Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Sterker nog, het kan zelfs één van de eerste symptomen van je zwangerschap zijn! Dat is ook wel een beetje logisch. Tijdens je zwangerschap ontwikkelen de melkklieren om zich voor te bereiden op de melkproductie. Door de toename van hormonen zwellen je borsten op en worden ze zwaarder. De huid rekt mee. Gelukkig nemen de klachten aan het einde van het eerste trimester weer wat af.

Gevoelige borsten

Je borsten zullen niet alleen gevoeliger zijn, maar ze worden ook nog eens groter. Ook je tepels kunnen veranderen en kunnen de aderen in je borsten beter zichtbaar worden. Na een paar maanden is het mogelijk dat je borsten wat colostrum (eerste borstvoeding) gaan lekken. Het hoort er allemaal bij. Maar dat het erbij hoort, wil natuurlijk niet betekenen dat het prettig is. Ze kunnen zelfs zo gevoelig zijn dat het heel onprettig kan zijn als ze worden aangeraakt. Of dat zelfs schurende kleding als onprettig wordt ervaren.

Hoe verzacht je de pijn?

Gelukkig kunnen we een paar tips geven om de pijn wat te verzachten.

Een goede BH

Een goede passende beha kan veel ellende bij je wegnemen. Je kunt het beste kiezen voor een beha met een grote cup. Beugels kunnen ongemakkelijk zitten en ook de pasvorm is belangrijk. Als de beha niet lekker zit kan het de gevoelige tepels extra irriteren. Heb je ’s nachts veel pijn? Draag je beha dan ook lekker in de nacht.
Je kunt ook kiezen voor een speciale zwangerschapsbeha. Deze biedt goede ondersteuning en bevat doorgaans geen beugel. Vaak zijn deze beha’s gemaakt van een zachte en rekbare stof, zodat ze zo min mogelijk schuren. Door de rekbaarheid kunnen ze met je borsten meegroeien.

lijn groen oudersenzo
Pijnlijke borsten

Wees eerlijk naar je partner

Als je borsten zo gevoelig zijn, is het niet prettig wanneer iemand ze aanraakt. Zeg dit eerlijk tegen je partner. Leg hem uit wat je nu wel en niet prettig vindt. Zo geef je ook je partner de kans je beter te begrijpen.

Cafeïne

Vermindering van het drinken van cafeïne kan de gevoeligheid wat verminderen.

Warmte

Verwen je zelf met een warme douche, bad of warme kompressen op je borsten.

Welke veranderingen zijn allemaal mogelijk?

Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles in je lichaam, onder andere dat je borsten zich voorbereiden op het geven van voeding aan je kindje. Je borsten kunnen hierdoor gevoeliger worden, maar er zijn nog een paar kwaaltjes waar je last van kunt krijgen.

Aderen beter zichtbaar

Dit komt door de verhoogde bloedtoevoer. Na je zwangerschap of als je stop met borstvoeding, zal de zichtbaarheid vanzelf weer afnemen.

Verandering tepels

Je tepels kunnen groter worden en donkerder. Misschien gaan ze ook wat meer naar buiten steken, zodat je kindje straks makkelijker kan happen. Ook de tepelhoven kunnen groter worden en donkerder. Er kunnen zelfs bultjes (Montgomery kliertjes) zichtbaar worden. Deze kliertjes beschermen je tepels tegen uitdrogen.

Vocht uit de borsten

Halverwege je zwangerschap kunnen je borsten wat gaan lekken of vind je in je beha een opgedroogd geel of wit laagje. Dit is colostrum. Het kan plotseling weer stoppen of juist nog wat langer voortduren. Als slechts één van de twee borsten lekt, geef dit dan door aan je verloskudidge. Zij zal dit verder onderzoeken.

Vollere borsten

Vanaf een week of zes kunnen je borsten al voller worden en dat zet zich ook nog wel een tijdje voort. Het groeien kan geleidelijk maar het kan ook met een paar groeispurts gebeuren. En zo kunnen je borsten zomaar twee cupmaten groter worden! Jammer dat een groeispurt ook gepaard kan gaan met striae.

liefs Marion

Meer informatie

De eerste zwangerschapssymptomen herken je zo!
De veranderingen en verzorging van je borsten rondom een zwangerschap
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha. Waarom is dit handig?
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Ongemerkt zwanger. Kan dat?
Zwangerschapskwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *