Bevallingsdatum, hoe kun je deze zelf berekenen?
Zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, ben je vast razend nieuwsgierig naar de mogelijke bevallingsdatum, ook wel ATD (A Terme Date) genoemd. Deze zal je verloskundige of gynaecoloog ook voor je uitrekenen, maar misschien wil je daar niet op wachten en zelf alvast aan de slag. Dat kan.
Goede indicatie
De uitgerekende datum geeft een indicatie wanneer je verwacht te bevallen. Met deze berekening kun je de mogelijke bevallingsdatum alvast berekenen en bij een cyclus van 28 dagen is de berekening behoorlijk nauwkeurig, maar houd er rekening mee dat minder dan 5% van alle vrouwen, precies bevalt op de uitgerekende datum.
Bevallingsdatum is slechts een richtlijn
De meeste zwangere vrouwen bevallen bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Dus drie weken voor en twee weken na de uitgerekende datum. De kans dat je dus precies op die ene uitgerekende dag gaat bevallen, is dus erg klein. Maar een mooie richtlijn is het natuurlijk wel! Daarbij is deze datum vooral belangrijk omdat de verloskundige of gynaecoloog met deze informatie kan kijken, of je kindje goed groeit en ontwikkelt.
Bepaalde invloeden
Aangezien de datum dus van belang is om de groei van je kindje goed te kunnen beoordelen, zal de officiële datum worden vastgesteld door een specialist en/of aan de hand van een echo. Berekeningen kunnen namelijk minder betrouwbaar zijn wanneer je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, of een cyclus die langer of korter is dan 28 dagen, als je de pil (hebt) gebruikt of gebruik hebt gemaakt van middelen die van invloed zijn op de eisprong.
De berekening
Je zwangerschap duurt 280 dagen (40 weken), dat is omgerekend precies 9 maanden en een week, na de eerste dag van je cyclus (menstruatie). Iedere dag dat je menstruatie korter duurt dan 28 dagen, moet je een dag van de uitgerekende datum aftrekken. Is je cyclus langer dan 28 dagen, dan moet je deze extra dagen erbij optellen. Met deze berekening kun je het zelf uitrekenen, maar als je daar geen zin in hebt, kun je ook gebruik maken van onderstaande tool.
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”4″] |
Verloskundige
Geen zin om het zelf uit te rekenen of je hebt niet alle informatie? Ook geen probleem, want bij de eerste de beste afspraak met de verloskundige of gynaecoloog gaat zij dit voor je doen. Heb je geen idee hoe lang je al zwanger bent, wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was en/of wanneer de conceptiedatum was? Ook dat is geen probleem. Er kan door de verloskundige een termijnecho worden gemaakt om de bevruchtingsdatum vast te stellen. De betrouwbaarheid van de bevallingsdatum is hoog, maar houd er rekening mee dat slechts 5% van de vrouwen exact op de uitgerekende datum gaat bevallen. Het gaat dus om een richtdatum en ergens rondom die datum zal jullie kindje geboren worden.
Afwijkingen
De uitgerekende datum is behoorlijk betrouwbaar bij een cyclus van 28 dagen, maar heb je toevallig een onregelmatige cyclus? Dan is de uitslag al iets minder betrouwbaar. Ook kan het gebruik van de pil of eisprong bevorderende middelen voor een afwijkende uitslag zorgen.
Ondanks dat maar weinig vrouwen op deze datum zullen bevallen, is deze datum toch belangrijk. Aan de hand van deze datum kan de verloskundige de groei van je baby in de gaten houden, maar ook de lengte van je zwangerschap. Een bevalling voor 37 weken brengt immers risico’s met zich mee, maar na 42 weken is er ook een verhoogde kans op complicaties.
En wat nu?
Zo, en nu je weet dat je zwanger bent en wanneer je ongeveer jullie kindje kunt verwachten, is het de hoogste tijd voor vervolgstappen! Heb je bijvoorbeeld de verloskundige al gebeld, de ziektekostenmaatschappij of een kraamzorgbureau? Misschien wil je wel meedoen met de inzamelingsactie van Moeder voor Moeders? Kortom, je krijgt het druk de komende tijd!
Meer informatie
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Wat doet een verloskundige?
Prenatale screening – Welke zijn er?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com