Hoeveel kwaad kan alcohol tijdens de zwangerschap?

Hoeveel kwaad kan alcohol tijdens de zwangerschap?

Dat roken slecht is voor je ongeboren kindje is wel bekend, maar alcohol kan net zo schadelijk zijn en bij veel gebruik zelfs ernstige risico’s geven. Je kindje loopt hiermee zelfs de kans om een hersenaandoening te krijgen! Deze beschadigingen vallen onder het Foetaal Alcohol Syndroom. Wat houdt het in en waar komt het dus door?

Wat is FAS

FAS valt onder Foetaal Alcohol Spectrum Disorders (FASD) en ontstaat dus door het nuttigen van alcohol door de aanstaande moeder. Heeft de baby FAS dan zullen zijn of haar hersentjes minder goed ontwikkeld zijn. Ze zijn kleiner en hebben daarnaast ook minder groeven. Het hoofdje van een kindje met dit syndroom zal kleiner van omtrek zijn en meestal is het kindje helemaal lichter van gewicht. Maar ook andere lichamelijke gevolgen blijven niet uit.

Wat zijn de risico’s en kenmerken van FAS?

FAS-kindjes kunnen meestal moeilijker leren. Ze kunnen bijvoorbeeld slecht informatie verwerken, ook op emotioneel gebied of bij het inschatten van situaties. Spraakproblemen en moeite hebben met rekenen zijn eveneens kenmerken. Gedragsproblemen kunnen voor komen doordat ze achterblijven in hun ontwikkeling op meerdere gebieden, zoals sociaal en emotioneel. Ook aan het lichaam kunnen dingen minder goed ontwikkeld zijn. Naast de kleinere omtrek van het hoofdje, zie je bij FAS-kinderen regelmatig ook dat ze een dunne bovenlip hebben, kleine oogspleetjes en het neusgootje afgeplat is. De oren liggen lager en de kin kan smaller zijn. Andere (neurologische) aandoeningen die voor kunnen komen zijn hyperactiviteit, autisme en een slechte coördinatie van de spieren.

lijn groen oudersenzo
FAS - De gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap

Oorzaak FAS

Zoals gezegd ontstaat FAS door alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Je moet het zo zien, dat je kindje gewoon meedrinkt als je zwanger bent. Omdat alcohol in de bloedsomloop terecht komt, komt het ook bij de baby terecht en dus in zijn of haar bloedsomloop. En helaas kan de baby de alcohol nog niet afbreken, wat de moeder zelf dus wel doet. Tel daarbij op dat alles van je kindje nog ‘aangelegd’ wordt en je begrijpt dat alcohol voor nare gevolgen kan zorgen.

Gevolgen voor het kind

Je begrijpt dat al deze problemen grote gevolgen hebben voor de baby. Zo kan het zijn dat je kindje school voortijdig zal verlaten, een lager IQ heeft en/of psychisch in de knoei raakt met alle gevolgen van dien en zelfs de kans op een strafblad is bij FAS-kinderen groter. Alcohol- en drugsproblemen komen vaker voor en ook seksuele afwijkingen gaan hand in hand met dit syndroom. Maar je kan ook denken aan hele andere soort problemen zoals moeite hebben om een partner te vinden of om een huishouden te draaien! Per levensfase kunnen deze problemen variëren, maar je overgroeit het niet. FAS neem je je leven lang met je mee…

Wanneer ontstaan deze risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap?

Kan één glaasje ook kwaad? Helaas is dat niet helemaal vast te stellen. Wel is het zo dat één avondje uit de band springen al gevolgen kan hebben. Zowel lichamelijke als neurologische aandoeningen kunnen het gevolg zijn. Omdat niet bekend is waar de grens precies ligt, wordt geadviseerd om niet te drinken, ook niet tijdens het geven van borstvoeding, trouwens! Men gaat ervan uit dat in werkelijkheid het aantal kinderen met FAS groter is dan hoeveel er officieel zo zijn gediagnosticeerd.

Diagnose

Hoe weet je nu of je kindje het FAS-syndroom heeft? Deze diagnose wordt meestal gesteld door op drie kenmerken te letten. Zo zijn er dus de gezichtsafwijkingen, een vertraagde groei (lager geboortegewicht, maar ook de kleinere omtrek van het hoofd valt hieronder) en als laatste de neurologische afwijkingen. Zijn niet alle drie de kenmerken aanwezig, dan gaat men uit van andere problematiek en worden de aandoeningen aangemerkt als een andere aandoening die onder FASD (Foetaal Alcohol Spectrum Disorders) vallen.

Stichting FASD

Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp dan kan je terecht bij de FASstichting. Hier kan je ook terecht als je zelf denkt FAS(D) te hebben, met vragen rondom opvoeding en toekomst van je FAS-kindje en informatie over zwangerschap en alcohol. Wil je als professional meer info? Ook dat is hier te vinden!

liefs Wil

Meer informatie

Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!
Een feestelijke Dry january met heerlijke mocktails
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap
Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap
Foetal Alcohol Syndroom, wat zijn de gevolgen?
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Een alcoholverslaving herkennen. En dan?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *