Week 6 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 6: Hoe groot?

Lengte± 3 mm
Gewicht< 1 gram
Bijzonderheden
De groei gaat nu echt beginnen.
Week 6 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 6

De embryo begint nu vorm te krijgen. Het is nog wel heel ieniemienie maar het hoofdje en het gezicht krijgen al vorm. Je kunt met doppler zelfs het hartje al horen kloppen. Je baby gaat ongeveer 1 mm per dag groeien en dan gaat het best hard. De verhouding gezicht lijfje is nog niet in verhouding maar dat komt allemaal goed. Het hart is in verhouding ook nog erg groot.

Het hoofdje, nek, ogen en oren van je baby zijn inmiddels gevormd. Zijn oogjes staan ver uit elkaar. Zijn mondje wordt gevormd en in allebei de kaken kun je al de knopjes voor de melktandjes terugvinden. De hersentjes zijn ook weer iets verder ontwikkeld en hij heeft nu ook al een bloedsomloop. Ook is er al een begin gemaakt in de ontwikkeling van de organen (nieren, lever en maagdarmsysteem). Deze week begint het hartje van je baby te kloppen! Het klopt erg snel.

Afwijkende bloedgroep

Je baby maakt trouwens zelf bloed aan zodat jouw bloedgroep niet hetzelfde hoeft te zijn als die van je kindje. In deze week krijgen alle organen meer vorm. De hersenen en het ruggenmerg zijn ook bijna gegroeid. Kortom er groeit een klein mensje in je.

Jouw lichaam in week 6

Je baarmoeder begint met groeien doordat je kindje zich daar ontwikkelt. Dat drukt op je blaas en daarom moet je vaker plassen. Houdt daar rekening mee als je op pad gaat en je hebt geen mogelijkheid om ergens te plassen. Je hebt ook meer kans op een blaasontsteking. Negeer de pijn bij het plassen dan niet, want dan ben je verder van huis. En ja de misselijkheid blijft nog wel even. Dat kan soms alleen ochtendmisselijkheid zijn maar kan ook vaker op de dag, of de gehele dag.

Je borsten gaan groeien en als je bang bent voor striae (scheurtjes in het huidweefsel) kun je je borsten wisseldouches geven of ze masseren met speciale crème.

Door hormonale veranderingen kun je last krijgen van puistjes. Laat jezelf gewoon eens extra verwennen bij de schoonheidsspecialiste! Een hapje vanillevla kan helpen tegen brandend maagzuur. Als je er echt veel last van hebt, ga dan even langs de huisarts. Hij kan je een veilig middeltje voorschrijven.

Echo

Een echo wordt in deze fase nog niet gedaan, tenzij er een medische reden is. Wordt er wel een echo gedaan, dan wordt dat een vaginale echo, dus van binnenuit. Een medische reden kan zijn dat je vaker een miskraam hebt gehad, en last van bloedingen hebt. Nu hoeft het hebben van bloedverlies niet altijd direct een slecht teken te zijn. De bloeding kan nog van de innesteling zijn maar het kan ook zijn dat er een adertje geknapt is. Maar neem vooral contact op met je huisarts of verloskundige als je het niet vertrouwd.

Tips en weetjes voor week 6

Er is heel wat keuze in kraamzorginstanties. Het is raadzaam om hier reviews van te zoeken of bekenden te vragen wat hun ervaringen waren tijdens de kraamperiode.

Blijf nog even foliumzuur slikken. En denk goed aan je voeding. Ondanks je misselijkheid is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten.

Week 1 van de zwangerschap, Wat gebeurt er deze week?
Week 1
Week 1
Week 1
Week 1 van de zwangerschap, Wat gebeurt er deze week?

Tips en weetjes voor week 6

Het is nu tijd om te gaan starten met het zoeken naar kraamzorg. Want je wilt er niet alleen voor staan voor, tijdens en na je bevalling. En misschien wil je wel zwangerschapsgymnastiek gaan doen? Of op zoek naar een doula als je dat een prettig idee vindt.

Dit is het moment waarop je kunt meedoen aan Moeders voor Moeders. Dit is een organisatie die urine van zwangere vrouwen verzamelt omdat daar het hCG hormoon in zit. Dit hormoon wordt gebruikt om vrouwen te helpen die onvruchtbaarheidsproblemen hebben. Moeders voor Moeders is een organisatie die al vanaf 1931 weliswaar onder een andere naam urine van zwangere vrouwen inzamelden. Meedoen aan deze inzameling houdt in dat je iedere week op de door jou gekozen dagen in een flesje plast, daarna giet je het over in een grotere kan, Wekelijks wordt alles bij je opgehaald en krijg je nieuwe flesjes. Je kunt je aanmelden vanaf de 6e week t/m 11 week. Het meedoen dus het daadwerkelijk opvangen kan t/m de 16e week. In die periode is de hoeveelheid aan het hCG in je urine het hoogst.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 7, hoe groot is kindje en hoe ziet je kindje er ongeveer uit?

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Stoppen met roken – Tips & tricks
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Wat doet Moeders voor moeders?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *