Week 28 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 28: Hoe groot?

Lengte± 38 cm
Gewicht1.000 gram
Bijzonderheden
Heeft je baby al de hik gehad?
Week 28 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 28

Gefeliciteerd! Je hebt nu ook het tweede trimester achter je gelaten. Het derde trimester is nu begonnen. De laatste weken, de laatste loodjes. De komende weken zal je baby onderhuids vet ontwikkelen en steeds zwaarder worden. Wel 200 gram per week! En jij groeit vrolijk met hem mee. Niet zo gek dat het daarom ook voor jou steeds zwaarder wordt. Ook zijn botten beginnen te veranderen. Voorheen was het vooral flexibel kraakbeen, maar nu wordt dat steeds steviger.

Heeft je baby al eens de hik gehad? Je kunt dit voelen aan de schokkende bewegingen van je buik. Zo grappig om te ervaren. Hij kan ook een hoestbui krijgen. Hij oefent namelijk volop met ademhalen en soms gaat dat mis en verslikt hij zich.

Als je baby nu wordt geboren, wordt er gesproken van een premature geboorte. Hij heeft zeker overlevingskans, maar het is echt beter als hij nog een tijdje bij je blijft. Het liefst nog een week of negen.

Je baby is een echte verleider aan het worden, want hij kan nu ook met zijn wimpers wapperen. Hoe schattig zal dat staan!

Al zijn zintuigen zijn inmiddels ontwikkeld. Hij kan kijken, horen, voelen en proeven.

Jouw lichaam in week 28

Heb je al een paar harde buiken ervaren? Het is nog niet het begin van de bevalling, maar je lichaam is wel aan het oefenen. Een paar harde buiken op een dag is heel normaal. Ze doen hooguit een beetje pijn. Als je vaak last hebt van harde buiken is het een signaal van je lichaam dat je te druk bent. Je kunt dan beter even wat rustmomenten pakken.

Je bent wat meer vatbaar voor een vaginale infectie. Houd dit in de gaten. Wat meer afscheiding als normaal, is veelvoorkomend op dit moment van de zwangerschap. Dat betekent niet gelijk dat je een infectie hebt. Als je twijfelt, trek dan aan de bel bij je huisarts.

Probeer voldoende rustmomenten te pakken. Mocht je last hebben van slapeloze nachten omdat je buik in de weg zit, probeer dan op je rug te slapen of doe eventueel een voedingskussen tussen je benen. Zo lig je wellicht iets beter.

Heb je veel pijn met het lopen of na langdurig zitten? Wellicht heb je last van bekkeninstabiliteit. Vervelend en pijnlijk. Dit komt door het hormoon relaxine die de verbindingen tussen je bekkenbeendere weker maakt. Dit is noodzakelijk voor de bevalling, maar je kunt er nu al last van hebben. Je zwaarder wordende buik kan dit nog eens versterken. Let goed op je houding, om lage rugpijn te voorkomen moet je niet met een holle rug staan. Zorg voor een rechte lijn van je achterhoofd naar je hielen.

Je borsten kunnen af en toe al een beetje melk lekken. Daar hoef je niet van te schrikken, want het is een teken dat de melkklieren op gang komen. Het kan natuurlijk wel vervelend zijn.

lijn groen oudersenzo
Nachtlampje
Nachtlampje
Nachtlampje
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 28 doen?

Maak alvast een lijstje met spullen die je moet meenemen naar het ziekenhuis, als je onverwachts ineens moet vertrekken. Het kan maar beter alvast allemaal klaar liggen.

Ben je al op zoek gegaan naar een leuk geboortekaartje? Je kunt ze alvast bestellen, zodat je alle tijd kunt nemen om de enveloppen te schrijven. Het drukken van het kaartje gebeurt natuurlijk pas als jullie baby is geboren.

Hebben jullie ook al een mooie naam, of misschien zelfs meerdere namen uitgezocht?

Weet je al hoe je het liefst wil bevallen? Wordt het een thuisbevalling of, kraamhotel of ziekenhuis bevalling? En als je thuis gaat bevallen, welke methode zou je het liefst willen ervaren? Heb je wel eens over een waterbevalling nagedacht? Is alles voor de kinderopvang al geregeld?
Heb je huisdieren? Moet je daar nog maatregelen voor treffen met oog op de komst van jullie baby?

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 29: Geen ruzie meer maken hoor, want hij hoort alles!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *