De 22 weken prik: alles wat je moet weten

De 22 weken prik: alles wat je moet weten

Vanaf december 2019 kunnen zwangere vrouwen de zogeheten 22-weken prik krijgen. Deze vaccinatie beschermt jou én je ongeboren baby tegen de besmettelijke kinkhoest. De vaccinatie bestaat al heel lang en heb je waarschijnlijk als kind ook al eens gehad onder de naam DKTP-prik. Deze vaccinatie beschermt je tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Het enige verschil is dat de 22 weken prik niet tegen polio beschermt. Het is dus eigenlijk een DKT-prik. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze vaccinatie.

Waarom 22 weken prik?

Kinkhoest is een ziekte met een voor baby’s mogelijk ernstig verloop. Vlak na de geboorte is je baby nog niet beschermd tegen kinkhoest. De eerste DKTP-prik krijgt je kindje pas als het twee maanden oud is. In de tijd tussen die twee maanden en de geboorte kan je kindje dus flink ziek worden als hij of zij kinkhoest krijgt. In Nederland belanden er ongeveer 170 baby’s per jaar in het ziekenhuis met kinkhoest. Met deze prik is je kindje direct na zijn of haar geboorte beschermd. Natuurlijk krijgt hij of zij dan nog wel de overige vaccinaties om volledig en langdurig beschermd te blijven tegen kinkhoest.

Is de 22 weken prik verplicht?

De 22 weken prik wordt sinds december 2019 aangeboden aan zwangere vrouwen. De vaccinatie is geheel vrijwillig en absoluut niet verplicht. Je verloskundige of gynaecoloog zal je informeren over de 22 weken prik. Je vraagt hem echter zelf aan bij de GGD in jouw omgeving.

lijn groen oudersenzo
De 22 weken prik: alles wat je moet weten

Wat kost de 22 weken prik?

Daarover kan ik kort zijn, de prik is helemaal gratis. Kies je ervoor om je te laten vaccineren? Dan gaat dit ook niet van je eigen risico.

Kan je ziek worden van de 22 weken prik?

Elke vaccinatie kent bijwerkingen. Lang niet iedereen krijgt echter bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn onder meer zwelling en roodheid op de plek waar de prik is gezet. Ook kun je lichte verhoging krijgen, of wat hoofdpijn. Eventuele bijwerkingen verdwijnen doorgaans binnen één a twee dagen.

Wat zit er in de 22 weken prik?

De 22 weken prik bestaat deels uit dezelfde bestanddelen als de DKTP-prik. Het verschil is echter dat deze prik niet tegen polio beschermt. DKTP is een bekende prik die al sinds 1962 gegeven wordt in Nederland. Er is dus langdurig onderzoek naar deze stoffen gedaan.

Is de 22 weken prik veilig?

De 22 weken prik wordt in Nederland maar kort gegeven. Hierdoor twijfelen sommige mensen aan de veiligheid ervan. Bedenk echter goed dat de stoffen in deze vaccinatie niet nieuw zijn. In andere landen wordt de 22 weken al jaren met succes gegeven. Vele baby’s zijn op deze manier direct beschermd tegen kinkhoest.

We spraken twee vrouwen die elk een geheel eigen mening hebben over de 22 weken prik. Het is belangrijk dat je je zelf informeert over de voor- en nadelen voordat je besluit een vaccinatie te nemen. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Sanne (25) nam de 22-weken prik wél: “Ik vind het een fijn idee dat mijn baby straks beschermd is tegen kinkhoest. Mijn neefje van anderhalve maand liep het op en is in het ziekenhuis bijna overleden aan kinkhoest. Het is gelukkig vrij zeldzaam, maar ik wil zoiets naars echt voorkomen. Een pasgeboren baby is kwetsbaar en ik wil alles doen wat in mijn mogelijkheden ligt om mijn zoontje te beschermen. Ik heb de 22-weken prik gehad en weinig gevoeld. Ook had ik geen last van bijwerkingen. De medewerkers van de GGD waren vriendelijk. Ik maakte die dag ook gelijk kennis met het consultatiebureau. Dat vond ik wel fijn. Zo wist ik al precies wat me na de geboorte te wachten stond!

Esther (32) neemt de 22-weken prik niet: “Ik heb in principe niets tegen vaccinaties. Ik geloof alleen dat een goed immuunsysteem heel veel kan voorkomen én kan oplossen. Ik slik daarom extra vitamine C en D tijdens de zwangerschap, beweeg voldoende, kom lekker buiten in de zon en eet gezond. Wist je dat we eigenlijk niet genoeg hebben aan die 250 gram groente die het Voedingscentrum aanbeveelt? In Scandinavische landen wordt 500 gram per dag aanbevolen. Dit komt meer overeen met wat we echt nodig hebben aan vitaminen, mineralen en vezels. Want de groenten van tegenwoordig bevatten gewoon écht minder goede stoffen dan die van vroeger. Een gezonde zwangere is een gezonde baby, dus voor mij is dit gewoon echt wat werkt.

Liefs Amber

Meer informatie

Kinkhoest of 100-dagenhoest
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Medische alfabet

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *