Eerste bezoek aan de verloskundige. Wat kun je verwachten?

Eerste bezoek aan de verloskundige. Wat kun je verwachten?

Je kunt het misschien nog maar nauwelijks geloven, maar je bent toch echt zwanger! De test die je in je handen houdt, liegt niet. De geboorte laat nog een paar maanden op zich wachten maar toch moet er al van alles geregeld worden, zoals de verloskundige bellen voor een eerste bezoek!

Nog geen idee wie je daarvoor gaat bellen? Google eens of informeer om je heen naar de ervaringen van anderen. Er is vast en zeker een verloskundigenpraktijk te vinden bij jou in de buurt. Tijdens het telefoongesprek zal de verloskundige alvast vragen naar je naam, adres en geboortedatum en waarschijnlijk ook naar de eerste dag van je laatste menstruatie. Handig dus om deze gegevens paraat te hebben!

En dan heb je die afspraak staan, maar wat dan? Hoe bereid je je goed voor op deze afspraak? Wat kun je allemaal verwachten bij zo’n eerste afspraak? Spannend!

Kennismaking

De verloskundige zal bij een eerste consult de tijd nemen om kennis met je te maken. Het is allemaal al spannend genoeg. Een doorsnee controle onderzoek bij de verloskundige duurt zo’n 10 minuten, maar zo’n eerste controle duurt vaak twee keer zo lang. Uiteraard mag je partner er gewoon bij aanwezig zijn. Misschien heeft hij ook nog de nodige vragen?

Niet vergeten mee te nemen!

Vergeet naar de eerste afspraak niet de volgende zaken mee te nemen:

  • verzekeringspasje
  • legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)
  • medicijnlijst
lijn groen oudersenzo
Eerste bezoek aan de verloskundige. Wat kun je verwachten?

Feiten en medische zaken

De verloskundige zal een aantal dingen van je willen weten. Handig dat je deze informatie alvast vooraf op een briefje schrijft, zodat je vlot antwoord op kan geven op de volgende vragen:

Wanneer was je laatste menstruatie? En het verloop van je cyclus.
Gebruik je medicijnen? Heb je de pil gebruikt?
Ziekteprofiel: operaties, aandoeningen, allergieën, bloedtransfusie, behandeling specialist?
Heb je een chronische ziekte?
Komen er erfelijke ziekten voor in jouw familie of die van je partner?
Ben je al eens eerder zwanger geweest?
Algemene gegevens zoals: je beroep (giftige stoffen?), religie, verzekeringsmaatschappij.
Levensstijl vragen als: roken, alcohol, drugs, koortslip, foliumzuur

En ook al duurt het nog een paar maanden, ze zal je ongetwijfeld vragen of je al hebt nagedacht over de bevalling. Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Of misschien wil je wel op een heel bijzondere manier bevallen, zoals in het water of op een baarkruk.

Vragenlijst

Het kan ook zijn dat de verloskundige je vooraf een vragenlijst toestuurt met allerlei vragen over je gezondheid en medische achtergrond. Je kunt de lijst dan op je gemak thuis invullen en hem ingevuld meenemen naar je afspraak.

Uitrekenen mogelijke bevallingsdatum

Aan de hand van jouw antwoorden zal de verloskundige de mogelijke bevallingsdatum voor je uitrekenen. Misschien heb je dat zelf ook al gedaan? Natuurlijk is deze datum slechts een indicatie en is de kans klein dat je kindje daadwerkelijk op deze datum geboren zal worden.

Jouw vragen

Het is helemaal niet zo gek als jij ook van alles te vragen hebt aan de verloskundige. Zeker als het je eerste kindje is, is het logisch dat je nog niet alles weet. Om door de spanning niks te vergeten, kun je het best vooraf de vragen op papier zetten. Op die manier kun je de vragen allemaal stellen, zonder iets te vergeten!

Testen

Zo’n eerste bezoek bestaat zeker niet alleen maar uit gesprekken. De verloskundige zal ook een paar onderzoeken bij je doen, zoals bijvoorbeeld:

  • je bloeddruk meten
  • je buik voelen en de grootte bepalen van je baarmoeder
  • bloedonderzoek (of een verwijzing hiervoor geven)
  • je wordt gewogen en gemeten

Bloedonderzoek

Je bloed wordt gecontroleerd op: bloedgroep, rhesusfactor, rodehond, ijzer (hemoglobinegehalte), irreguliere antilichamen, bloedarmoede, bloedsuikerspiegel en rhesusfactor.

Controleren van de baby

In de eerste weken is het nog niet mogelijk dat de verloskundige naar het hartje van de baby luistert. Daar moet je echt nog even geduld voor hebben, want dat is bij zo’n 9 weken zwangerschap echt nog heel lastig te horen. Vanaf een week of 12 gaat dat een stuk makkelijker. De kans is dus klein dat dit tijdens een eerste controle zal geboren.

Echo

Mocht er twijfel bestaan over de duur van je zwangerschap, is het wel mogelijk dat er een echo wordt gemaakt van je kindje. Bij de 10e week wordt deze vaak standaard gemaakt, zodat er goed bepaald kan worden hoever je in de zwangerschap zit. Dit is overigens een vaginale echo, dus inwendig. Het is niet pijnlijk en ook niet schadelijk voor de zwangerschap.

Vervolgafspraak

De tweede afspraak zal vaak worden gemaakt tussen de 12e en 14e week van je zwangerschap. Het kan ook gebeuren dat aan de hand van de antwoorden op haar vragen en/of de bevindingen tijdens de onderzoeken, dat je niet langer onder haar controle kan blijven, maar zij je zal doorverwijzen naar een gynaecoloog.

liefs Marion

Meer informatie

Wanneer bel je de verloskundige?
Begeleiding door een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Het eerste trimester van je zwangerschap
Bevallen zonder verloskundige keuze of noodzaak
Koortslip? Bescherm je baby!
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?
Het gevaar van een koortslip
Bevallingsdatum, hoe kun je deze zelf berekenen?
Voorbereiding op de komst van een baby
Wat doet een gynaecoloog en wanneer komt hij in beeld?
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Wat doet een verloskundige?
In gesprek met Beatrijs Smulders

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *