Week 15 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 15: Hoe groot?

Lengte± 11 cm
Gewicht90 gram
Bijzonderheden
Het is nu een heel klein minimensje
Week 15 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 15

Deze week verschijnt er een laagje van donshaartjes (lanugo) over zijn lichaam. Deze haartjes maken talg (vernix) aan en beschermen hem tegen het vruchtwater. Onder de huidlaag kun je de kleine adertjes zien, vooral omdat de huidlaag nu heel erg dun is. Het zou kunnen zijn dat je je kindje al wat voelt, maar die kans is zeer klein.

Zijn ogen zitten inmiddels aan de voorkant en hij kan zijn vuistjes ballen. Het is inmiddels een heel klein minimensje. Af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater en als zijn maagje vol zit, kan hij de hik krijgen. De placenta zorgt ervoor dat het vruchtwater schoon en vers blijft.

Alles is zo’n beetje aanwezig maar het moet de komende tijd steeds verder groeien, verfijnen en sterker worden. Al dat spartelen en bewegen zorgen ervoor dat zijn spieren steeds sterker worden. Je kunt nu tegen hem gaan praten want zijn gehoor begint zich te ontwikkelen. Zo kan hij je hartslag horen en de werking van je maag en darmen.

Jouw lichaam in week 15

Vanaf dit moment ga je echt groeien. Een halve kilo per week. Het lijkt wel alsof de kilos eraan vliegen. Mocht het zo zijn dat je niet aankomt, of juist afvalt, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. In deze weken kun je last krijgen van bandenpijn, omdat je baarmoeder in gewicht toeneemt. Mocht je daar last van krijgen dan zou je een steunbroekje kunnen dragen. Bandenpijn is een zeer scherpe pijn en die voel je met name als je van houding verandert.

Je haar kan uitvallen of juist dikker worden. Dat is bij iedereen verschillend. Dat komt door de hormonen. Jouw kindje krijgt juist haar en jij gaat er hoogstwaarschijnlijk wat verliezen.

Wellicht begin je wat vocht vast te houden. Let maar eens op je enkels, voeten en vingers. Zijn ze dikker dan normaal? Blijf vooral goed drinken en bewegen en leg je voeten wat hoger als je ergens zit of ligt. Op die manier kan het vocht beter circuleren.

Mogelijkheden zwangerschaps- en ouderschapsverlof

Dit is een mooie periode, voordat alle drukte aanbreekt om te onderzoeken hoe het zit met je zwangerschaps- en ouderschapsverlof en ook die van je eventuele partner. Waar heb je recht op? Vaak kan een HRM afdeling daar antwoord op geven, of staan er al dingen op intranet. Op internet is er ook voldoende te vinden. Doe het in ieder geval in goed overleg met je werkgever.

Als je zwanger bent, heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. Je bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag je het verlof laat ingaan. Zie hiervoor de site van Rijksoverheid. Op deze site kun je ook terecht voor informatie over ouderschapsverlof.

Tips en weetjes week 15

Ga af en toe met de benen omhoog, leg je voeten even wat hoger, zodat het eventuele vocht zich niet ophoopt in je benen. Blijf vooral voldoende water drinken.
Beweeg voldoende, ga lekker zwemmen bijvoorbeeld, dat is lekker warm en ook nog eens makkelijk bewegen in het water. Hiermee voorkom je zwelling. Ook kun je gaan wandelen of yoga gaan beoefenen.

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapsjurk
Zwangerschapsjurk
Zwangerschapsjurk
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 15 doen?

Heb je de zwangerschap al besproken op het werk? Misschien kun je alvast onderzoeken hoe je zwangerschaps- en bevallingsverlof geregeld kan worden.
Maak een lijstje van wat je nog moet aanschaffen voor de eerste weken na de bevalling.
Denk na over hoe je wilt bevallen, en waar. Misschien wil je wel een waterbevalling?!
Blijf vitamines slikken. Vooral vitamine D.
Praat regelmatig met elkaar over de zwangerschap en over de periode na de geboorte van jullie kindje.
Woon je niet samen? Vergeet dan niet om tijdig je partner jullie kind te laten erkennen! Dat kan nu al.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 16: Kun je volgende week een pretecho laten maken?

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *