Hoe vertel je het je omgeving dat je zwanger bent?

Het is al een paar weken geleden dat je die positieve test in je handen hield. Je bent dolblij en eigenlijk had je het een paar weken geleden al van de daken willen schreeuwen. Toch heb je gewacht tot die eerste 12 weken achter de rug waren. Vandaag is het zo ver. Vandaag kun je het de wereld in schreeuwen. Maar hoe vertel je het? Gewoon zeggen? Of verzin je er een ludieke manier voor? Spannend is het hoe dan ook.

Soms heb je niet heel veel keuze, want ook al wil je er mee wachten tot die 12 weken voorbij zijn, soms verraden je zwangerschapskwaaltjes al wat er met je aan de hand is. Als jij iedere ochtend misselijk op je werk zit, zijn er vast een paar alerte collega’s die dit in de gaten krijgen. Soms kan je dit wellicht nog wegwuiven door juist te zeggen: “Jeetje, ik lijk wel zwanger”.

Hoe vertel je het je omgeving dat je zwanger bent?

Ook kunnen andere signalen je al verraden, bijvoorbeeld dat je dat wijntje weigert, die er normaal gesproken altijd wel in gaat. Of het aanbod, om mee naar de sushibar te gaan, afslaat. De kans is groot dat anderen vragen gaan stellen. Bereid je hierop voor, want wil je glashard blijven liegen? Of dan toch maar de aap uit de mouw laten komen?

Iedereen is anders

Iedereen zal dit op een andere manier doen. De een doet het tussen neus en lippen door: “Oh ja mam, voor ik het vergeet te vertellen, ik ben (weer) zwanger.” En de volgende doet dit op een feestelijke manier met toeters en bellen. Belangrijk is dat je het doet op een manier die bij je/jullie past. Laat je niet gek maken door anderen. Als je vriendin kiest voor een grootse of creatieve manier, wil dat nog niet zeggen dat jij dit ook op die manier moet doen. Ben je een no nonsens type dan doe je het gewoon lekker plain en straight. Wil je er een bijzonder moment van maken? Dan pak je het gewoon lekker groots aan. Beiden manieren is prima!

Hoe vertel je het je ouders?

Er zijn natuurlijk duizend en één mogelijkheden om het je ouders te vertellen, maar doe dit wel het liefst persoonlijk. Via de telefoon, mail of app mis je juist die leuke gezichtsuitdrukkingen. Het grote nieuws aan de aanstaande opa en oma vertellen, vraagt eigenlijk wel om een bijzonder moment. Hoe trots zullen zijn! Het is daarom wel leuk om er iets speciaals van te maken.

Echo

Altijd leuk is natuurlijk die eerste echofoto. Bij de twaalfde/dertiende week van je zwangerschap krijg je een eerste echo en daar worden foto’s gemaakt van je kleine hummeltje. Deze foto kun je natuurlijk perfect gebruiken om het grote nieuws te vertellen. Scan hem in, zodat je hem vaker kunt gebruiken.

Cupcake of taart

Wat ook vaak wordt gedaan is het grote nieuws vertellen met een taart of cupcakes. Als je het geslacht weet kun je met een paar druppeltjes (voedings)kleurstof, de vulling kleuren naar het geslacht van je kindje. Groot vraagteken er bovenop en genieten maar van de reacties!

Pinterest

Kom je er niet uit en wil je toch iets ludieks? Snuffel dan gewoon eens op Pinterest, daar staan zoveel leuke foto’s! Daar kom je echt wel tot een passend idee.

Zo vertelden onze bezoekers het grote nieuws

“Toen wij zwanger waren van onze dochter hebben wij het op de volgende manier aan de opa’s en oma’s verteld. We hebben een zwangerschapstest ingescand met als achtergrond de binnenkant van een doosje. Dit hebben we uitgeknipt en onderin het doosje gelegd. Toen hebben we een zakje met blauw/witte en roze/witte chocolaatjes gekocht en deze in het doosje gedaan. Aan het doosje een paar kleine sokjes gebonden en toen het doosje dichtgebonden met een lintje.
Irene

Ik heb een T-shirtje laten maken met de tekst: “Ik krijg er een broertje bij!” en die mijn dochter aangetrokken. Hiervan heb ik een foto gemaakt en groot uitgeprint. Fotolijstje omheen en ingepakt aan mijn ouders en schoonouders gegeven. Ze vonden het fantastisch en deze foto hangt nog steeds aan de muur.
Barbara

Ik heb een klein gedichtje geschreven en ingetypt. Dat heb ik uitgeprint en samen met de echofoto in een lijstje gedaan. Zo hadden mijn ouders gelijk een mooie tastbare herinnering.
Saskia

Ik heb een grote bos roze/blauwe bloemen gekocht en er een speentje in gehangen en deze op die manier aan mijn ouders gegeven. Ze zagen in eerste instantie het speentje over het hoofd!! Het heeft echt even geduurd voor mijn moeder ineens zag: Hé, wat hangt er nou tussen die bloemen?”
Annette

Mijn man en ik waren net terug van vakantie uit Thailand. De volgende dag deed ik een zwangerschapstest en die was positief. We konden het nieuws niet voor ons houden en gingen diezelfde avond onverwachts bij mijn schoonouders langs. Eerst brachten we een uitgebreid reisverslag uit en toen zei mijn man: We gingen met z’n tweeën heen en kwamen terug met z’n drieën. Het duurde even voor het kwartje bij mijn schoonouders was gevallen! Hilarisch!
Anja

We hebben onder de kerstboom een ingepakte positieve zwangerschapstest gelegd en deze als laatste uit laten pakken. Het viel heel goed in de smaak!
Nicky

Ik heb mijn echofoto, gewoon tussen de vakantiekiekjes gestopt en het fotoalbum (met van die insteekhoesjes) aan mijn ouders en schoonouders laten zien. Ze hadden het niet eens gelijk door!! Echt zo grappig!
Marijke

Hoe vertel je het op je werk?

Op je werk vertel je het waarschijnlijk niet met toeters en bellen. Belangrijk is dat je het eerst tegen je leidinggevende vertelt en dan pas tegen je collega’s. Het grote nieuws zou anders al daar terecht kunnen komen, voordat jij die stap hebt genomen en dat is natuurlijk niet wenselijk.

Tijdens het gesprek met je werkgever kan het zijn dat hij direct al wil weten of je na je zwangerschapsverlof terugkeert of over je verlof willen praten. Om jezelf wat ruimte te geven en tijd om hierover na te denken, kun je het beste antwoorden dat je hiervoor nog met een uitgewerkt plan komt. Dit geeft jou tijd om goed na te denken wat je wil.

Wanneer vertel je het je werkgever?

Wettelijk kun je hiermee wachten tot uiterlijk 3 weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat. Dat is dus minstens 7 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum, want je zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor deze datum. Maar zo lang wachten is eigenlijk voor alle partijen niet wenselijk. Ook voor je werkgever is het prettig wanneer hij tijd heeft om maatregelen te treffen voor je afwezigheid.

Soms is het noodzakelijk om al eerder maatregelen op je werk te treffen. Je werk mag geen schadelijke gevolgen voor de zwangerschap, het ongeboren kindje en jezelf hebben. Je werkgever is verplicht je werk nu zo te organiseren dat het veilig is. Soms betekent dit dat je het op tijd moet laten weten.

Zwangerschapsverklaring

Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig. Dit is een verklaring van je verloskundige, huisarts of gynaecoloog waarin staat dat je zwanger bent. In deze verklaring zal ook je uitgerekende datum staan. Deze verklaring zal in je personeelsdossier worden bewaard.

liefs Marion

Meer informatie

Je omgeving en jouw zwangerschap
Bevallingsdatum, hoe kun je deze zelf berekenen?
Zwangerschapstest, hoe werkt het?
Ongemerkt zwanger zijn, kan dit?
Zwangerschapssymptomen
Zo houd je je zwangerschap nog even geheim?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *