De luiertas. Functioneel, hip én een eyecatcher!

Als je op stap gaat met je baby, heb je iets meer nodig dan een handtas voor je portemonnee, make-upspulletjes en telefoon. Als je met een baby op stap gaat, moet je veel dingen mee nemen. Zeg maar gerust: heul veul dingen meenemen. Natuurlijk het liefst allemaal overzichtelijk in één tas. En zo’n tas bestaat: de luiertas. Een absolute musthave voor iedere kersverse ouder!

Wat maakt een luiertas anders?

Natuurlijk kun je iedere willekeurige weekendtas gebruiken om alle babybenodigdheden in te proppen, maar een luiertas is toch net een beetje handiger. Vaak zit er namelijk al standaard een verschoonmatje in de tas en is de tas uitgevoerd met diverse kleinere vakjes, zodat alle benodigdheden snel zijn terug te vinden.

Wat stop je allemaal in een luiertas?

Alle producten die je kindje aan verzorging nodig heeft. Van billendoekje tot melkfles en van extra schone kleding tot speen. We hebben een uitgebreide checklist voor je samengesteld.
Om onderweg nooit mis te grijpen is het handig de luiertas nooit uit te pakken, maar volledig compleet te laten. Heb je er iets uit gebruikt? Vul hem dan bij thuiskomst direct aan. Op die manier kun je snel op pad en grijp je nooit mis.

lijn groen oudersenzo
Luiertas: Functioneel en hip!

Functioneel én hip

Wie denkt dat een luiertas truttig is, heeft het mis. Tegenwoordig zijn er zoveel leuke, hippe luiertassen te koop! Daar blijf je zelfs mee doorlopen als het al lang niet meer nodig is. Gewoon omdat hij zo vet eruitziet, zo ruim is opgezet en zo ontzettend veel handige kleine opbergruimtes heeft!

Waar moet je op letten?

Luiertassen zijn super handig maar als je een goede wilt, niet heel goedkoop. Er zijn daarom een paar punten waar je bij de aanschaf op kan letten. Het zou immers zonde zijn als je uiteindelijk niet tevreden zou zijn met je aankoop.

De schouderband

Het is handig als je luiertas een lange schouderband heeft, zodat je de tas over je schouder kunt hangen. Vaak heb je je handen vol aan je kindje en/of het autostoeltje. Let erop dat de riem stevig en verstelbaar is, zodat je hem kunt aanpassen aan de lengte die jij en/of je partner prettig vindt.

lijn groen oudersenzo
Luiertas
Luiertas
Luiertas
lijn groen oudersenzo

Voldoende opbergmogelijkheden

De tas kan nooit teveel vakjes hebben. Aan de buitenkant (voor dingen die je snel wilt kunnen pakken), aan de binnenkant om alles overzichtelijk op te kunnen bergen. Hoe meer vakjes hoe beter, want het is echt lastig wanneer alles in één groot gedeelte zit en je de halve tas moet uitpakken als je op zoek bent naar die ene speen.

Let op het formaat van het aankleedmatje. De meeste tassen hebben standaard een aankleedmatje, maar sommige zijn wat aan de kleine kant en dus niet echt functioneel.

Het materiaal

Het is prettig als de tas is gemaakt van waterafstotend materiaal, zodat niet alles nat wordt als je onverhoopt in een regenbui belandt. Kijk goed of het materiaal stevig is. Je sleept een behoorlijke vracht aan spullen mee, daar moet de tas natuurlijk wel tegen kunnen, maar het is ook fijn dat de tas open blijft staan als je iets met één hand zoekt (en de andere hand je kindje vasthoudt). Het is heel vervelend als de stof zo slap is, dat de tas steeds dicht valt.

Uitvoering

Een ritssluiting is fijn omdat hij snel open en dicht gaat en niet alles uit je tas valt, als hij omvalt. Klittenband kan aan je kleding plakken en wordt snel vies en drukkers of knopen zijn vaak onhandig als je snel iets wilt pakken.

Kleur

Die ene hippe tas in precies de kleur van je nieuwe zomerjurkje is misschien echt heel vet, maar houd er rekening mee dat als je niet steeds een nieuwe luiertas wilt kopen, dus dat een neutrale kleur misschien toch iets beter is. De kans is groot dat ook je partner dezelfde luiertas gaat gebruiken. Een knalroze is dan misschien toch niet zo’n heel goed idee.

Optioneel

Er zijn tassen die speciale isolatie vakken hebben! Hartstikke handig om je flesjes of potjes op temperatuur te houden! Uiteraard is dit geen must want je kunt natuurlijk ook losse isolatietasjes gebruiken.

lijn groen oudersenzo
Luiertas
Luiertas
Luiertas
lijn groen oudersenzo

Kosten

Net als alle andere dingen in het leven, zijn er luiertassen in diverse prijsklassen. Zo heb je al een luiertas voor nog geen vier tientjes en dat loopt door tot honderden euro’s. Ook hier gaat op: alle waarde naar zijn geld. Natuurlijk is je budget bepalend. Heb je geen budget en wil je toch een duurdere tas? Ga dan op zoek naar een tweedehands exemplaar.

Luier-etui

Ben je niet van plan om lang de deur uit te gaan en heb je dus niet de hele inhoud van een luiertas nodig? Dan kun je ook kiezen voor een luier-etui. Hierin pas precies alles wat je nodig hebt om je kindje een schone luier te geven.

liefs Marion

Meer informatie

Luieruitslag en luiers verschonen: Zo doe je het goed!
Handig zo’n luiertas! Maar wat stop je erin?
Draai de checklist uit (pdf)
Wegwerpluiers of wasbare luiers? Waar ga jij voor kiezen?
De goedkoopste luiers vind je hier!
Tips tegen luieruitslag
Wat zit er in de luiertas?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *