De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes

De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes: natuurlijk, het hoort erbij en gaat vanzelf wel over. De meesten zijn ook geen zaken waar je je voor hoeft te schamen, maar er zijn van die kwaaltjes die toch best wel gênant zijn… Ook al kan je er dan niks aan doen, je hebt toch liever niet dat andere mensen het zien. Waar hebben we het over en misschien wel nog fijner om te weten: wat kan je eraan doen?

Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je ze beperkt?
Mooi en gezond zwanger – Zorg goed voor jezelf

Help, mijn borsten zijn lek…

Tja, je borsten bereiden zich voor op het grote werk en dat kan de laatste weken voor je bevalling resulteren in vochtige plekjes bij je tepels. En ben je dan net ergens anders, dan kan dat toch wel een soort van vervelend zijn. Natuurlijk kan je alvast zoogkompressen kopen en deze in je beha stoppen. Zo voorkom je dat anderen het zien. Dit kwaaltje is niet over als je baby er is en bij je drinkt, dan heb je er eerder nog meer last van. Maar goed, zoogkompressen voorkomen een hoop gênante situaties!

Meer zin in seks

Zwanger zijn betekent een grote puinhoop wat betreft de hormonen. Hoewel puinhoop eigenlijk niet het juiste woord is, deze hormonen doen juist meesterwerk om je lichaam en je baby voor te bereiden op alles wat komen gaat. Maar het zorgt ook voor wel of geen zin in seks hebben. Nu zal de één juist zoiets hebben van ‘Blijf van me af!” terwijl een ander juist tien keer op een dag het wel ziet zitten. En dat kan ook nog eens per periode verschillen. Is dit gênant? Op zich niet natuurlijk, maar het kan wel zo zijn dat je man even moet wennen aan je veranderde houding ten opzichte van seks en jij je in weet te houden in het openbaar…

Seks tijdens de zwangerschap, kan het kwaad?

De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes

Schimmelinfectie

Tja, je zal het misschien niet zo fijn vinden om met een vaginale schimmelinfectie naar je huisarts te gaan. Toch is dit uiteraard wel verstandig. Meer witte afscheiding is normaal tijdens je zwangerschap. Maar jeuk of pijn is niet normaal. Ook als de kleur verandert van de afscheiding moet je er even mee naar de huisarts. De zuurgraad verandert door je zwangerschap en dat lokt sneller deze infecties uit. De huisarts kan hier medicatie voor geven.

Vaginale schimmelinfectie – Kun je het voorkomen?
Candida Albicans

Oeps, ik plas in mijn broek

Zeker in de laatste maanden, als je baby al wat groter is, drukt hij of zij op je blaas. Tel daarbij op dat je door het progesteron ook nog eens meer ontspannen bent en je hebt de ideale situatie voor ‘je plas niet kunnen ophouden’. Probleem! Moet je lachen of bijvoorbeeld hoesten dan kan je zomaar je plas een beetje laten lopen. Dat kan natuurlijk best wel heel vervelend zijn! Om te voorkomen dat mensen het zien, kan je uiteraard je voorzorgsmaatregelen nemen en zorgen dat je niet kan doorlekken. Maar daarnaast is het ook heel fijn om gewoon je bekkenbodemspieren te trainen. Misschien heb je dit al gehad bij zwangerschapsgymnastiek of iets soortgelijks. Maar anders kan je ook kijken bij oefeningen op internet. Vraag eerst even aan je verloskundige wat je wel en niet kan doen en zij heeft zelf vast ook nog wel handige tips.

Blaasontsteking en zwangerschap
Silk’n Tightra: een nieuwe oplossing bij vaginale problemen

Jeuk!

Als je zwanger bent, komt jeuk vaak voor. Dit komt omdat je huid droger wordt. Maar ook het oprekken van je huid kan een oorzaak zijn. Hierbij kan je denken aan je buik en je borsten. En laatstgenoemde kan soms wel gênant zijn. Want ongegeneerd aan je borsten zitten doe je toch ook niet zo snel in het openbaar… Wat kan je hieraan doen? Je kan je huid helpen door geen of zo min mogelijk zeep te gebruiken (dus ook geen shampoo of bijvoorbeeld badschuim). Je kan je huid insmeren met iets vettigs, om zo de droogte te verhelpen. Maar let op: jeuk kan ook op andere dingen duiden. Volgens thuisarts.nl moet je je huisarts bellen als er rode bultjes, blaasjes of blaren ontstaan. Bij hevige jeuk op je handpalmen en/of voetzolen. Maar ook als hevige jeuk over je hele lichaam aanwezig is! Jeuk kan o.a. duiden op galstuwing, wat gevaarlijk voor je baby kan zijn! Dus aarzel niet en bel gewoon even voor overleg met je huisarts.

Liefs Wil

Extra informatie

Themapagina: Zwanger
Medisch alfabet
Afscheiding en zwangerschap – Wat is normaal?
Silk’n Tightra: een nieuwe oplossing bij vaginale problemen
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Seks tijdens de zwangerschap, kan het kwaad?
Mooi en gezond zwanger – Zorg goed voor jezelf
Candida Albicans
Blaasontsteking en zwangerschap
Zwangerschapskwaaltje: Moeheid

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *