Week 27 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 27: Hoe groot?

Lengte± 37 cm
Gewicht920 gram
Bijzonderheden
Hij gaat oefenen met ademhalen!
Week 27 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 27

Eigenlijk is je baby al best behoorlijk “af”. Natuurlijk is het voor hem beter als hij nog een tijdje blijft zitten, maar zo op het eerste oog is hij best compleet. Binnenin is echter alles nog volop in ontwikkeling. Met name de longen en de hersen zijn zich nog volop aan het ontwikkelen en groeien. Deze week gaat hij ook oefenen met in- en uitademen. Hij doet dit natuurlijk niet met zuurstof want dat is er niet, maar hij doet dit met kleine beetjes vruchtwater.

Hij gaat steeds meer met zijn oogjes oefenen. Een mooie bijkomstigheid is dat het visuele deel in zijn hersenen inmiddels ook actief is geworden. Helaas voor hem is het uitzicht niet heel boeiend op dit moment, maar hij kan om zich heen kijken. Hoe beperkt dit ook is. Hij wordt hierdoor gevoeliger voor sterk licht dat op de buik schijnt. Mocht je nog een zonnebankje willen pakken, houd hier dan rekening mee. Je zou bijvoorbeeld een handdoek over je buik kunnen leggen. Dan is ook gelijk je uitstekende buik beschermd tegen verbranding.

Je baby gaat de komende tijd vooral door met groeien en dat betekent dat jij met hem mee blijft groeien. Misschien wel 500 gram per week en dat is heel normaal. Er vormt zich steeds meer onderhuids vet waardoor de huid er wat minder rood uit komt te zien. Dit vet is nodig om straks goed op temperatuur te blijven.

Heb je al geprobeerd om contact met hem te maken? Leg je hand maar op je buik en dan is de kans groot dat hij er naar toe zwemt. Mits hij wakker is natuurlijk, want hij slaapt ook nog erg veel. Lukt het niet in één keer? Probeer het gewoon later nog eens.

Jouw lichaam in week 27

Die strakke broeken en andere strakke kleding kun je inmiddels niet meer aan. En de groei is nog niet klaar. Voorlopig blijf jij ook nog wel even doorgroeien, waardoor je ’s nachts misschien je draai niet meer kan vinden. Misschien helpt het om op je rug te slapen? Of met een voedingskussen tussen je benen. Een schrale troost, maar je bent niet de enige waarbij de groter wordende buik in de weg gaat zitten.

De onrustige nachten kunnen zorgen voor vermoeidheid. Probeer daarom overdag zo nu en dan even een rustmoment te pakken. Zorg daarnaast voor frisse lucht, beweging en gezond eten met voldoende vezels en vitamine. Hoe gezonder jij leeft, hoe beter het voor je kindje is en hoe beter jij bent voorbereid op de bevalling.

Rode adertjes in je gezicht? Het kan zijn dat je wat last krijgt van couperose. Dit komt meer bij mensen voor die te maken hebben met temperatuurschommelingen. Je kunt eens een extra keer naar de schoonheidsspecialiste, maar echt veel kun je er helaas niet aan doen.

Blijf drinken!

Blijf vooral veel drinken, ook als je om de haverklap naar het toilet moet om te passen. Veel plassen hoort er gewoon bij. Als het echter pijn gaat doen, trek dan aan de bel bij je huisarts want wellicht heb je een blaasontsteking te pakken. Je bent daar nu wat gevoeliger voor. Het is dan helemaal belangrijk om goed te blijven drinken!

Heb je al een eerste (of zoveelste) harde buik gevoeld? Je baarmoeder is aan het oefenen en trekt af en toe samen. Het zijn nog geen echte weeën, maar hoe verder je bent in de zwangerschap, hoe sterker ze kunnen worden.

Kramp in de kuiten? Wat een naar gevoel is dat he?! Soms kan een massage helpen, kijk je partner eens lief aan. Anderen hebben meer baat bij magnesium. Ook bij gevoeligheid voor kramp is het belangrijk om genoeg water te blijven drinken.

lijn groen oudersenzo
Babygym
Babygym
Babygym
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 27 doen?

Heb je al een afspraak gemaakt voor Kraamzorg?

Heb je over alles nagedacht en ligt er al een geboorteplan klaar?

Is de babykamer klaar om ingericht te worden? Zijn de meubels al besteld of zelfs al bezorgd? Met week 30 moet alles wel zo’n beetje klaar staan. Je hebt dus nog wel even, maar ook niet al te lang.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 28: Je zit nu in het derde trimester!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *