De invloed van ouders op het stimuleren van buitenspelen

Tegenwoordig nemen schermen vaak de overhand, juist daarom is buitenspelen voor kinderen belangrijker dan ooit. Buitenspelen is een goede manier om fysiek actief te zijn en het biedt ook onmisbare kansen voor sociale interactie, creativiteit en verbinding met de natuur. En het mooiste van alles? Je hebt er als ouder zelf invloed op!

De invloed van ouders op het stimuleren van buitenspelen

Een positieve houding

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de houding van ouders ten opzichte van buitenspelen een significante invloed heeft op hoe vaak kinderen zich in de buitenlucht bevinden. Kinderen van ouders die regelmatig buitenspelen ‘heel belangrijk’ vinden, zijn bijna elke dag buiten te vinden, in tegenstelling tot kinderen van ouders die buitenspelen minder belangrijk vinden. Dit laat het belang zien hoe een positieve houding ten opzichte van het spelen buiten de deur, direct invloed heeft op het gedrag van kinderen.

Zo pak je het aan

Wat kan jij als ouder doen om buitenspelen te stimuleren? Begin met het goede voorbeeld te geven door zelf tijd buitenshuis door te brengen en laat zien dat buitenspelen niet alleen voor kinderen is. Plan bijvoorbeeld regelmatige gezinsuitjes naar parken, bossen of speeltuinen. Moedig je kinderen aan om vriendjes uit te nodigen om buiten te spelen en bedenk leuke activiteiten buiten als schatzoeken, verstoppertje spelen, een wedstrijdje fietsen en zandtaartjes maken, er is niet veel nodig om kinderen enthousiast te maken. Wil je nog een stap extra zetten? Kijk dan eens rond in je directe omgeving. Wellicht dat het schoolplein van de kinderen opnieuw ingericht gaat worden, of misschien dat er een speeltuin bij jullie in de wijk toe is aan een opknapbeurt. Met wat aanvullende tips over schoolplein inrichten en speeltuin ontwerpen kom je goed voorbereid voor de dag.

Wees er bewust van

Naast het organiseren van activiteiten en het geven van het goede voorbeeld, is het ook van belang dat ouders de tijd nemen om met hun kinderen te praten over de voordelen van buitenspelen, en dat een vieze broek of bult erbij hoort. Ouders kunnen dus helpen om een omgeving te creëren waarin buitenspelen wordt aangemoedigd. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin de jeugd de oneindige mogelijkheden van de buitenwereld omarmt.

liefs Marion

Meer informatie

De leukste buitenspeelspelletjes voor de naderende lente
Dit zijn de leukste schoolpleinspelletjes!
Veilig buitenspelen: Kinderen beschermen tegen vreemden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *