Aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien en zwangerschap

Aambeien, niet het meest charmante onderwerp om over te hebben, maar je moet er maar last van hebben. Bij zwangere vrouwen, is het helaas een veel voorkomende aandoening, bij 85% van de vrouwen ontwikkelt het zich tijdens de zwangerschap. Dat zijn er nogal wat. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk voor de zwangerschap, maar neemt niet weg dat ze vervelend, lastig en irritant zijn.

Wat zijn aambeien

Aambeien zijn eigenlijk uitgezakt weefsel binnen je anus. Ze kunnen groter worden en zelfs bloeden. Als de aambeien zich binnen de anus bevinden, spreken we van inwendige aambeien, wanneer ze buiten de anus zitten, dan spreken we van uitwendige aambeien. Wellicht een opluchting te weten, ze zijn weliswaar irritant, maar ze zijn in ieder geval niet besmettelijk. Wel is de kans op aambeien erfelijk bepaald. Zo zal de een er meer of vaker last van hebben, dan de ander.

Symptomen aambeien

1) Beetje bloed in je ontlasting
2) Jeuk in of rond de anus
3) Brandende pijn rond de anus
4) Lekken van ontlasting of darmslijm (bij uitwendige aambei)

lijn groen oudersenzo
Aambeien en zwangerschap

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan door druk op de aderen in de anus. Die druk kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens het persen. Normaal gesproken loopt die druk in de aderen vanzelf weer weg, maar als dit niet gebeurt, dan kan er een aambei ontstaan.
Je kunt je voorstellen, wanneer je meer last hebt van obstipatie – en dat kan in de zwangerschap eerder voorkomen, omdat je darmen wat trager werken – dat je eerder last kunt krijgen van aambeien.
Ook zorgen de hormonen tijdens je zwangerschap ervoor dat je bloedvatwanden dunner worden, terwijl je kindje juist steeds meer druk uitoefent op je darmen en bloedvaten. Daardoor ben je tijdens de zwangerschap gevoeliger voor het krijgen van aambeien.

Door de invloed van je hormonen werken je darmen tijdens je zwangerschap een beetje minder dan normaal. Het hormoon progesteron verslapt de spieren in je darmwand en laten de darmen wat trager werken, waardoor het allemaal wat lastiger wordt. Ook neemt je lichaam tijdens je zwangerschap meer vocht op, waardoor je ontlasting dikker wordt en misschien beweeg je ook wat minder, dan voor je zwangerschap. Door al deze factoren kan sneller een verstopping ontstaan. Heel vervelend en soms misschien ook wat pijnlijk. Belangrijk dus te weten wat je er tegen kunt doen.

Aambeien voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Jammer genoeg is het niet mogelijk het krijgen van aambeien volledig uit te sluiten. Je kunt echter wel de kans tot het minimum beperken door zo min mogelijk te persen. Zorg dat je voldoende drinkt en veel verse groente, fruit en voldoende vezels eet, vermijd liever wit brood. Hoe minder snel je last krijgt van obstipatie, hoe minder snel aambeien de kans krijgen. Probeer ook strakke kleding te vermijden en let op je houding tijdens de stoelgang.

Genezen

Helaas kun je het niet altijd voorkomen, dus als je er eenmaal toch last van krijgt, wil je er natuurlijk ook weer zo snel mogelijk van af. Er zijn wel wat smeerseltjes te koop om de pijn en jeuk tegen te gaan, maar informeer vooraf goed of je deze mag gebruiken tijdens je zwangerschap. Je kunt je huisarts of verloskundige eventueel om advies vragen.
Mochten de smeersels niet het gewenste effect hebben, dan kunnen ze je in het ziekenhuis verder helpen. Zij kunnen de aambeien afbinden, zodat er geen bloed meer in kan lopen en ze uiteindelijk verdwijnen. Ook kunnen ze worden weg gesneden.

liefs Marion

Meer informatie

Obstipatie tijdens de zwangerschap
Dikke buiken tijd – De laatste loodjes
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *