Zwangerschapskalender – Week 14

Week 14
lijn donker geel oudersenzo

Hoe groot?

Lengte± 8,5 cm
Gewicht± 60 gram
Informatie over de foto
Zuigspieren in de mond maken de wangen boller, tandknoppen blijven zich verder ontwikkelen en speekselklieren gaan functioneren.

Ontwikkeling

Je baby krijgt al wat haargroei. De hersenen sturen al de spieren aan, waardoor de armen buigen bij de elleboog en pols. Je baby drinkt van het vruchtwater en hij plast ook een beetje. Zijn niertjes beginnen dus te werken. Hij oefent zijn spieren nu volop en kan zijn vingers en tenen nu vrijuit bewegen. Zijn zwemvliesjes zijn inmiddels verdwenen.

Bijzonderheden

In de middelste drie maanden zal je vaak het minste last hebben van kwaaltjes. Misschien krijg je al een buikje. Als je ouder bent dan 36 jaar of wanneer er erfelijke afwijkingen in de familie voorkomen, zal je rond deze periode een vruchtwaterpunctie krijgen.
Je kunt nu een dubbeltest uit (laten) voeren. Deze test dient voor de opsporing van chromosomale afwijking (Downsyndroom). De test wordt gedaan middels een bloedtest. Hierin wordt gekeken naar het gehalte PAPP-A en hCG. De test biedt geen diagnose, maar alleen een kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend. (voorkeur test: week 10 of 11)
Vanaf week elf tot de veertiende week is het mogelijk via een nekplooimeting chromosomale afwijking (Downsyndroom) op te sporen. Met een echo wordt de dikte van de nekplooi van de foetus gemeten. De uitslag van de test gaat op basis van kansberekening. In 3% van de gevallen met een normale nekplooi,blijkt het kindje toch een chromosoom-, of aangeboren afwijking te hebben. De uitslag is direct bekend.
In deze zelfde periode (week 11 tot week 14) is er ook een combinatietest mogelijk. Deze test onderzoekt ook de chromosomale afwijking (Downsyndroom) maar doet dit in combinatie van nekplooimeting en dubbeltest. Er wordt hierbij rekening gehouden met de leeftijd van de moeder. Ook de uitslag van deze test is gebaseerd op kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend.

In week 14 en 15 is de tripletest mogelijk om eventuele neuralebuisdefecten (Spina bifida) op te sporen. Door middel van den bloedtest wordt er gekeken naar de gehalte AFP, uE3 en hCG. Ook deze test biedt geen diagnose maar is gebaseerd op kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend.
Vanaf week 14 tot week 18 is het mogelijk via een vruchtwaterpunctie alle afwijkende aantallen chromosomen op te sporen en te controleren op Spina bifida. Met een dunne naald wordt via de buikwand wat vruchtwater uit de baarmoeder gehaald. In de cellen van het vruchtwater zit meer betrouwbare informatie over de chromosomen. Door meting van een bepaald eiwit, kan Spina bifida worden vastgesteld. De test is zeer betrouwbaar en kan met 100% zekerheid Downsyndroom aantonen. Er is wel een risico voor je kindje van 0,5 tot 1%. De uitslag is binnen twee tot drie weken bekend voor de chromosomale afwijkingen. Eventuele neuralebuisdefecten zijn al na vijf dagen bekend.

Vruchtwaterpunctie (Amniocentese)
Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?

Tips

Kijk niet alleen naar zwangerschapskleding, maar kijk ook eens naar zwangerschapsondergoed. Dit kan zeer prettig zitten met je groeiende buik. Denk ook aan een meegroei-BH.
Als je last hebt van dikke voeten, leg ze ‘s nachts dan iets hoger om het vocht af te voeren. Blijf veel drinken (bijvoorbeeld water), zeker als je last hebt van verstopping.
Draai het overzicht uit, ‘Wanneer regel je wat?’

Bekijk de andere weken

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42                
Liefs Marion

Meer informatie

Bakerpraatjes (zwanger worden)
Bakerpraatjes (zwanger)
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Vruchtwaterpunctie (Amniocentese)
Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: Een nieuw leven in beeld | 9789027434263 | Uitgeverij Spectrum
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *