Wat is de functie van hCG of het zwangerschapshormoon?

Wat is de functie van hCG of het zwangerschapshormoon?

Als je zwanger bent en alles leest wat los en vast zit over zwangerschappen, dan ben je vast de term zwangerschapshormoon of hCG al wel eens tegengekomen. Wat houdt die afkorting nu eigenlijk in? Waarom wordt het een zwangerschapshormoon genoemd en wat doet het? Welke waarden zijn normaal?

Waar staat hCG voor?

HCG staat voor Humaan Choriongonadotrofine. Zoals gezegd is het een hormoon en wordt het ook wel een zwangerschapshormoon genoemd. Het wordt dan ook aangemaakt op het moment dat je zwanger wordt.

Waar wordt dit hormoon aangemaakt?

De eerste weken van de zwangerschap is het het embryo zelf die het hormoon aanmaakt. Later zal de placenta dit overnemen.

Waarom wordt hCG aangemaakt?

De eerste functie van het hormoon is om te voorkomen dat er nog nieuwe eicellen aangemaakt worden. De bevruchte eicel is nu voldoende en de eileiders moeten dus even ‘op pauze’ gezet worden. HCG zal er ook voor zorgen dat er een goede innesteling kan plaatsvinden. Het voorkomt dat er geen menstruatie plaats vindt. Daarnaast zal het jouw baby helpen bij zijn groei en het beschermen tegen jouw afweersysteem.

Het uitblijven van de menstruatie

Bij een eisprong komt de eicel uit zijn eiblaasje in de eierstok. Dit eiblaasje wordt ook wel een geel lichaam genoemd of nog mooier: Corpus Luteum. Dit gele lichaam maakt het hormoon progesteron aan en blijft normaal gesproken niet intact. De aanmaak van dit hormoon stopt dan ook en daardoor zal het baarmoederslijmvlies afgebroken worden. Dit is dus jouw menstruatie. Ben je wel zwanger, dan zal hCG ervoor zorgen dat het gele lichaam intact blijft. Daarmee zal progesteron aangemaakt worden, wat er weer voor zorgt dat het baarmoederslijmvlies heel blijft. Om zich goed te kunnen innestelen heeft het embryo dit slijmvlies nodig.

lijn groen oudersenzo
Wat is de functie van hCG of het zwangerschapshormoon?

Bescherming en ondersteuning

Het embryo zal door het hormoon hCG geholpen worden om te groeien. Het hormoon zal vet omzetten in energie. Jouw eigen lichaam kan daardoor jouw baby ondersteunen met zijn groei. Om te voorkomen dat jouw lichaam de baby zal willen afstoten heb je ook hCG nodig.

Scherpere zintuigen bij de moeder!

Nu is alles vooral gericht op de groei en bescherming van de baby. Maar wist je ook dat je als moeder scherpere zintuigen krijgt door hCG? Uiteraard is ook dit erop gericht om de baby te beschermen. Omdat jij beter kunt ruiken zal je minder snel iets eten of drinken wat gevaarlijk is voor je baby!

HCG-waarde

De waarde van hCG bepalen is de methodiek die gebruikt wordt bij zwangerschapstesten. Als de test dit hormoon waarneemt, ben je immers zwanger. Anders zou je dit helemaal niet hebben! Ongeveer 4 weken na je laatste menstruatie kan je via een test bepalen of er hCG in je urine zit. Om dit te kunnen aantonen, zal er rond 25 IUI/I aan hCG waarde moeten zijn. Test je niet direct positief, dan wil dat dus niet meteen zeggen dat je ook echt niet zwanger bent. Het kan namelijk zo zijn dat je net te vroeg test en de waarde nog te laag is om aan te tonen.

Blijf je overtijd, dan test je dus het beste na een paar dagen nog een keer. Omdat de hCG-waarde niet de hele zwangerschap gelijk blijft, kan het eventueel ook gebruikt worden om uit te rekenen hoelang je ongeveer zwanger bent. Ben je niet zwanger dan is de hoeveelheid verwaarloosbaar (minder dan 5). De eerste maanden zal de waarde heel hard omhooglopen. Daarna zal het zachtjes aan weer verminderen, maar wel je hele zwangerschap in grote waarden aanwezig zijn.

Dreigende miskraam

Hoe hoog de waarde is, is heel verschillend per vrouw. Daarom valt er niet veel vanaf te lezen over eventuele problemen met de foetus. Het is echter wel zo dat de eerste maanden de waarde hard omhoog zouden moeten gaan. Gebeurt dit niet, dan kan het wel wijzen op een dreigende miskraam. Eventueel kan een heel hoog hCG waarde wijzen op een zwangerschap van een tweeling. Nu zal het testen van de hCG-waarde niet heel veel gebeuren. Een echo zal waarschijnlijk meer verklappen over je zwangerschapsduur, om maar iets te noemen. Alleen bij bepaalde problemen zoals bloedverlies of bijvoorbeeld eerdere miskramen kan de verloskundige of gynaecoloog besluiten om deze waarde te willen weten.

Zwangerschapskwaaltjes

HCG is helaas ook de boosdoener wat de zwangerschapskwaaltjes betreft. Daarmee is het ook meteen duidelijk waarom die na de eerste 3 maanden meestal niet meer zo aanwezig zijn. Het hormoon is dan immers in een ‘rustiger vaarwater’ gekomen. De bekende kwaaltjes uit het eerste trimester van je zwangerschap worden dan ook bijna allemaal door de aanmaak van hCG veroorzaakt. Denk hierbij maar aan misselijkheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, vermoeidheid, duizeligheid, stemmingswisselingen en dergelijke.

Liefs Amber

Meer informatie

Je baby voelen bewegen tijdens de zwangerschap
De eerste weken van de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *