Inrichting van de babykamer

Babykamer - Inrichting babykamer, wat heb je nodig?

De eerste 12 weken zijn voorbij, je begint al voorzichtig die leuke, schattige kleertjes te kopen die je onlangs in de winkel zag liggen. De kans dat het nu alsnog mis gaat, is een stukje kleiner geworden. Je kunt alvast voorzichtig nadenken over de inrichting van de babykamer. Want daar komt best een en ander bij kijken en… sommige meubels hebben een lange levertijd (zo’n 10 tot 12 weken)!

De basis

Voor de (basis) inrichting van een babykamer heb je een aantal meubels nodig die ook nog eens aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Let hier goed op, want de veiligheid van je kindje staat natuurlijk voorop.
In de babykamer mag een ledikantje (of wieg) natuurlijk niet ontbreken. Maar naast een slaapplekje voor je baby zijn er nog wel meer handige meubels. Bijvoorbeeld een commode. De commode kun je natuurlijk gebruiken voor het opbergen van allerlei babyspulletjes maar boven op het werkblad kun je je kindje verschonen. Aangezien de commode ook als opslagplaats fungeert, heb je dus tijdens het verschonen altijd alles bij de hand.

Kast

Bij de basisuitrusting hoort uiteraard ook een kast voor het opbergen van die schattige babykleertjes. Er zijn kasten in verschillende maten en ook de indeling kan verschillen. Het belangrijkste is dat de kast stevig is en voldoende ruimte heeft. Verder kun je geheel zelf bepalen hoe jij het wilt hebben.
Een lekkere makkelijke stoel kan ook handig zijn. Eentje waar jij zelf lekker in zit en waarin het makkelijk (borst)voeding geven is.

lijn groen oudersenzo
Babykamer - Inrichting babykamer, wat heb je nodig?

Een commode op de babykamer

Natuurlijk is een commode niet persé noodzakelijk, maar handig is hij zeker. En als je hem veelvuldig wilt gaan gebruiken voor het verschonen van je kindje, is het wel belangrijk dat hij aan bepaalde veiligheidseisen voldoet. Let erop dat de commode een werkhoogte heeft van 90 cm. Het bovenblad moet minimaal 75 cm breed en 60 cm diep zijn zodat de ‘werkruimte’ groot genoeg is je kindje te verschonen. De zij- en achterkant moeten minimaal een rand van 3 cm hoog hebben. Natuurlijk moet de commode stabiel zijn, zodat je kindje er veilig op kan liggen. Let er op dat de commode van glad materiaal is gemaakt, zodat je kindje zich niet kan bezeren wanneer hij er op ligt.

Checklist babykamer

Geen idee wat je als basis allemaal moet aanschaffen? Geen nood, wij hebben een makkelijke checklist voor je samengesteld. Zo hoef jij je alleen te concentreren op het enorme aanbod en daar heb je waarschijnlijk je handen aan vol, want het aanbod is gigantisch.

Maten

Als je alvast een beetje wilt stoeien met de inrichting dan is het handig om de maten van de babykamer op te nemen en deze – in de juiste verhouding – over te nemen op ruitjespapier. Teken hierop ook duidelijk ramen, deuren en eventueel andere obstakels. Wanneer je nu de – toekomstige – meubels ook in verhouding tekent en uitknipt, kun je stoeien hoe een en ander kan komen te staan. Het geeft je een goed inzicht wat je kunt aanschaffen en waarvoor de babykamer wellicht te klein is…

  • Ledikant of wieg
  • Commode
  • Linnenkast
  • Matras
  • Ondermatrasbeschermer
  • Sluier (voor ledikant)
  • Standaard voor sluier
  • Dekbed of twee dekens
  • Lakentjes (2)
  • Hang- of wandlamp
  • Behang en gordijnstof
  • Moltonzeiltjes (1 à 2)
  • Molton onderhoeslakens (2)
  • Hoeslakens glad of badstof (2 à 3)
  • Kruiken (2)
  • Kruikenzakken (2)
  • Box en boxkleed
  • Babyfoon

Accessoires

Met de basismeubels is je babykamer functioneel ingericht maar nog niet zo gezellig… Op de markt zijn ontzettend leuke accessoires te koop waarmee je de babykamer kunt opvrolijken en naar eigen inzicht kunt ‘afmaken’. Vaak zijn baby- en kinderkamers vrolijk van kleur, maar je kunt ook juist rust creëren door te kiezen voor zandkleuren. Of je houdt de basis in rustige kleuren en vrolijk het op met kleurige accessoires. Het opvrolijken kan met muurstickers (je kunt deze eenvoudig aanbrengen en verwijderen zonder de muur te beschadigen), knuffelbeesten, verlichting, vrolijke bewaardozen, schilderijtje, vloerkleed, muurschildering, gordijnen, behang, raamdecoraties (stickers), et cetera.

Moodboard

Heb je nog geen idee? Maak dan eens een moodboard voor jezelf. Wat vind je mooi? Kleur, scheur, knip, plak het bord helemaal vol afbeeldingen uit tijdschriften, stukjes stof, kettingen, en/of foto’s van dingen die jij mooi vindt. Op deze manier kom je tot een bepaalde stijl, kleur en sfeer. Vanuit hier kun je heel gericht je speurtocht starten!

Zelf doen

Ben je zelf handig? Dan kun je natuurlijk een heleboel zelf maken! Op die manier krijg je een babykamer op maat en geheel naar je eigen smaak. Houd er wel rekening mee dat verf geen giftige stoffen mag bevatten. Je kunt daarom het beste een verf op waterbasis gebruiken.

Veiligheid

Bij de inrichting van je babykamer is het belangrijk dat je goed op de veiligheid let. Afgezien van het feit dat bepaalde meubels (bijvoorbeeld het bedje) aan allerlei veiligheidseisen moet voldoen, is het ook nog eens van belang dat je er op let hoe je de meubels uiteindelijk in de babykamer plaatst.

Tips voor de inrichting

Zet een wieg of bedje niet in de buurt van losse (gordijn) koorden, stopcontacten en/of snoeren van elektrische apparaten (zoals een lamp of babyfoon) en plaats beschermplaatjes op de stopcontacten. Wanneer je kindje deze te pakken krijgt, kan hij er in stikken. Let er ook op dat je het bedje nooit vlak naast de verwarming, heatfan of verwarmingsbuizen plaatst. Je baby zou het daardoor veel te warm kunnen krijgen maar hij kan zich er ook met handjes of voetjes aan branden. Leg niet teveel knuffels in zijn bedje en liever helemaal geen grote, zachte knuffels. Deze knuffels zouden de ademhaling van je kindje kunnen belemmeren.

Beveilig de ramen

Als je kindje iets groter is, wordt het ook belangrijk de ramen te beveiligen zodat hij zelf de ramen niet kan openen. Het kan natuurlijk totaal geen kwaad hier gelijk rekening mee te houden. De eerste maanden zal je kindje er nog te klein voor zijn, maar de tijd vliegt en voor je het weet lukt het hem wel… Je kunt ook beter geen meubel onder het raam plaatsen. Je kindje kan er – als hij wat groter is – op klimmen en zou uit het raam kunnen vallen.

Mobiel

Hang een eventuele mobiel dusdanig boven het bedje zodat je kindje er wel naar kan kijken (daar is hij immers voor) maar niet aan kan zitten.

Goede temperatuur

Een goede temperatuur voor de kinderkamer is tussen de 16°C en 18°C. Ventileren is erg belangrijk. Als het nekje van je kindje warm aanvoelt, is het prima. Dan mogen zijn handjes en voetjes best een beetje kouder zijn. Kleed je kindje niet té warm aan als hij naar bedje gaat. Als zijn nekje klam is, heeft je kindje het hoogstwaarschijnlijk te warm.

liefs Marion

Meer informatie

Babykosten: Dit kost (ongeveer) een geboorte
Onmisbare items voor je babyuitzet; wat mag je niet vergeten?
Handige tips voor een praktische en veilige babykamer
Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Babyuitzet checklist. Dit heb je allemaal nodig voor de komst van je baby!
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Baby basics. Welke producten mag je niet vergeten?
Je baby veilig in de box
Verven: Welke verf kies je voor een veilige babykamer?
Veilige slaapomgeving voor je baby
De beste luieremmer top 5
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer
Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?
Zwanger en een laag inkomen. Tips & trucs!
Low budget baby – Veel babyuitzet voor weinig
Kleine babykamer: Tips voor een optimale inrichting!
Kwaliteitseisen voor de baby
Wat hang je aan de muren van de babykamer?
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Accessoires voor de babykamer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Heatfan.eu.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *