Week 25 van de zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 25: Hoe groot?

Lengte± 32 cm
Gewicht650 gram
Bijzonderheden
Mocht je hem tot nu toe nog niet hebben gevoeld dan wordt die kans nu wel heel groot.
Week 25 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 25

Je bent alweer in week 25 aangekomen! De huid van je baby wordt steeds minder doorschijnend en kleurt langzaam roze op. Dit komt door de kleine bloedvaten die zich steeds meer ontwikkelen en zich vullen met bloed. Hij krijgt nu ook wat meer vet op zijn botjes. Geen enorme hoeveelheden, maar gewoon een beetje, zodat zijn huidje steeds gladder wordt getrokken.

Mocht je hem tot nu toe nog niet hebben gevoeld dan wordt die kans nu wel heel groot. Hij wordt namelijk steeds groter en sterker, waardoor hij ook steeds harder kan schoppen. Als je partner zijn hand op je buik legt, is de kans groot dat hij hem gaat voelen. De richtlijn is zo’n 10 tot 15 bewegingen per dag.

Je kindje is met veel hulpmiddelen wellicht levensvatbaar maar als hij nu al wordt geboren zal hij direct de couveuse in moeten. Beter is het om nog heerlijk een paar weken in je buik te blijven, want de longetjes zijn nog lang niet rijp en ook zijn schedeltje is nog erg zacht.

Heeft je partner het hartje van de baby al gehoord? Als dat zo is, heeft hij gehoord hoe snel dit klopt. Wel twee keer zo snel als jouw hart. Het is dus niet te verwarren met jouw hartslag.

Misschien dat deze week de oogleden van je baby open gaan. Het verschil met donker en licht kon hij ook met gesloten ogen al waarnemen, maar nu kan hij misschien al een beetje om zich heen kijken. Niet dat er zoveel te zien is, maar hij kan in ieder geval weer iets nieuws oefenen.

Jouw lichaam in week 25

Je zwangerschapsbuik wordt steeds dikker en het lijkt wel een magneet te worden voor anderen. Sta niet gek te kijken als mensen ongevraagd over je buik wrijven… menig zwangere vrouw heeft hier last van. De een is er wat meer van gecharmeerd dan de ander. Je kunt er gerust iets over zeggen, want het blijft toch echt gewoon jouw buik en voorheen vond je het ongetwijfeld ook not done als mensen ongevraagd over je buik gingen aaien.

Ongemakken

Heb je veel last van de zwangerschapsongemakken? Of valt het je allemaal wel mee? Naarmate je zwaarder wordt is de kans op kramp in je kuiten groter doordat je gewicht is toegenomen en je benen meer moeten dragen. Zorg dat je voldoende water drinkt en mocht je toch kram krijgen, trek dan je tenen naar je neus. Wellicht vermindert de kramp dan. Ook is dit een mooi moment voor je partner om je te masseren.

Doordat je groeit drukt er van alles op je organen, zo ook op je blaas. Wees niet verbaasd dat als je net naar de wc bent geweest dat je daarna weer het gevoel hebt dat je moet. Houd je plas niet op, want dat geeft een verhoogd risico op een blaasontsteking. Als je pijn krijgt bij het plassen, branderig gevoel of je urine een nare geur krijgt dan zeer zeker contact opnemen met de huisarts.

Controles

Tot deze week kon je 1x per vier weken naar de verloskundige of gynaecoloog, maar vanaf nu wordt de frequentie verhoogd naar 1x per drie weken.

Mocht er aanleiding zijn, dan worden deze week wellicht je bloedwaarden gecontroleerd op tekenen van zwangerschapsdiabetes.

Harde buiken

Heb je al last gehad van harde buiken? Dit komt door het samentrekken van de spieren van je baarmoeder. Zij bereiden zich alvast voor op de bevalling. Harde buiken worden ook wel oefenweeën of voorweeën genoemd. Het is geen startsein voor de bevalling, dus schrik maar niet. Als je er veel last van hebt, trek dan even aan de bel bij je verloskundige of gynaecoloog. Misschien ben je te druk en moet je even wat rustiger aan doen.

lijn groen oudersenzo
Badjas
Badjas
Badjas
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 25 doen?

In week 15 en week 16 hebben we het al gehad over het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Heb je dat inmiddels al geregeld? Heb je de data al doorgesproken met je werkgever? En ga je ook je ouderschapsverlof opnemen? Je bevalling nadert nu met rasse schreden.

Heeft je partner het geboorteverlof besproken met zijn werkgever? Allemaal dingen die je echt vast moet leggen. En wie weet heb je nog vakantiedagen die je aansluitend op kunt nemen na de bevalling. Heb je over de bevalling al een besluit genomen? Weet je al hoe en waar je het wil gaan doen?

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 26: De longen ontwikkelen en krijgen steeds meer vertakkingen.

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *