwikkelen de melkklieren om zich voor te bereiden op de melkproductie. Door de toename van hormonen zwellen je borsten op en worden ze zwaarder. De huid rekt mee. Gelukkig nemen de klachten aan het einde van het eerste trimester weer wat af.

Pijnlijke borsten – Wat kun je er aan doen?

Rugpijn

Veel vrouwen hebben last van hun rug tijdens de zwangerschap. Meestal aan het einde van een zwangerschap, maar de klachten kunnen ook eerder optreden.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze klachten. Een van de mogelijkheden is de verandering van het zwaartepunt in je lichaam. Maar ook een verandering in de kromming van je ruggengraat wordt wel als ‘boosdoener’ aangewezen. Deze kromming ontstaat door het groter worden van de baarmoeder.

Niet te lang staan

Probeer overdag niet te lang achter elkaar te staan. Mocht je toch last van je rug krijgen, dan kan een warme waterzak tegen je rug voor verlichting zorgen. Eventueel in combinatie met een paracetamol.
Er bestaan speciale zwangerschapsgordels, maar die werken niet altijd. Overleg dit eventueel met je arts.

Schimmelinfecties (Candida Albicans)

Tijdens je zwangerschap heb je wat meer witverlies dan anders. Maar als het jeukt, pijnlijk is of branderig aanvoelt, heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie of met een andere benaming: Candida Albicans. Het is een veelvoorkomende kwaal die te wijten is aan de veranderingen in de zuurgraad van de vagina. Je huisarts kan ter behandeling in dit geval een crème of vaginale tabletten voorschrijven.

Vaginale schimmelinfectie – Kun je het voorkomen?

Slapeloosheid

Aan het einde van je zwangerschap kun je je moe voelen doordat je moeite hebt met slapen en/of in slaap vallen. Je groeiende buik gaat je een beetje in de weg zitten en het wordt daardoor steeds moeilijker om een lekkere houding te vinden.

Voldoende beweging

Zorg voor voldoende beweging overdag. Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden en neem wat minder hooi op je vork. Eet ’s avonds geen zware maaltijden en laat je slaapkamer voldoende luchten. Neem een lekker bad voor je gaat slapen, drink een beker warme melk of kamillethee voordat je je bed in kruipt en pak een goed boek. Neem echter nooit op eigen initiatief een slaapmiddel.

Gebruik een kussen

Je kunt het liggen wat prettiger maken door een kussen tussen je benen te leggen. Ga op je linkerzij liggen en leg je rechterbeen gebogen op het kussen (of andersom).

Spataderen

Spataderen ontstaan door stuwing en een verminderde klepwerking in de beenvaten. Tijdens de zwangerschap bemoeilijkt een vergrote baarmoeder bovendien de bloedcirculatie naar boven, waardoor extra stuwing in de beenvaten optreedt. Draag liever geen hoge hakken tijdens je zwangerschap. Probeer regelmatig even met je benen hoog te zitten.

Voet- en beenklachten tijdens zwangerschap

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap kun je wat meer last hebben van vaginale afscheiding (witte vloed). Deze afscheiding is dun, wit en is nagenoeg geurloos. Het gebruik van een vaginale spray wordt afgeraden. De natuurlijke afweer tegen vaginale infecties kan door dit gebruik verstoord raken.

Afscheiding en zwangerschap – Wat is normaal?

Branderig

Wanneer het echter jeukt, bruin, geel of groen wordt, pijnlijk of branderig aanvoelt of sterker gaat ruiken, kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt. In dat geval moet je even contact opnemen met je arts.

Vergeetachtigheid (zwangerschapsdementie) en onhandigheid

Sta niet vreemd te kijken als je je autosleutels terugvindt in de diepvriezer of wanneer je de verpakking van iets hebt bewaard en de inhoud hebt weggegooid… Geloof het of niet maar dit kan een gevolg van je zwangerschap zijn.

Geen medische oorzaak

Zover we weten is er geen medische oorzaak bekend voor zwangerschapsdementie of vergeetachtigheid, maar sommige vrouwen zijn tijdens de zwangerschap meer verstrooid dan anders en soms ook wat onhandiger. Je hoeft je niet druk te maken, het is gelukkig van tijdelijke aard. Zodra je baby is geboren, wordt je weer net zo scherpzinnig als altijd!

Verstopping (obstipatie)

De darmen werken tijdens de zwangerschap wat langzamer. Je kunt dan wat last krijgen van obstipatie. Neem geen laxeermiddelen tijdens je zwangerschap. Veel middelen veroorzaken contracties (samentrekkende spierbewegingen) die ook van invloed zijn op je baarmoeder en dan tot vruchtafdrijving kunnen leiden.
Wat je wel kunt doen is geweekt droog fruit eten (abrikozen of pruimen), voldoende drinken (anderhalf tot twee liter per dag) en vezelrijk eten (volkorenbrood, groente en fruit).

Vocht vasthouden

Het vasthouden van vocht is nodig voor de verslapping en rek van de weefsels. Het treedt vooral op als je lang zit of als het warm is, met name in de enkels, benen en vingers. Let daarom goed op je ringen en haal deze voortijdig van je vingers. Het is heel vervelend wanneer je ze niet meer af kunt krijgen.
Drink minstens 2,5 liter (water) op een dag en vermijdt lang staan. Je kunt ook met je benen omhoog slapen. Als je extreem veel vocht vasthoudt, neem dan even contact op met je arts of verloskundige.

Oedeem – Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap

Zwangerschapsmasker

Onder invloed van hormonen en zonlicht kan een vlekkerige, geelbruine huidverkleuring ontstaan. Dit wordt wel een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Je kunt dit voorkomen door met een goede sunblock de zon in te gaan, of nog beter, onder een parasol gaan zitten.

Zwangerschapsstrepen (striae)

Striae of zwangerschapsstrepen (zwangerschapsstriemen) zijn kleine scheurtjes in de onderste laag van je huid. Deze ontstaan doordat je huid in een korte tijd erg wordt opgerekt. Vaak zijn ze te vinden op de onderkant van je buik en je navel. Je kunt het niet voorkomen, en het gaat ook niet meer weg. Gelukkig vervagen ze wel in de loop der tijd.

Verzorging

Blijf je huid zo goed mogelijk verzorgen door je huid met speciale producten, soepel te houden. Er zijn merken die een speciale lijn hebben ontwikkeld voor zwangere vrouwen.

Striae of zwangerschapsstriemen – Is het te voorkomen?

Zwangerschapskwaaltjes

Helaas horen zwangerschapskwaaltjes bij je zwangerschap. Van sommige zal je weinig tot geen last hebben, van anderen weer wat meer. Luister goed naar je lichaam en probeer ondanks sommige zwangerschapskwaaltjes zoveel mogelijk van je zwangerschap te genieten. Uiteindelijk hou je een prachtig wonder in je armen!

Meer informatie

Acupunctuur en zwangerschap
Medisch alfabet
Zwangerschapsacne – Wat kun je hier aan doen?
Het eerste trimester van je zwangerschap
Bandenpijn – Kun je het voorkomen? Hoe ga je hiermee om?
Bekkeninstabiliteit – Hoe ontstaat het? Wat kun je er tegen doen?
Babybox – Alles wat je krijgt, hoef je niet te kopen!
Voet- en beenklachten tijdens zwangerschap
Afscheiding en zwangerschap – Wat is normaal?
De bevalling – De verschillende manieren om te bevallen
Gezonde voeding voor je ongeboren baby
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap
Boeren en winden – Zwangerschapskwaaltje
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap
Tandvlees en zwangerschap – Hoe houd je het gezond?
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Mooi en gezond zwanger – Zorg goed voor jezelf!
Zwangerschapshypertensie – Verhoogde bloeddruk
Gynaecoloog – Wat doet hij?
Obstipatie en zwangerschap
Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Zwangerschapsvergiftiging of Pre-eclampsie
HELLP-Syndroom – Een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging
Blaasontsteking en zwangerschap
Cervixinsufficiëntie – Te slappe baarmoederhals
Hyperemesis Gravidarum – Ernstige vorm van misselijkheid
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Striae of zwangerschapsstriemen – Is het te voorkomen?
Dikke buikentijd: je lichaam is veranderd

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Kijk ook naar...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *