Bandenpijn – Kun je het voorkomen? Hoe ga je hiermee om?

Bandenpijn - Kun je het voorkomen? Hoe ga je hiermee om?

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van ‘bandenpijn’. Helaas is dit niet te verhelpen, maar gelukkig wel te verlichten. Maar wat is bandenpijn nou eigenlijk? En hoe ontstaat het? Wij geven je graag wat informatie over het ontstaan en tips hoe je er mee om kunt gaan.

Wat is bandenpijn?

Wanneer je ongeveer op de helft bent van je zwangerschap, gaat je baarmoeder flink groeien. Je kunt je voorstellen dat er hierdoor veel spanning komt te staan op de banden die de baarmoeder op haar plek houden. Je baarmoeder zit verstopt achter de blaas en de endeldarm en wordt op zijn plaats gehouden door deze banden. Het zijn een soort elastieken, zodat ze kunnen mee rekken tijdens de zwangerschap. Niet heel veel, maar een klein beetje. Door de groei van de baarmoeder en je kindje wordt er steeds meer aan de banden getrokken.

Meer kans

De kans dat je last krijgt van bandenpijn is bij een tweede of derde zwangerschap wat groter. Dit komt omdat de buikspieren sneller verslappen en nauwelijks nog steun geven aan de baarmoeder, waardoor je baarmoeder nog meer zal vragen van de banden.

Bandenpijn - Kun je het voorkomen? Hoe ga je hiermee om?

Hoe voelt bandenpijn?

Bandenpijn kan een scherpe, stekende (spier)pijn geven, links of rechts onder in de buik of rond de navel. De pijn kan doortrekken naar het schaamschot, naar je vagina, liezen en soms naar je rug. Het is een gemene pijn dat zich vooral concentreert in je onderbuik en/of zijkanten van je baarmoeder.

Bekkeninstabiliteit – Hoe ontstaat het? Wat kun je er tegen doen?

Tips om de pijn te verzachten

Warmwaterkruik

Ga lekker liggen en houd een warme (geen hete) warmwaterkruik of opgewarmde kersenpitkussen op de pijnlijke plek. Dit ontspant de banden en je zal merken dat de pijn een beetje gaat afzwakken.

Zwangerschapssteunbroekje

Er zijn speciale zwangerschapssteunbroekjes te koop; dit zijn broekjes met een verstevigde band onder de buik dat hiermee de buik ondersteunt. Het broekje geeft tegelijkertijd steun aan de rug. Dus ook als je last hebt van lage rugklachten, kan dit broekje verlichting geven.

Train je buikspieren

Door het trainen van je buikspieren, kunnen deze een stukje last overnemen van de banden.

Buikband

Het dragen van een buikband kan je wat verlichting geven. Overigens hoef je daar niet speciaal een buikband voor te kopen, je kunt er ook een sjaal omheen binden. Bedoeling is dat de buik een beetje ondersteunt wordt, zodat de banden een beetje worden ontzien.

Warm bad

Neem een lekker warm bad, zodat je volledig tot ontspanning komt en de druk van de banden wordt afgehaald.

Liefs Marion

Extra informatie

Bekkeninstabiliteit – Hoe ontstaat het? Wat kun je er tegen doen?
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *