Week 9 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 9: Hoe groot?

Lengte± 3 cm
Gewicht2 gram
Bijzonderheden
Er komen steeds meer menselijke vormen en zijn gezichtjes wordt steeds meer een écht gezichtje.
Week 9 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 9

Je bent alweer twee maanden zwanger! Dat schiet lekker op. Het gezichtje van je embryo krijgt steeds meer de vorm van een echt gezichtje. Er komen oogleden voor zijn oogjes, zijn oortjes beginnen te groeien en zelfs het puntje van zijn neus is zichtbaar. Het is allemaal nog erg ieniemienie, maar het neemt steeds meer menselijke vormen aan. Zijn kikkervisjesstaart is inmiddels verdwenen.

Je baby is compleet; alle lichaamsdelen en organen zijn aanwezig, maar natuurlijk is alles nog niet uit ontwikkeld. Hij heeft nu al een echt neusje en ook de vingertjes en teentjes beginnen zich te vormen. Vanaf nu worden er geen nieuwe grote organen meer gevormd, maar zullen de organen zich verder gaan ontwikkelen. De ogen zijn helemaal ontwikkeld maar zijn nog bedekt met weefsel. Deze week begint de vorming van het skelet. Hoewel het geslacht gelijk na de bevruchting al vaststaat, is het van buitenaf nu nog niet vast te stellen of het een jongetje of meisje gaat worden, want de geslachtsorganen worden pas later aangelegd.

Vingertjes en teentjes

Deze week worden de teentjes en vingertjes steeds duidelijker. Ze zijn nog wel omgeven door vliezen, zodat zijn handjes meer weg hebben van zwemvliezen dan echte handjes.

Jouw lichaam in week 9

Je baarmoeder gaat steeds meer uitzetten en gaat waarschijnlijk je broek wat moeilijker dicht en ja dat gaat straks steeds meer gebeuren. Alles wordt je te klein. Je baarmoeder is nu zo groot als een ei, wellicht ben je zelfs al iets aangekomen.
Je kunt vocht vasthouden en het wordt dus voor iedereen steeds duidelijker dat je zwanger bent. Als je het nog even voor je wil houden, draag dan gewoon wat wijdere kleding. Dan valt het vast nog niet zo op.

Je borsten kunnen voller, zwaarder en gevoeliger worden.

Stemmingswisselingen & vermoeidheid

Joehoe, welkom stemmingswisselingen! Helaas, het hoort erbij, want die hormonen razen door je lichaam. Je zit er niet op te wachten maar het gebeurt je toch. Niet altijd leuk voor jezelf en/of voor je omgeving maar als ze weten waardoor het komt, hebben ze er vast begrip voor. Het ene moment lig je over de grond te rollen van het lachen en het volgende moment barst je in snikken uit. Tja… probeer er maar niet te zwaar aan te tillen. Uiteindelijk komt het allemaal weer goed.

Naast die stemmingswisselingen kun je ook erg moe zijn. Geef er gewoon aan toe en neem wat meer rust. Ga ’s avonds wat eerder naar bed, pak een paar uur extra slaap als dat mogelijk is. Wees lief voor jezelf, dan kun je overdag die emotionele achtbaan ook wat beter handelen.

lijn groen oudersenzo
Voor vader
Voor vader
Voor vader
lijn groen oudersenzo

Tips en weetjes voor week 9

Net zoals in de vorige weken, blijf je vitamines slikken en je foliumzuur. Na volgende week mag je met de extra foliumzuur stoppen. Je hebt wat minder weerstand dus je kunt verkouden worden. Daarom is het echt zaak om gezond en gevarieerd te eten.

Heb je al een afspraak bij de verloskundige staan? Vanaf volgende week beginnen de vierwekelijkse controles. Tot week 25, dan wordt dit verhoogd naar iedere drie weken, twee weken en uiteindelijk naar een wekelijkse controle (vanaf week 36/37).

Misschien vind je het leuk om alvast wat rond te snuffelen voor babyspullen. Je hebt nog alle tijd, maar het is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk om te doen. Als je dan toch aan het surfen bent, kun je gelijk op zoek naar allerlei gratis babyboxen. Er zijn diverse organisaties die deze babyboxen aanbiedt en cadeautjes zijn altijd leuk!

Denk ook alvast na over kinderopvang en informeer of er een wachtlijst is. Misschien is het verstandig om hem alvast hiervoor aan te melden.

Kraamzorg en zorgverzekeraar

Heb je de kraamzorg al geregeld? En de zorgverzekeraar gebeld? Misschien hebben zij een contract met een bepaald kraambureau. Het beste kun je hier vooraf naar informeren.

Probeer zo gezond mogelijk te leven, dat betekent ook voldoende dagelijkse beweging. Ga lekker wandelen of yoga oefeningen doen. Dat zijn sportiviteiten die je de hele zwangerschap kunt volhouden.

Heb je al een zwangerschapscursus uitgezocht die het beste bij jullie past? Misschien handig om je hier alvast voor op te geven?

Word lid van een kruisvereniging. Via deze vereniging kun je straks spullen huren voor de thuisbevalling. Maar ook als je andere medische hulp attributen nodig hebt, kun je vaak bij hen terecht. Opgeblazen gevoel? Let een beetje op je voeding en eet zo min mogelijk producten die voor extra gasvorming zorgen zoals, kook, prei, uien, bruine bonen en koolzuurhoudende dranken.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 10: De embryo is nu een foetus, jouw kindje!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Stoppen met roken – Tips & tricks
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Wat doet Moeders voor moeders?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *