Veilige slaapomgeving voor je baby

Veilige slaapomgeving voor je baby

Een veilige slaapomgeving voor je baby, waar moet je op letten?
Experimenten hebben aangetoond dat baby’s ritmische geluiden prefereren boven een totale stilte. De wetenschap probeert te doorgronden of de uit de zwangerschap bekende hartslag van de moeder of ademgeluiden met deze voorliefde voor ritmische geluiden te maken heeft.

Op de waakvlam

Bij veel baby’s kan men waarnemen dat niet alleen wiegen, maar ook andere vormen van ritmische stimulatie, zoals een reis met bijvoorbeeld auto of trein, slaap bevorderend werken. Er zijn zelfs baby’s die zichzelf in slaap wiegen door ritmische been of hoofdbewegingen.

Na het inslapen worden veel van onze lichaamsfuncties op de ‘waakvlam’ gezet. De lichaamstemperatuur en de bloeddruk dalen, de adem en polsslag worden langzamer. In de slaap is er geen willekeurige adem aansturing. We kunnen in de slaap niet bewust de adem inhouden. Voornamelijk bij zuigelingen komt het regelmatig tot “onbewuste” adempauzes. Deze duren echter zelden langer als 15 seconden. Hoe jonger de zuigeling is, hoe vaker deze adempauzes voorkomen. Zelfs adempauzes die langer dan 15 seconden duren, zijn in de regel onschuldig, zolang het lichaam over een scala van beschermingsmechanismen tegen zuurstoftekort beschikt.

Ontwaakreactie

Wordt de adempauze te lang, dan komt er door een verhoging van het koolstofdioxide niveau in het bloed tot een stimulatie van de chemoreceptoren, die het ademcentrum in de hersenstam besturen. Dit leidt er niet alleen toe dat de ademspieren tot een diepe ademteug aanzetten, maar ook tot een ontwaakreactie. Deze ontwaakreaktie bij baby’s wordt door warmtestuwing, terugademing van de uitgeademde lucht en passief meeroken van de baby vertraagd. Deze vertragingen kunnen een gevaar voor de baby opleveren.

lijn groen oudersenzo
Veilige slaapomgeving voor je baby

Eigen baby bedje

Voor kinderen, vanaf 2 jaar, is een eigen kamer aan te bevelen. Voor een baby daarentegen is een tochtvrije, lichte plek in de slaapkamer bij de ouders het betere alternatief. Zo is het nachtelijke voeden makkelijker omdat de afstand tot het baby zeer klein is, wat ook het borstvoeding geven ten goede komt omdat een voedende moeder de allereerste signalen tijdens haar slaap gaat ‘oppikken’.
Doordat baby’s een voorkeur hebben voor ritmische geluiden boven een totale stilte, slapen ze lekker bij de ouders op de slaapkamer. En niet onbelangrijk; de ritmische geluiden van beide ouders hebben een positieve invloed op de ademregulering van de baby.

Veilige slaapomgeving – Laat de baby niet tussen je in slapen!

Als de baby tussen je in slaapt, kan het snel tot oververhitting leiden. Onder de deken van de ouders, wordt de baby niet alleen opgewarmd door de lichaamswarmte van de ouders, maar kan het de eigen lichaamswarmte ook moeilijk kwijt. Het gevaar van terugademen van zowel de eigen als de uitgeademde lucht van de ouders, komt hier nog bij. Als eerder vermeld hebben oververhitting evenals terugademen een negatieve invloed op de ontwaakreaktie bij ademtekort.

Bedje

Let bij de aanschaf van een wiegje of bedje voor uw baby in het bijzonder op een veilige constructie waardoor ongevallen vermeden kunnen worden. Het baby bedje mag geen uitstekende delen, scherpe kanten & gaten vertonen, waaraan touwtjes of bandjes kunnen blijven haken. Kijk ook of alle schroeven of bouten vastzitten en controleer dit regelmatig.
De spijlen van van babybedjes moeten minimaal 4,5 cm en maximaal 6,5 cm uit elkaar staan om beklemming of tussendoor glijden te voorkomen.

Bedbodem

De bedbodem moet stabiel zijn en in geval van een lattenbodem, moet de afstand zo zijn dat de voetjes er bij het staan of springen niet tussendoor kunnen glippen. Bij in hoogte verstelbare bodems moet u er op letten dat de hoogte tussen de bedbodem en de bovenkant van het bedje minimaal 30 cm is, zodat de baby niet uit bed kan “rollen” of zich eraan kan gaan optrekken. In de laagste positie moet deze afstand minimaal 60 cm zijn, zodat het kind er niet uit kan klimmen. De lak van de spijlen moet “speeksel vast” zijn.

Matrasje

Net als bij het bedje, moet je er bij matrasjes op letten dat gevaar op ongevallen worden verminderd. De matras moet zo strak in het bedje liggen, dat het niet kan verschuiven maar het mag ook niet hol of bol gaan staan.
Neem bij voorkeur een matrasje met een stevige rand zodat de kleine voetjes of armpjes niet tussen de matras en het bedje beklemd komen te zitten als de baby in het bedje staat of kruipt.

Neem geen matras die te zacht is!

Een matrasje mag niet meer dan 2 cm diep inzakken als de baby erop ligt in verband met de ondersteuning van de wervelkolom. Zodra kinderen kunnen lopen, biedt een zachte matras te weinig steun bij het lopen, springen en staan. De kleine voetjes zinken dan te diep in de matras.

Een minimum dikte van 7 cm is voor een kinderwagen of wieg door de tegenwoordig gebruikte materialen niet meer van toepassing. Een baby heeft nog zo weinig gewicht dat een matras van minimaal 7 cm dikte niet nodig is. Stevigheid en luchtdoorlatend vermogen is veel belangrijker.

Terugademen

Bij de nieuwste generatie matrasjes wordt naast een minimalisering van schadelijke stoffen ook op de vermindering van ’terugademen’ van de baby gelet. Loodrecht en horizontaal door de matras lopen luchtkanalen om het terugademen van uitgeademde zuurstof en warmtestuwing te verminderen.

Neem bij voorkeur een baby matrasje waarbij de matras overtrek afneembaar en wasbaar is. Om allergieën te voorkomen is het verstandig om de matras overtrek en de lakens regelmatig bij 60°C te wassen. Een goede overtrek om allergieoorzaken te verminderen is een matras met een Medicott tijk. Medicott is een materiaal dat ook gebruikt wordt voor het vervaardigen van medicinaleverbanden.

lijn groen oudersenzo
Slaapzak voor de baby
Slaapzak voor de baby
Slaapzak voor de baby
lijn groen oudersenzo

Gebruik van een slaapzak

Een deken of dekbed is voor een wieg of babybedje ongeschikt omdat het de kans op warmtestuwing en terugademen vergroot. Baby’s kunnen al zeer vroeg, nog voor ze zich kunnen omdraaien, de deken over het hoofd trekken of onder de deken kruipen.

Hierom is het om een baby slaapzakje te gebruiken die zo gemaakt is, dat de baby er niet in of uit glijden kan.
Kies liever geen slaapzak waar een baby nog in moet groeien, dit is té gevaarlijk. De standaardmaten van 70, 90 of 120 cm zijn voor pasgeborenen veel te groot! Is een slaapzak te lang, dan is die vaak ook te breed, met als gevaar dat de baby er in verstrikt raakt.

Mooi aansluiten

De halsopening mag niet groter zijn dan de hoofdomvang, en het bovenlijfje van de slaapzak moet mooi aansluiten om het kleine lichaaampje van de baby. Vuistregel voor maat slaapzak:lichaamslengte in hoofdlengte + 10 cm (om te groeien). Om te voorkomen dat een baby zich vast kan draaien met de slaapzak is een slaapzakje met een rondlopende rits een uitkomst. Deze slaapzakken zijn zeer praktisch; baby’s kunnen ’s nachts worden verschoond zonder ze helemaal uit te kleden.

Tevens is het goed een slaapzak te kiezen die niet is doorgestikt omdat zo veel warmte verloren kan gaan. Teveel lege voetenruimte kan ook tot warmteverlies leiden. De dikte van de slaapzak en de kleding van de baby zijn aan te passen aan de tijd van het jaar. De nieuwste generatie slaapzakken zijn zo ontworpen, met behulp van technologieën uit de ruimtevaart, dat de temperatuurschommelingen vermeden worden.

Rookmelder

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in een woning verplicht. Op iedere etage moet er minstens één aanwezig zijn in de “vluchtroute” (zoals de gang), maar je kunt voor de zekerheid ook in de verschillende kamers een rookmelder ophangen.

liefs Marion

Meer informatie

Handige slaapproducten voor je baby: Slapen als een roosje!
Hoe krijg ik mijn baby in een wieg te slapen?
Mijn baby wil niet slapen, wat nu? Ontdek de white noise knuffel!
Welke rookmelders zijn geschikt in een woning?
Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Goede slaaptips voor je baby
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?
Lekker en veilig slapen door je baby
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Hoe laat je hem wennen aan zijn eigen bedje?
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Kwaliteitseisen voor de baby
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Is co-sleeping met je baby wel veilig?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *