Week 39 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 39: Hoe groot?

Lengte± 50 cm
Gewicht3.300 gram
Bijzonderheden
Je baby is helemaal klaar voor de bevalling! Dus wie weet deze week…!
Week 39 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 39

Heel veel gaat je baby niet meer veranderen, hooguit krijgt hij nog wat extra vet op zijn body en wordt zijn huid een beetje gladder. Doordat hij meer vet op zijn lijfje krijgt, verandert de kleur van zijn huid nog een beetje. Heel veel gaat je kindje nu niet meer groeien, de grootste groeispurt heeft hij nu achter zich gelaten. Hij is inmiddels het formaat van een grote watermeloen en zo ziet je buik er waarschijnlijk ook uit.

Zijn hersenen zijn nog wel volop in ontwikkeling en blijven doorgroeien gedurende de eerste drie jaar van zijn leven. Vooral in het eerste jaar zal dit duidelijk merkbaar zijn, wanneer hij de ene mijlpaal na de andere zal bereiken. Iedere week zal hij wel iets nieuws gaan leren.

Misschien zijn er al voortekenen dat de bevalling niet lang meer uitblijft? Je baby is er helemaal klaar voor om zijn entree te maken en jij popelt waarschijnlijk ook van ongeduld. Nu moet alleen de bevalling nog in gang worden gezet, maar het is aan je baby om dit moment te bepalen. Dit doet hij door het stresshormoon cortisol af te scheiden. Dit hormoon komt via de placenta in jouw bloedbaan terecht en hier gaat jouw lichaam op reageren waardoor de weeën op gang komen en de bevalling in gang wordt gezet. Misschien gebeurt dat deze week wel. Als er geen complicaties zijn, mag dit gewoon thuis gebeuren. Als je dit wilt.

Verwacht je een getint kindje? Verwacht dan in eerste instantie geen getinte huid. Het pigment wordt pas na de geboorte verder ontwikkeld en hierdoor zal zijn huid steeds donkerder worden. Het kan zelfs zijn dat hij met blauwe ogen wordt gebeuren die na een paar weken van kleur veranderen.

Jouw lichaam in week 39

Als je niet teveel last hebt van (vr)eetbuien en redelijk gezond blijft eten en drinken, zal je nu niet meer zoveel in gewicht aankomen. Je baby groeit immers ook niet meer zoveel, dus je buik heeft nu zo’n beetje de maximale omtrek bereikt. Neem het je zelf trouwens niet kwalijk wanneer je wat meer vergeetachtig bent, of zelfs wat sneller geïrriteerd. Het is zeker niet ongewoon dat je hier nu last van hebt. Hopelijk houdt je omgeving er een beetje rekening mee.

Blijf zoveel mogelijk actief en zoek afleiding, want wachten op “het grote moment” is niet aan te raden. Er zijn maar heel weinig baby’s die exact op de uitgerekende datum worden geboren. het is daarom alleen een richtlijn of rekenmethode om de zwangerschap en de groei van je baby in de gaten te houden. De kans dat hij echt op deze datum geboren gaat worden, is niet zo groot. Sommige vrouwen zijn zelfs 42 weken zwanger, dus dan heb je nog een tijdje te gaan. Tot die tijd kun je maar beter je tijd zo leuk mogelijk besteden. Voor je het weet heb je het zo druk met de verzorging van je baby, dat je bijna nergens anders meer aan toekomt.,

Kleine stukjes lopen

Ook al is het nu wat lastiger, probeer toch te blijven bewegen. Kleine stukjes lopen kan een optie zijn, maar als je veel last hebt tijdens het lopen is zwemmen misschien een fijne bezigheid. Houd er rekening mee dat dit alleen mogelijk is wanneer je vliezen nog niet zijn gebroken en je baarmoeder nog is afgesloten. Alleen in dat geval kun je veilig zwemmen.

Ga jij bevallen met een geplande keizersnede? Dan is de kans groot dat dit deze week staat gepland. In veel gevallen wachten ze niet tot week 40 maar plannen ze deze in week 38 of week 39.

Wat moet je in week 39 doen?

Ligt alles klaar voor de bevalling (vluchtkoffertje) en wellicht ook de benodigdheden voor de aangifte van je baby bij de Burgerlijke Stand, zoals het trouwboekje of een afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.

Liggen de enveloppen al klaar om verstuurd te worden? Als dit nog niet is gebeurd, is dit een mooi moment. Je kunt dit nu nog in alle rust doen. Het kan maar klaar liggen.

Voel je je nog goed? Wip dan even nog snel langs de kapper, pedicure of nagelstyliste. Dan kun je er weer weken tegenaan!

Heb je de geboorte versiering al in huis? Er is zoveel leuks te koop (of huur) om je huis straks mee te versieren. Zorg dat je dit op tijd in huis hebt, want het kan nu echt ieder moment gana gebeuren!

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 40: Het einde is nu echt in zicht!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *