Week 4 Zwangerschapkalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 4: Hoe groot?

Lengte± 1 mm
Gewicht
Bijzonderheden
Het embryo dat zich in de baarmoeder heeft genesteld. Je kunt deze week een betrouwbare zwangerschapstest doen!
Week 4 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 4

Je voelt je in week 4 misschien wat raar, wellicht heb je wat last van winderigheid. Je geeft wellicht de schuld aan je darmen, misschien iets verkeerd gegeten? Maar misschien is er wel iets aan anders aan de hand! Dit is het moment om een betrouwbare zwangerschapstest te doen. Deze week kun je kijken of je zwanger bent.

In een potje plassen

Een zwangerschapstest lijkt een beetje op een thermometer, maar je hebt ze ook in stripjesvorm. En hoe doe je dan uiteindelijk de test. Allereerst de bijsluiter lezen, in de meeste gevallen is het een kwestie van in een bekertje/potje plassen en daar de test in doen. Je kan er ook voor kiezen om over de test heen te plassen, maar dat is nogal onhandig. In de bijsluiter staat welke uitslag positief of negatief is. Er zijn ook testen die gewoon de tekst zwanger en niet zwanger weergeven. En dan is het even wachten op de uitslag. Spannend!

De uitslag

En dan verschijnt dat ene extra streepje, of die ene speciale tekst… Je hart bonkt in je keel! Yes je bent zwanger! Wauw! Je kunt het bijna niet geloven, maar de test is toch echt positief. Je wilt het liefst direct de hele wereld bellen en het van de daken afschreeuwen. Maar gelukkig wint je verstand het van je enthousiasme en deelt het alleen de blijdschap met je partner. Of misschien ook met die ene speciale vriendin die zo heeft meegeleefd. Of je moeder, je zus? Moeilijk hoor om zulk groot nieuws voor je te houden. Maar het is natuurlijk allemaal nog wel heel erg pril. Je “baby” is nog maar zo groot als een stipje. Meer dan een blastocyste is het nog niet. Op dit moment is je “baby in spé” vooral heel druk met de celdeling.

Jouw lichaam in week 4

Je kunt aan de buitenkant nog helemaal niks zien, maar dat gaat de komende tijd nog wel veranderen. De hormonen in je lichaam zijn echter heel actief en die kunnen zorgen voor de eerste zwangerschapskwaaltjes. Bijvoorbeeld een opgezette buik, een zwaar gevoel in de onderbuik, wat lichte buikkrampen, hoofdpijn, misschien ben je zelfs al misselijk? Of vermoeid? Last van gevoelige borsten? Het kan allemaal. Het hCG hormoon verdubbelt zich de eerste weken om de dag, dus er is van alles mogelijk.

Al die kwaaltjes doen misschien vermoeden dat je ongesteld gaat worden, maar niets is dus minder waar. Je bent gewoon hartstikke zwanger en ja, daar horen dit soort kwaaltjes bij. Althans, dat kan. Misschien merk jij wel helemaal niks!

Negatieve zwangerschapstest

Mocht je een negatieve uitslag hebben van je zwangerschapstest dan is het aan te raden om deze volgende week nog een keer te doen dan weet je zeker of je al dan niet zwanger bent. Ga nu niet elke dag een zwangerschapstest doen, maar hou de rust in jezelf en wacht een weekje.

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapsboek
Zwangerschapsboek
Zwangerschapsboek
lijn groen oudersenzo

Let op wat je eet!

Nu het helemaal duidelijk is, is het natuurlijk nog belangrijker op te letten wat je eet! Er zijn producten die je nu maar beter niet meer kunt eten. Zoals bijvoorbeeld deze producten:

  • Rauwe eieren of waar deze in verwerkt zijn.
  • Paling, makreel, haai, tonijn, snoekbaars en zwaardvis.
  • Rauwe vis, rauw vlees, rauwe schelpdieren.
  • Lever, denk hierbij ook aan paté.
  • Voorverpakte gerookte vis.
  • Kook alle groenten die je eet.
  • Matig je zoutgebruik, geldt dus ook voor drop.
  • En matig bepaalde keukenkruiden: anijs, dragon, venkel, peper, foelie, kaneel, nootmuskaat, basilicum et cetera.
  • Matigen met het drinken van koffie, 2 a 3 koppen per dag is echt wel de max.
  • Geen alcohol.

Misselijk

Ben je misselijk? Dat kan, vooral in de ochtend kun je behoorlijk misselijk zijn. Ook nu al. Dit komt omdat je maag leeg is. Je kunt het proberen te voorkomen door wat crackers op je nachtkastje te leggen die na het wakker worden direct te eten.
Het beste kun je meerdere keren kleine porties eten, in plaats van grote hoeveelheden in één keer.

Gewoon lekker rustig aan doen. En vooral genieten van het feit dat je zwanger bent! En ga alvast lekker denken aan de naam van je kindje. Mocht je nog een keer willen vliegen dan is het raadzaam om nu een vliegreisje te boeken en niet als je hoogzwanger bent. Kan tot ongeveer 28 weken zwanger zijn.

Gezonde voeding

Eigenlijk geldt hetzelfde als de vorige weken. Eet gezond en gevarieerd. Je foliumzuur blijven slikken. Het is verstandig om nog even te wachten met het openbaar maken van je zwangerschap. De meeste stellen wachten totdat de zwangerschap drie maanden duurt. En als je medicatie slikt dan even langs de huisarts en apotheek om te kijken of je medicatie misschien aangepast moet worden. Nu je zekerheid hebt, kun je de uitgerekende datum berekenen! Leuk! Wanneer verwacht jij de baby?

Innestelingsbloed

Aan het einde van deze week kun je een beetje bloed verliezen, dit kan innestelingsbloed zijn. Je bevruchte eitje is aangekomen in de baarmoeder en het innestelen in de baarmoederwand kan gepaard gaan met een klein beetje bloedverlies.

Tips en weetjes voor week 4

Wil je je inzetten voor Moeders voor Moeders? Dan kun je nu al contact met ze opnemen voor een afspraak. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen, waar ze het hCG hormoon uithalen. Van dit hormoon wordt medicatie gemaakt voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Op die manier help je dus andere vrouwen om zwanger te worden!

Als je er zin in hebt en het leuk lijkt, is dit natuurlijk het perfecte begin voor het bijhouden van een zwangerschapsdagboek! Leuk voor nu én later!

Pas de eerste drie maanden een beetje op met kaneel. De deskundigen zijn het er nog niet helemaal over eens, maar het vermoeden bestaat dat kaneel (of beter gezegd de stof coumarine) schadelijk is voor je ongeboren baby.

Tipje van de sluier voor volgende week…

In week 5: Je embryo lijkt nu op een piepklein kikkervisje. Zijn ontwikkeling gaat nu snel!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Stoppen met roken – Tips & tricks
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *