Week 29 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 29: Hoe groot?

Lengte± 40 cm
Gewicht1.200 gram
Bijzonderheden
Hij luistert gezellig mee met de muziek die je draait!
Week 29 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 29

Zijn gehoor wordt steeds beter en hij is in staat mee te luisteren naar de muziek die je draait. Daar kun je je voordeel mee doen! Tijdens mijn zwangerschap van Rocco heb ik iedere avond – voor ik ging slapen – een CD opgezet met rustgevende, spirituele muziek. Bijvoorbeeld muziek van Mike Roland. Ik viel daar altijd heerlijk van in slaap. Na de geboorte van Rocco, heb ik diezelfde muziek steeds voor het slapen gaan in zijn kamer gedraaid. En eerlijk is eerlijk, hij is er altijd heerlijk van in slaap gevallen, jaar na jaar. Ik nam de muziek zelfs mee als we op vakantie gingen.

Zijn verbeterde gehoor betekent ook dat hij je stem al kan herkennen! En die van je partner. Liever dus maar geen ruzie maken met elkaar, want ook al kun jij hem nog niet zien, hij krijgt die spanning en dat geschreeuw absoluut mee.

Hij blijft maar groeien en dat is natuurlijk maar goed ook. Om zo te kunnen groeien, heeft hij flink wat voeding nodig. Deze laatste paar maanden is de behoefte aan goede voeding het grootste. Daarom is het extra belangrijk dat jij zo gezond mogelijk eet! Zorg ervoor dat hij zoveel mogelijk vitaminen, eiwitten en mineralen binnenkrijgt. Hij kan trouwens zoet en zuur al van elkaar onderscheiden. De navelstreng wordt steeds sterker en dikker.

Zijn kraakbeen verandert steeds meer naar sterk en stevig bot. Heb je trouwens gemerkt aan zijn bewegelijkheid dat hij steeds meer een ritme krijgt? Op sommige momenten kan hij erg actief zijn en dan juist weer heel rustig. Hij krijgt nu al een vast slaapritme onder invloed zijn rijper wordende hersentjes.

Jouw lichaam in week 29

Oh jee, hoe zien je benen eruit? Je hebt toch geen spataderen gekregen? Misschien ontspring je de dans, maar de kans op spataderen is op dit moment zeker aanwezig. En hoe zit het met de striae? Goed blijven smeren hoor! Belangrijk om de huid soepel te houden.

Zijn je tepels nog niet aan het lekken? Als je er veel last van hebt, zou je eventueel alvast zoogkompressen of lekschalen in je beha kunnen stoppen. Dan krijg je in ieder geval geen vlekken in je kleding.

Hopelijk kun je nog lekker slapen, maar de kans is groot dat dit de laatste weken wat lastiger wordt. Misschien moet je wat vaker plassen of krijg je midden in de nacht ineens kramp, het kan allemaal. Pak eventueel overdag eens een uurtje mee. Niks mis om je lichaam wat rust te gunnen.

Als je buik in bed in de weg ligt, kun je proberen op je linkerzij te gaan liggen met een kussen onder je buik en tussen je benen. Voedingskussens zijn hiervoor perfect te gebruiken. Heb je pijn bij het omdraaien? Bespreek dit dan met je verloskundige. Jij bent vast niet de enige en zij heeft ongetwijfeld tips voor je.

lijn groen oudersenzo
Zoogkompressen
Zoogkompressen
Zoogkompressen
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 29 doen?

Heb je al bij je verzekeringsmaatschappij geïnformeerd hoe het zit met de bijschrijving van de baby na zijn geboorte? Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd tot zijn 18e, maar het is wel handig om te weten hoe je die bijschrijving precies moet regelen.

Ben je al begonnen aan de zwangerschapscursus? Handig voor de ademhalingsoefeningen en voorbereiding op de bevalling. Tijdens de cursus krijg je enorm vele praktische informatie. Kies een cursus die goed bij je past, er zijn genoeg verschillende.

Hoe is het met de inrichting van de babykamer? Heb je alles inmiddels al op de rit staan? En heb je ook de geboortekaartjes al uitgezocht? En ligt het geboorteplan al klaar?

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 30: Heb je al de neiging om lekker te gaan coconnen?! En is het nestje al schoon?

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *