Week 11 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 11: Hoe groot?

Lengte± 5,5 cm
Gewicht10 gram
Bijzonderheden
Je kindje is nu officieel een foetus en geen embryo meer. Hij wordt gevoed door de placenta.
Week 11 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 11

De belangrijkste organen zijn inmiddels aangemaakt en moeten alleen nog verder groeien.

Het skelet van je kindje is volledig van kraakbeen. Zodra hij is geboren zal dit in de loop van de tijd veranderen in bot. Hij krijgt nu spiertjes en komt hiermee lekker in beweging. Hij is echter nog te klein om dit door jou te voelen. Ook de rest van hem gaat zich nu snel ontwikkelen. Het hartje heeft deze week vier kamers en de hartkleppen ontwikkelen zich. Met een beetje geluk kan je zijn hartje met een doppler horen kloppen. Hij krijgt deze week ook irissen in zijn ogen. Zo wordt hij iedere week een beetje completer.

Wanneer er nu een echo wordt gemaakt is er een kleine kans dat het geslacht kan worden gezien, maar beter is het om nog één week geduld te hebben. Volgende week zal dit nog beter zichtbaar zijn.

Combinatie test

In deze week zou je een test kunnen laten doen, bijvoorbeeld een NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) of combinatie test. Deze test bestaat uit een bloedtest en een huidplooitest. Bij de huidplooitest wordt gekeken of je kindje een verhoogde kans heeft op het downsyndroom. De wens voor deze test zal voor iedereen anders zijn. De één wil het weten, de ander liever niet.

Bij een verhoogd risico kan je – om meer zekerheid te krijgen – een vervolgonderzoek doen. Bijvoorbeeld een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Jouw lichaam in week 11

Als je goed kijkt kun je misschien zien dat je zwanger bent, maar het is waarschijnlijk nog niet overduidelijk. Hoewel dat voor iedereen weer anders zal zijn. Er zijn ook vrouwen die in het begin rap aankomen en andere vrouwen juist helemaal niet.

Veel last van misselijkheid gehad? De kans is groot dat je na deze week je minder misselijk zal voelen, je eetlust komt weer terug. Fijn als je niet zo vaak (of zelfs helemaal niet meer) met je hoofd boven een teiltje of de WC-pot hoeft te hangen. Met een beetje gelukt is dat nu een gepasseerd station. Blijf vooral zo gezond mogelijk eten! Hopelijk voel je je in het tweede trimester een stuk energieker!

Slik je nog steeds foliumzuur? Dan mag je daar deze week mee stoppen.

lijn groen oudersenzo
Oma en opa
Oma en opa
Oma en opa
lijn groen oudersenzo

Tips en weetjes voor week 11

Zorg goed voor je huid, smeer je goed in met bodylotion en/of een verzorgende crème. Je huid heeft best wat te lijden tijdens je zwangerschap, niet alleen door het uitrekken van je vel, maar ook door de hormonen. Mocht je last hebben van maagzuur, eet dan in kleine porties verdeeld over de dag. En laat koolzuurhoudende dranken staan. Heb je trouwens al gemerkt dat je haar wat sneller groeit? Helaas ook op plekken waar je liever geen haartjes hebt.

Vergeet niet een afspraak te maken voor een echo. Meld je eventueel aan voor zwangerschapsgymnastiek. Daar kun je ervaringen rondom je zwangerschap uitwisselen. Ga eventueel met je partner zodat je het gevoel hebt er niet alleen voor te staan, maar het is vooral heel erg gezellig om dit samen te doen. Als je een afdruk van de echo krijgt, scan deze dan in op de computer. Het materiaal waarop de echo wordt afgedrukt, kan vervagen. Een goede kopie is daarom handig.

Misschien heeft iemand nog iets staan?

Maak een lijstje voor zover je dat nog niet hebt gedaan, en begin alvast te kijken wat je budget is en of je eventueel dingen op marktplaats gaat scoren. Zodra je het van de daken schreeuwt loop je overigens grote kans, dat er iemand in je familie, of vriendenkring nog van alles heeft staan. Het is wel handig om in ieder geval alvast een lijstje te maken met alles wat je nodig hebt.

Heb je al enig idee hoe je het grote nieuws gaat vertellen? Want volgende week ben je die eerste mijlpaal. Misschien met een leuk presentje? Mocht je nog niets hebben bedacht, kun je nu nog een ludieke manier bedenken!

Heb je de kinderopvang al geregeld? Zo niet, is dat zeker een aandachtspuntje voor deze week!

Neem een fotocamera mee naar de verloskundige en maak een paar leuke foto’s. Altijd leuk om later nog eens terug te zien. Als je een digitale fotocamera hebt, is het ook leuk een filmpje te maken als er naar de hartslag van je kindje wordt geluisterd.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 12: Ga je het grote nieuws al vertellen?

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Obstipatie tijdens de zwangerschap
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *