Low budget baby – Veel babyuitzet voor weinig

Low budget baby - Veel babyuitzet voor weinig

Er is een bijzondere periode in je leven aangebroken: je bent zwanger! Na de eerste spannende maanden wordt het tijd een aantal praktische voorbereidingen te treffen voor de komst van je baby. De kinderkamer moet ingericht worden, kies je voor de Bugaboo of toch voor die stoere Koelstra kinderwagen? Wil je een Tummy Tub of een badje? En dan zijn er nog die enige babykleertjes waaraan je nu al bijna geen weerstand kunt bieden! Jammer genoeg heb je niet zo veel geld te besteden en alles tegen nieuwprijs kopen zou absoluut niet haalbaar zijn. Tijd voor een speurtocht door low budget babywonderland! In deze blog geven we je tips hoe je met een laag budget toch een volledige babyuitzet in huis kunt halen voor de komst van je baby.

Low budget babykamer

Je kunt de toekomstige babykamer in de juiste sfeer brengen door speciaal babybehang te kopen of door de kamer te schilderen. Wil je echter kosten én moeite besparen, dan kun je er ook voor kiezen om enkele accenten te leggen. Plak bijvoorbeeld speciale stickersets op de muren. Je kunt zelf bepalen hoeveel je hier aan uitgeeft.

Koop wat verfspullen en een groot schildersdoek bij de Action of Blokker: kosten rond de 25 euro. Vraag vervolgens de kinderen in je omgeving, neefjes en nichtjes een schilderij te maken voor de baby. Je zult versteld staan van de kleurrijke en kunstzinnige creatie die hieruit voortkomt!

Fotolijstjes

Schaf wat fotolijstjes aan en doe hier foto’s van dieren in om ze vervolgens in de babykamer te hangen. Kleine kinderen vinden dieren vaak erg leuk en op deze manier kun je, als je kindje iets groter is, alvast de dierengeluiden oefenen.

Let ook op een gezonde inrichting van de babykamer. Ligt er vloerbedekking in de kamer, dan kun je overwegen deze te vervangen door een gladde vloer zoals laminaat. Dit is hygiënischer en houdt minder stof vast dan vloerbedekking.

lijn groen oudersenzo
Low budget baby - Veel babyuitzet voor weinig
Low budget baby - Veel babyuitzet voor weinig

Kale wand bedekken

Met een grote plaat MDF (of triplex/hardboard = nog goedkoper) en één rol leuk kinderbehang kun je de kamer al erg leuk maken. Behang deze plaat en hang hem ergens willekeurig op een grote kale wand in de babykamer. Zo hoef je niet de hele kamer te behangen voor die baby-sfeer. Knip enkele figuurtjes uit de overgebleven behangstrook en plak deze met goeie lijm waar je maar wilt. Ook kun je allerlei leuke afbeeldingen uit tijdschriften knippen in plaats van een behangrol te kopen en de hele plaat daar mee volplakken. Spuit er vervolgens wel een flinke laag vernis over heen.

Bezoek de kringloop

Kijk eens op een kringloop voor leuke lampenkapjes, lampenpootjes, prullenbak-emmers, kapstokjes, fotolijstjes, hobbelpaarden et cetera, koop een bus spuitverf en spuit deze assecoires in de kleur die je zelf wilt.

Voor in de vensterbank: een grote glazen vaas ( zo groot mogelijk) helemaal vullen met allerlei verschillende kleine speeltjes. Die speeltjes kun je zowel op de kringloop, als in de goedkope speelgoedzaken, als gratis bij de supermarkten (bungels) krijgen. Deze zijn immers puur voor de sier!

Gebruikte babyartikelen

Geen bezwaar om de babykamer met gebruikte artikelen in te richten? Op internet vind je een waar walhalla aan babyspullen. Sites zoals Marktplaats en E-bay bieden je de mogelijkheid om vanuit je luie stoel een eerste selectie te maken omdat er veelal foto’s van de artikelen staan afgebeeld. Een prettige bijkomstigheid is dat wanneer ouders eenmaal besluiten dat er geen volgend kind meer komt, zij meestal alles wat met baby’s te maken heeft, in één keer de deur uit doen. Vaak kun je op één adres een groot deel van de babyuitzet kopen. Een voorbeeld uit de praktijk: een complete kinderkamer, maxi cosi en een box voor 200 euro!

Tips bij gebruikte babyspullen

Wanneer je voor een gebruikte kinderwagen kiest, koop dan een niet al te oud exemplaar. Kinderwagens zijn erg aan mode onderhevig en het is gebruikelijk dat er ieder jaar een nieuwe collectie in de winkels staat. Mocht je gebruikte kinderbolide toch onverwachte gebreken gaan vertonen, dan is de kans groot dat er geen onderdeel meer te krijgen is.
Let bij de oudere modellen ook op het gewicht en de inklapbaarheid. Tegenwoordig zijn er lichtgewicht kinderwagens op de markt die je met één hand kunt inklappen. Bij de wat oudere modellen wil dit nog weleens anders zijn. Kinderen vervoeren is spierballen kweken en als je je daarbij ook vertilt aan de kinderwagen ben je verder van huis.

Alternatieve babytas

Bij een nieuwe kinderwagen zit vaak een bijpassende babytas. Koop je een gebruikte kinderwagen, dan kan het zijn dat deze tas er niet meer bijzit. Probeer eens een rugzak in plaats van een speciale babytas. Bij de babyspeciaalzaken kun je een losse verschoonmat kopen en dan is de rugzak ook heel goed bruikbaar als babytas. En ergonomisch verantwoord!

Maxi cosi

Als je een gebruikte maxi cosi koopt, kun je deze beschermen met een speciale badstof beschermhoes. Deze vouw je om de maxi cosi waarbij je een gebruikt exemplaar omtovert in een nieuwe. De hoes is te verkrijgen bij de babyspeciaalzaken.
Wil je van alle gemakken voorzien zijn, let dan bij de aankoop van een gebruikte maxi cosi op de aanwezigheid van een adapter. Je kunt bij de nieuwere modellen kinderwagens de maxi cosi plaatsen op het onderstel van de kinderwagen. De maxi cosi en het onderstel worden dan aan elkaar verbonden met behulp van een speciale adapter. Handig als je even naar de winkel wilt, dan kun je de maxi cosi zo uit de auto tillen en op het onderstel vastklikken. De bak van de kinderwagen laat je dan lekker thuis. Informeer of zowel de maxi cosi als de kinderwagen hiervoor geschikt zijn.

Nieuwe artikelen

Een andere manier om je uitzet samen te stellen is te winkelen bij baby outlet winkels. Deze megastores bieden alle babyartikelen onder één dak. Doordat zij direct aan de klant verkopen, kunnen zij de artikelen verkopen tegen scherpe prijzen. Ook hebben zij vaak aanbiedingen en restpartijen die voor weinig geld van de hand worden gedaan.

De outlets hebben naast de gebruikelijke winkel, vaak ook een webwinkel zodat je digitale bestellingen kunt plaatsen. Er zijn baby outlets die een combinatie van nieuwe en gebruikte artikelen verkopen. Je kunt hier precies bepalen welke gebruikte spullen je koopt en wat je liever nieuw hebt.

Vraag diverse babyboxen aan. Er zijn er diverse te krijgen en alles wat je krijgt, hoef je niet te kopen!

Tip

Vergeet jezelf natuurlijk niet: je broeken gaan na een aantal maanden echt niet meer dicht en je wilt er ook als je zwanger bent leuk uitzien. Er zijn webwinkels die je hierbij kunnen helpen. Daarnaast is er ook prachtige lingerie te koop voor als je zwanger bent.

Tips bij aankoop nieuwe babyartikelen

Koop niet teveel: zeker als je een beperkt budget hebt. Alles is even schattig, maar beperk je tot wat je nodig hebt. Lepeltjes zijn bijvoorbeeld heel handig, maar de aanschaf van een serie van 20 voorleesboeken kan wat voorbarig zijn.

Let goed op de prijs-kwaliteit verhouding. Voordelig betekent niet dat je op kwaliteit hoeft in te boeten. Zoek dus spullen die van goede kwaliteit zijn, maar minder luxe hebben. Koop je bijvoorbeeld een goedkoop ledikant, let er dan wel op dat het voldoet aan de eisen die gesteld zijn voor het veilig slapen van een baby.

Babykleertjes

Herinner je jouw eigen babyfoto’s nog? Met die snoezige zelfgemaakte outfits? Zelf babykleren maken voor je eigen baby kan je heel wat geld besparen. Je hebt immers weinig stof nodig die je voor een leuke prijs op de markt of in de stoffenwinkel kunt kopen. Een naaimachine kun je tweedehands op de kop tikken of misschien kun je hem van iemand lenen. Daarbij kun je er, als je de smaak te pakken hebt, lol in krijgen en mag je al die complimenten voor jouw goedgeklede baby in ontvangst nemen! Wellicht kun je de makers van jouw babykleren vragen of ze je de fijne kneepjes van het kleding maken bij willen brengen. Je kunt ook een cursus kleding maken volgen bij de regionale modevakschool. In de speciale maandbladen vind je talloze patronen voor babykleertjes. Zoek je een specifiek patroon, dan kun deze vaak ook los kopen via internet.

Geboortekaartje

In Nederland is het traditie om geboortekaartjes te sturen bij de geboorte van een kind. Dit kan echter wel in de papieren lopen. Er zijn andere leuke mogelijkheden om je vrienden en familie te laten weten dat je kindje geboren is.

Zet een advertentie in de krant, net zoals in Australië.

Schaf de geboortekaartjes via internet aan: er zijn legio ontwerpen beschikbaar en dit is vaak goedkoper dan de kaartjes via een drukker te bestellen.

Eigen site

Wil je helemaal met het digitale tijdperk meegaan, dan kun je, voor een gering bedrag per jaar, een website maken voor je baby waarop je zijn of haar ontwikkelingen beschrijft. Je mailt het adres van de website, ook wel url genoemd, naar iedereen die je van het heugelijke nieuws op de hoogte wilt brengen. Op deze site kun je een wensenlijstje van kraamcadeaus plaatsen. Wanneer een bezoeker een cadeau kiest die hij of zij voor je kindje wil gaan kopen, kan dat door op het cadeau te klikken. Dit cadeau verdwijnt vervolgens van de lijst. Het lijkt een ietwat botte manier, maar zo krijg je, naast de leuke, ook functionele cadeaus. Het is de toon die de muziek maakt, dus als je dit aankleedt met een leuk gedicht, stoot je mensen niet voor het hoofd! Enkele voorbeelden:

Voorbeeld gedichtje

Wilt u mij iets schenken
maar kunt u zo niets bedenken,
dan wilde ik dit nog graag gezegd:
een wensenlijstje hebben we voor u aangelegd.

Als u mij komt groeten, maakt u ons al blij,
maar geeft u toch graag iets d’erbij ?
Is het moeilijk iets te verzinnen,
surf dan bij ons wensenlijstje binnen.

Zelf een kaartje maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een kaartje maken. De tekst met bijvoorbeeld een lief gedicht kun je alvast voorbereiden. De geboortegegevens en eventueel een foto van de kleine kun je later toevoegen. Voor diegenen die wel wat hulp kunnen gebruiken, zijn er betaalbare softwareprogramma’s op de markt van rond de 15 euro. Je kunt kiezen uit verschillende kaartformaten en lay-outs en maakt de kaart alsnog zelf, van ontwerp tot afdruk. Zo heb je de kosten in eigen hand én heb je een uniek geboortekaartje!

Kraampakket

Naast de grote aankopen, heb je tijdens de kraamtijd ook een aantal kleinere artikelen nodig. Er bestaan handige checklists met artikelen die in de kast moeten liggen als de kraamhulp en de verloskundige voor je deur staan.

Veel zorgverzekeringen hebben een kraampakket in hun dekking opgenomen en zenden je dit automatisch tijdig, ongeveer zes weken voor de uitgerekende datum, toe. In dit pakket vind je een basisuitzet van artikelen. Deze basisuitzet kan per verzekeraar verschillen. Informeer voordat je zelf kraamartikelen gaat kopen, of je verzekerd bent voor dit pakket en wat er allemaal in zit. Die spullen hoef je dan zelf niet meer te kopen. Krijg je geen kraampakket via je verzekering? Dan kun je er alsnog één aanschaffen bij de apotheek of drogisterij.

Gratis en voordelig

Nu je zwanger bent, kun je in de vorm van geschenkdozen en proefmonsters kennis maken met artikelen die je in de toekomst veel zult gaan gebruiken. Je kunt deze aanvragen via internet.
Als je graag een gokje waagt, kun je meedoen aan talloze prijsvragen waarbij je allerlei handige artikelen kunt winnen. Zo heeft Oudersenzo.nl meerdere prijsvragen per maand! Je kunt bijna altijd gratis via verschillende websites meedoen. Hoe vaker je meedoet, hoe groter de kans is dat je wint. En wat je wint hoef je zelf niet meer te kopen!

Om het drukke leven van ouders gemakkelijker te maken, bestaan er vergelijkingssites die bijhouden welk babyartikel bij welke supermarkt in de aanbieding is.

Overbodige producten

Op veel babyuitzetlijsten zie je een paar producten die je niet echt nodig hebt. Zoals bijvoorbeeld een badthermometer. Je kunt ook prima met je elleboog voelen of het water niet te heet is voor je kindje. Als je een beperkt budget hebt, schrap deze dan lekker van je lijstje.
Ook de aanschaf van spuugdoekjes kun je wegstrepen. Je kunt hier een hydrofiele luier voor gebruiken. Sterker, het is nog veel beter. Zo’n hydrofiel is veel groter, dus de kans dat je kindje precies náást het doekje spuugt, is een stuk kleiner.

Bezuinig niet op veiligheid

Je kunt opgelucht ademhalen, het is mogelijk om op een leuke en voordelige wijze te shoppen voor je babyuitzet. Waar kun je beter niet op bezuinigen?
Veiligheid gaat voor alles. Let erop dat alles heel is en goed functioneert. Dit kun je overal in doorvoeren, een goed bed, een veilig matras, een degelijke kinderwagen en speelgoed zonder scherpe randen.

Al met al: koop functionele artikelen en zorg dat je van goedkoop geen duurkoop maakt! Enige verwennerij kan dan natuurlijk best en kun je dat enige babypakje kopen, en dat leuke knuffeltje en…

liefs Iris

Meer informatie

Je baby veilig in de box
Bespaartips, hoe komen we de maand door?
Zwanger en een laag inkomen. Tips & trucs!
Babykleding, waar moet je op letten?
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!
Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?
Besparen? Laat je niet verleiden in de supermarkt
Het leven van een bijstandsmoeder. Zo zwaar is het echt!
Zo is het écht om afhankelijk te zijn van de voedselbank
Voorbereiding op de komst van een baby
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer

Bronvermelding

Tekst: Iris Bouwman
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *