Wegwerpluiers of wasbare luiers? Waar kies je voor?

Wegwerpluiers of wasbare luiers

Waar iets in gaat, komt iets uit. Dat geldt ook voor je kindje! Dus als hij drinkt, gaat hij poepen en het is wel zo handig dit op te vangen voordat het de grond raakt, of je nieuwe rok. Dus: er moeten luiers gekocht worden. Maar wat kies je? Gaat je voorkeur uit naar wasbare- of naar wegwerpluiers? We zetten alle voor- en nadelen nog eens voor je op een rijtje.

Wegwerpluiers

De supermarkten en drogisterijen staan vol met luiers. Grote, kleine, luiers speciaal voor meisjes en luiers speciaal voor jongens, luierbroekjes voor de kruipertjes en de kindjes die al lopen, luiers met bijzondere prints en/of met simpele afbeeldingen. Je zou door zoveel keuze, direct al voor wasbare variant willen kiezen. Maar wegwerpluiers zijn wel makkelijk in het gebruik. Eenmaal vol en vies, vouw je hem dicht, plak je hem vast en vliegt hij in een vloeiende beweging de luieremmer in. Ze zijn ook prima geschikt voor de dunnere ontlasting omdat ze niet zo snel lekken.

Minder snel zindelijk

Maar zoals aan alles zitten er ook nadelen aan. Kinderen worden minder makkelijk zindelijk want door het super absorberende vermogen van de luiers, voelen kinderen nagenoeg niet dat ze nat zijn. Een ander nadeel is dat wegwerpluiers niet verteren, dus zorgen de luiers voor een enorme afvalberg. Want reken maar dat die berg hoog wordt! Het laatste nadeel is het kostenaspect. Over het algemeen zijn de kosten van wegwerpluiers toch wat hoger.

Niet in de biobak

Het is bijna nooit toegestaan om wegwerpluiers in de biobak te gooien (ook niet als de fabrikant dit wel suggereert). In enkele gemeentes kan het wel (Almere, Zeewolde en Smallingerland), maar informeer altijd tevoren bij uw gemeente. Sommige gemeenten zamelen luiers bijvoorbeeld wel apart in, maar niet via de biobak.
Een wegwerpluier mag misschien droog aanvoelen voor de billetjes omdat het vocht wordt omgezet in gel, maar houd er rekening mee dat die bestanddelen (bijvoorbeeld sodium polyacrylate: de ‘gel’ en dioxine: bijproduct bij het bleken van papier), die hiervoor zorgen, ook een allergische reactie kan veroorzaken op de tere billetjes van je baby! Met een zalfje kan je de billen een beetje beschermen, maar het probleem los je er niet mee op.

lijn groen oudersenzo
Wegwerpluiers of wasbare luiers?

Wasbare luiers

Het grootste voordeel van wasbare luiers is natuurlijk het milieuaspect. Je kunt ze zelf wassen en produceren niet zo’n enorme afvalberg als de wegwergluiers. Uitgebreid onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft uitgewezen dat de wegwerpluier het milieu 2,5 keer zo zwaar belast als de wasbare luier. Indien de luiers in de droger gaan is dat nog altijd 1,5 keer zo zwaar.

Sneller zindelijk

Kinderen worden wat sneller zindelijk bij het gebruik van katoenen luiers – een natte katoenen luier zit níet lekker. Daarnaast is het gebruik van deze variant wat voordeliger. Je hoeft alles maar één keer aan te schaffen en vervolgens beperk je de kosten tot het gebruik van de wasmachine en de benodigde wasmiddelen.
Het is wel tijdrovender, want er moet gewassen en gedroogd worden. Misschien wil je ze zelfs strijken voor een mooie stapel in de kast? En per dag, gaan er heel wat natte exemplaren doorheen… Bij diarree kan het ook vaker mis gaan, waardoor je kindje gelijk toe is aan een extra wasbeurt en zijn kleertjes direct met de luiers de wasmachine in kunnen worden gegooid.

Wasbare luiers met klittenband

Over veiligheidsspelden hoef je je tegenwoordig geen zorgen meer te maken. Inmiddels zijn er wasbare luiers te koop met klittenband. Wist je trouwens dat er voor wasbare luiers speciale inlegvelletjes te koop zijn? Deze ‘papiertjes’ leg in de luier en laten het vocht door. Hierdoor blijven de billetjes langer droog. Een ander voordeel is het feit dat ontlasting juist weer niet wordt doorgelaten, zodat de luier redelijk schoon blijft! Afhankelijk van het soort inlegvelletje kan je de ontlasting vervolgens gelijk in de WC gooien.

Tip: Gebruik liever geen wasverzachter in de luierwas. Het katoen neemt dan minder vocht op.

lijn groen oudersenzo
Wegwerpluier of wasbare luier
Wegwerpluier of wasbare luier
Wegwerpluier of wasbare luier
lijn groen oudersenzo

Aantal luiers verminderen

Je kunt het milieu proberen zo min mogelijk te belasten door zo zuinig mogelijk gebruik te maken van luiers. Dit geldt zowel voor de wasbare luiers als voor de wegwerpluiers. Je bespaart hiermee grondstoffen, energie en water uit!

  • Verschoon je kindje pas als het echt nodig is. Een luier kan best meerdere plasjes opvangen.
  • Probeer je kindje direct zindelijk te maken, zodra het eraan toe is.
  • Kies de juiste maat luier (dit voorkomt doorlekken).
  • Gebruik een papieren inlegvel bij wasbare luiers.

Kostenoverzicht

SoortluierKosten (minimaal – maximaal)
Wasbare luier€ 815 – € 1.270
Wegwerpluiers€ 770 – € 1.770

Het gaat hier om gemiddelde kosten bij een luierperiode van 3 jaar en 2,5 maand, uiteraard zijn de kosten van het verbruik sterk afhankelijk van de wijze waarop je ze gebruikt.

Milieubesparende tips

Luiers zijn een belasting voor het milieu. De wasbare luiers wellicht iets minder dan de wegwerp, maar ook voor het reinigen van wasbare luiers heb je water en energie nodig. Om het milieu zoveel mogelijk te sparen hebben we een aantal tips voor je!

Verschoon je kindje niet vaker dan nodig.
De juiste maat, voorkomt onnodig lekken (minder wasgoed).
Probeer je kindje zo snel mogelijk zindelijk te krijgen, uiteraard zodra hij of zij er aan toe is.
Wasbare luiers zijn altijd nog iets milieuvriendelijker dan de wegwerpluiers.
Zorg voor een volle trommel als je gaat wassen. Was je wasbare luiers op 40 of 60 graden. Gebruik geen wasdroger, maar laat de doeken drogen op een wasrek, of waslijn buiten.
Bij sommige gemeenten worden wegwerpluiers ingezameld. Informeer bij je gemeente of dit toevallig bij jou ook het geval is!

liefs Marion

Meer informatie

Hoeveel luiers heeft jouw baby nodig per dag?
Met deze gouden tips scoor je trendy low-budget babykleding!
Baby basics. Welke producten mag je niet vergeten?
Luieruitslag en luiers verschonen: Zo doe je het goed!
De goedkoopste luiers vind je hier!
De luieremmer top 5
Wat zit er in een luiertas?
Tips tegen luieruitslag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *