Week 35 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 35: Hoe groot?

Lengte± 47 cm
Gewicht2.300 gram
Bijzonderheden
Hij doet z’n best om een mollige baby te worden!
Week 35 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 35

Eigenlijk is je baby wel zo’n beetje klaar rond deze tijd. Alles werkt, alles zit er aan en het enige dat hij de komende tijd gaat doen is meer vet op z’n body kweken. Ook zullen de komende weken de longetjes verder rijpen. Dat extra vetlaagje heeft hij straks hard nodig om op temperatuur te blijven.
Hij krijgt steeds minder ruimte dus de kans dat jij volop mee geniet van zijn getrappel, is groot. Hoewel het door ruimte gebrek al eigenlijk geen echte schoppen meer (kunnen) zijn. Hopelijk ligt hij inmiddels in de juiste positie (met zijn hoofd naar beneden) want het wordt inmiddels een beetje te krap om nog echt goed te draaien.

Je baby slaapt veel en dat is precies wat hij moet doen, hij komt inmiddels ook met het slapen in de remslaap. Al dat slapen doet hem goed, maar het is ook belangrijk dat jij hem regelmatig voelt bewegen. Als je twijfelt of je hem nog wel voelt, neem er dan even de tijd voor. Ga rustig liggen en probeer te ontspannen en concentreer je dan op zijn bewegingen. Als hij net ligt te slapen – en die kans is best reëel- kun je hem wakker maken door zakjes op je buik te duwen. De kans is groot dat hij daarop zal reageren.

Jouw lichaam in week 35

Door al dat gewicht en het formaat van je baarmoeder moet je ongetwijfeld wat vaker plassen en er bestaat de kans dat je sluitspier van je plasbuis wat is verslapt waardoor je zo nu en dan – ongewild – een beetje urine kunt verliezen. Dit noemen we zwangerschapsincontinentie. Gebruik voor de zekerheid een maandverbandje, dan wordt dit netjes opgevangen. Het hoort bij de laatste loodjes, het einde is in zicht!

Wellicht heb je last bij lopen of fietsen van je bekkenbodem? Geen fijn gevoel maar het hoort erbij. Door de hormonen worden je gewrichten soepeler waardoor het tijdelijks een beetje instabieler wordt. Het is nodig om straks doorgang te bieden aan je baby. Vervelend voor jou op dit moment, maar wel noodzakelijk voor straks. Ook kan het indalen van de baby druk geven op de bekkenbodem of vagina.

Heb je veel last van harde buiken? Je lichaam is volop bezig zich klaar te maken voor de bevalling! De baarmoeder trekt zich samen en daardoor krijg jij die harde buiken. Je kunt deze ook krijgen als je te druk bent… beetje rust kan geen kwaad.

lijn groen oudersenzo
Babyfoon
Babyfoon
Babyfoon
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 35 doen?

Is je zwangerschapsverlof al begonnen? Anders gaat dat ongetwijfeld deze week gebeuren. Neem de laatste weken tijd voor jezelf en rust. Je bent niet lui als je in de middag even gaat liggen of een dutje doet. Gewoon lief zijn voor jezelf! Je krijgt het binnenkort nog druk zat!

Zijn de enveloppen voor de geboortekaartjes al geschreven? Het kan maar klaar liggen! Net als je vluchtkoffertje.

Als je kindje deze week besluit te komen, dan moet je naar het ziekenhuis voor de bevalling. Dit is een standaard procedure tot 37 weken. De kans is groot dat hij ook nog een tijdje de couveuse in moet.

Brief van de GGD

Heb je een lijstje klaar liggen met alle belangrijke telefoonnummers die je kunt bellen als de weeën beginnen? Zet ze allemaal in je telefoon en misschien ook voor de zekerheid op een papiertje. Je weet maar nooit.

Zodra je kindje geboren is krijg je een brief van de GGD/consultatiebureau, waarin staat dat een medewerker langskomt voor een hielprik en gehoortest. Is overigens geheel vrijwillig. De kosten worden betaald door de Overheid. De hielprik wordt uitgevoerd door een medewerker die via een prikje in de hiel van je baby wat druppeltjes bloed op een hielprikkaartje laat druppelen. De hielprik wordt gedaan om vroegtijdig bepaalde zeldzame ziektes op te sporen zoals de sikkelcelziekte, taaislijmziekte en een aantal stofwisselingsziekten. De gehoortest wordt gedaan om te kijken of je baby genoeg hoort in allerlei toonhoogten om straks te leren praten.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 36: Je baby daalt in…

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *