Week 22 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 22: Hoe groot?

Lengte± 28 cm
Gewicht440 gram
Bijzonderheden
Krijgt je baby nu een snor?
Week 22 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 22

De haartjes beginnen nu te groeien, niet alleen op zijn hoofdje maar ook in zijn gezicht. Er ontstaan zelfs kleine wimpertjes en wenkbrauwen. Hoe schattig! Hoe zal hij er straks uit gaan zien? Spannend hoor!

Hij spartelt nog steeds lekker rond om zijn spieren te trainen. Misschien knijpt hij af en toe wel in de navelstreng. Dat kan helemaal geen kwaad hoor. Tussendoor ligt hij heerlijk te slapen, hij ontwikkelt zelfs nu al een favoriete slaaphouding. Alles zit zo’n beetje op of aan hem en het moet alleen maar verder groeien en rijpen. Voel je hem af en toe bewegen? Die schopjes en buitelingen blijven een bijzonder gevoel.

Zijn zintuigen ontwikkelen en hij hoort nu steeds meer, zoals bijvoorbeeld het kloppen van je hart, het suizen van je bloed en het borrelen van je darmen. Maar ook geluiden van buiten, zoals bijvoorbeeld jullie stem. Hij kan licht en donker onderscheiden en verschillende smaken van elkaar onderscheiden zoals zout en zoet. Het vruchtwater past zich namelijk aan jouw voeding aan. Hij proeft wat jij eet.

Zijn tandjes ontwikkelen zich in de kaken, onder het tandvlees. Niet dat hij straks al tandjes heeft als hij geboren wordt. Meer dan kleine knopjes in de kaken zijn het niet.

Het vruchtwater neemt toe en aan het einde van de zwangerschap zal dit ongeveer een liter zijn.

Jouw lichaam in week 22

Vanaf deze week kun je de”22-wekenprik” halen. Dit is een kinkhoestvaccin. Het vaccin is niet verplicht en er is veel “voor-en-tegen-geluid”. Tegenstanders vinden het not-done om een ongeboren baby bloot te stellen aan “giftige stoffen”. Anderen beweren dat de prik veilig is voor jou en de baby. Het is belangrijk dat je hierin een keuze maakt die voor jou goed voelt. Ga op zoek naar informatie, lees jezelf in en luister ook naar je gevoel.
Het RIVM zegt dat het vaccin beschermt tegen kinkhoest, difterie en tetanus.

Je buik groeit door en ook je borsten en voeten groeien mee. Je kunt in je zwangerschap zomaar een halve of zelfs hele maat meer hebben! Een paar makkelijk zittende schoenen voor deze periode is dus geen luxe. Die highheels liggen waarschijnlijk al ergens in de hoek te wachten tot na de bevalling.

Je buik wordt steeds meer zichtbaar en wellicht heb je last van bandenpijn? Ga dan op zoek naar versteviging van je buik met een buikband, dat kan nog wel eens helpen. Als dit niet helpt, trek dan aan de bel bij je verloskundige voor een verwijzing voor de fysio. Hopelijk kan hij het leed verzachten.

Groeit je haar en je nagels nog steeds zo hard? Misschien een extra keertje naar de kapper? Niks mis mee om jezelf af en toe te verwennen. Vergeet niet om voldoende rust te pakken!

Vanaf nu kun je zomaar 500 gram per week aankomen. Zorg dat je zo gezond mogelijk blijft eten en drink voldoende water. De gewichtstoename hoort erbij! Na de bevalling ben je er in no time weer af.

Wat moet je in week 22 doen?

Heb je al onderzocht hoe het zit met een kinderopvang, crèche en school? Niet te lang wachten hoor, straks is er geen plek in de plaats waar jullie wonen.

Verdiep in je de “22-weken-prik-materie”. Lees je goed in wat de voor- en nadelen kunnen zijn van dit vaccin.

Heb je het zwangerschapsverlof op je werk al geregeld? Je moet dit minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum geregeld hebben. Na de bevalling heb je minstens recht op tien weken bevalverlof.

Ga nog eens gezellig samen met je partner uit eten en geniet van het samenzijn. Nu voel je je nog goed en kunnen jullie nog even – in alle rust! – genieten van elkaars gezelschap. Straks wordt het druk zat!

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 23: Ssst… je baby hoort van alles!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

De 22 weken prik: alles wat je moet weten
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *