Week 14 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 14: Hoe groot?

Lengte± 9 cm
Gewicht43 gram
Bijzonderheden
Hij begint te trappelen! De kans is echter klein dat je dit al gaat voelen…
Week 14 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 14

Vanaf deze week gaat je foetus op zijn eigen tempo verder met ontwikkelen en groeien. Tot zo’n beetje deze week houden alle baby’s min of meer hetzelfde tempo aan, maar daar komt nu verandering in. Er komt steeds meer vruchtwater bij, zodat hij alle ruimte heeft om te zwemmen en spartelen.

De kleine hersentjes kunnen inmiddels de spieren aansturen en daar maakt hij dankbaar gebruik van. Het zal misschien nog wat ongecontroleerd zijn maar hij gaat steeds meer bewegen. Waarschijnlijk voel je er nog niets van maar op een echo is het goed te zien hoe hij vuistjes van zijn handjes maakt, gekke grimassen trekt en met zijn armpjes naar je zwaait. Nog een paar weken geduld, dan ga je deze bewegingen ook steeds meer zelf voelen.

Zijn oortjes hebben wat meer vorm gekregen en zitten bijna op de goede plek. Langzaam maar zeker komen alle vitale organen op gang. Hij begint zelfs al een beetje haargroei te krijgen.

Jouw lichaam in week 14

Is er al een klein buikje zichtbaar? Dat is goed mogelijk hoor want je baarmoeder zit nu boven je schaambeen en daardoor drukt hij de buik iets naar voren. Wat fijn dat je je weer wat energieker voelt! Je hart is nu wat groter (verhoging van zo’n 20 procent van zijn capaciteit) om het extra bloed en de zuurstofbehoefte van je baby aan te kunnen.

Je borsten beginnen in deze week wat meer te groeien, je tepels kunnen donkerder worden of zelfs verkleuren. Het is zelfs mogelijk dat ze een klein beetje melk gaan lekken. De gelige melk die eruit komt, heet colostrum. Bij sommige vrouwen gaat het maar om en paar druppeltjes en andere vrouwen kunnen er wat meer last van hebben. Een warme douche kan de toevoer van melk extra stimuleren. Als je er veel last van hebt kun je eventueel zoogcompressen in je beha leggen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Kies voor de uitvoering die jij het meest prettig vindt want je zult ze nog maanden nodig hebben.

Je kunt al last krijgen van een enkele zwangerschapsstriem. Je gezicht wordt voller en dus gladder. Maar het kan ook zijn dat je pukkeltjes en vlekken krijgt. Dat is voor iedereen verschillend.

De babykamer

Ben je al bezig geweest met na te denken over de babykamer? Is het al zeker waar deze komt en moet er nog geklust worden? Op dit lijstje staat wat je standaard nodig hebt in een kinderkamer.Je kunt nu best al beginnen mits je budget het toelaat met spulletjes te kopen. Denk bijvoorbeeld aan kleertjes, luiers, verzorgingsproducten en een luiertas. Je hebt nu nog de tijd om rustig op zoek te gaan naar interessante aanbiedingen.

Tips en weetjes week 14

Mocht je plannen hebben voor een operatie of medische ingreep, stel dit dan uit tot na je zwangerschap. Een verdoving of narcose heeft verdovende stoffen die via de bloedbaan en de placenta terecht kunnen komen bij je baby.

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapsboek
Zwangerschapsboek
Zwangerschapsboek
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 14 doen?

Ga op zoek naar goede zwangerschapsboeken. Deze kun je op je gemak lezen zonder dat je achter de laptop of pc hoeft te kruipen. Even een uurtje voor het slapen gaan, heerlijk in bed. Laat die pixels gewoon eens lekker met rust. Beter voor je ogen ook.

Is het nodig om opvang te regelen voor je baby, omdat jullie beiden werken? Regel dit dan zo snel mogelijk.

Hebben jullie de zwangerschap al wereldkundig gemaakt?

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 15: Voel jij je kindje al bewegen?

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *