Zwangerschapskalender – Week 11

Week 11
lijn donker geel oudersenzo

Hoe groot?

Lengte± 5,5 cm
Gewicht± 10 gram
Informatie over de foto
De huid is zeer gevoelig, reflexen beginnen te werken, het hoofd beslaat nog steeds een derde van de lichaamslengte.

Ontwikkeling

Je baby is deze week in gewicht verdubbeld. De inwendige organen zijn zo goed als klaar en beginnen te werken. Vanaf nu zal je baby voornamelijk alleen nog maar groeien en sterker worden. Het skelet bestaat nog uit kraakbeen (lekker flexibel).
De uitlopers van de hersencellen zullen zich in deze week met elkaar verbinden. Dit is heel belangrijk voor de intelligentie van jouw kindje. De uitlopers van de hersenen groeien in deze periode hard uit tot een uitgebreid netwerk van verbindingen.
Zijn hoofdje wordt nu wat ronder zodat de oogjes meer op de juiste plaats komen. De enkels en polsen zijn gevormd en de ellebogen en knieën zijn in ontwikkeling.
Je kindje begint te duimen, te gapen en zich uit te rekken.

Bijzonderheden

Misschien staat deze week het eerste bezoekje aan een verloskundige in je agenda? Het je er eerder behoefte aan? Schroom dan niet om sneller een afspraak te maken.
Je kunt nu een dubbeltest uit (laten) voeren. Deze test dient voor de opsporing van chromosomale afwijking (Downsyndroom). De test wordt gedaan middels een bloedtest. Hierin wordt gekeken naar het gehalte PAPP-A en hCG. De test biedt geen diagnose, maar alleen een kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend. (voorkeur test: week 10 of 11)
In deze week is de vlokkentest mogelijk. Deze test spoort erfelijke ziektes op en chromosomale afwijkingen (Downsyndroom, trisomie 13 of 18). De test wordt gedaan via de vagina (11 weken) of buikwand (12 weken). Er wordt weefsel van de moederkoek afgenomen om het erfelijke materiaal te controleren. De uitslag is betrouwbaar maar geeft geen uitsluitsel over Spina bifida. Er is wel een klein risico (1%) wanneer de test via de vagina wordt uitgevoerd. Via de buikwand ligt het risico iets lager. De uitslag is binnen 5 tot 10 dagen bekend.
Vanaf week elf tot de veertiende week is het mogelijk via een nekplooimeting chromosomale afwijking (Downsyndroom) op te sporen. Met een echo wordt de dikte van de nekplooi van de foetus gemeten. De uitslag van de test gaat op basis van kansberekening. In 3% van de gevallen met een normale nekplooi,blijkt het kindje toch een chromosoom-, of aangeboren afwijking te hebben. De uitslag is direct bekend.
In deze zelfde periode (week 11 tot week 14) is er ook een combinatietest mogelijk. Deze test onderzoekt ook de chromosomale afwijking (Downsyndroom) maar doet dit in combinatie van nekplooimeting en dubbeltest. Er wordt hierbij rekening gehouden met de leeftijd van de moeder. Ook de uitslag van deze test is gebaseerd op kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend.

Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Eerste bezoek aan de verloskundige!
Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?

Tips

Neem een fotocamera mee naar de verloskundige en maak een paar leuke foto’s. Altijd leuk om later nog eens terug te zien. Als je een digitale fotocamera hebt, is het ook leuk een filmpje te maken als er naar de hartslag van je kindje wordt geluisterd.
Vergeet je spiekbriefje niet mee te nemen.
Als je een afdruk van de echo krijgt, scan deze dan in op de computer. Het materiaal waarop de echo wordt afgedrukt, kan vervagen. Een goede kopie is daarom handig.
Draai het overzicht uit, ‘Wanneer regel je wat?’
Een zwangerschapsdagboek is leuk voor nu én voor later!
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bekijk de andere weken

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42                
Liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Het eerste trimester van je zwangerschap
Bakerpraatjes (zwanger worden)
Bakerpraatjes (zwanger)
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: Een nieuw leven in beeld | 9789027434263 | Uitgeverij Spectrum
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *