Kraamzorg: wat is het en hoe regel je dit?

Kraamzorg: Wat is het en hoe regel je dit?

Na de geboorte van je baby heb je recht op kraamzorg. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Hoe regel je de kraamzorg en wat krijg je vergoedt? Wanneer moet je hier achteraan en wat doe je met bijzondere gezinssituaties?

Wat houdt kraamzorg in?

Kraamzorg is de zorg die moeder en kind de eerste week na de bevalling ontvangt van een geschoolde kraamverzorg(st)er. Normaal gesproken zal zij aanwezig zijn voordat de bevalling begint. Tijdens een thuisbevalling helpt zij de verloskundige en zal ze ook jou goed ondersteunen. In de kraamweek verzorgt ze in de eerste plaats de moeder en de baby en alles wat hieraan vastkleeft om de omstandigheden gezond te houden. Dit houdt in dat ze bepaalde lichte huishoudelijke taken ook zal uitvoeren, zoals het verschonen van het bed. Maar is zij er niet om het hele huishouden draaiende te houden. Daarnaast leert zij de moeder hoe ze de baby moet verzorgen, houdt ze de verslagen bij over de gezondheid van de baby én de moeder en zal hulp inroepen van de verloskundige als zij dit nodig acht. Ook het geven van borstvoeding zal zij met raad en eventueel hulp bijstaan. Ook de andere kinderen zal ze verzorgen.

lijn groen oudersenzo
Kraamzorg: wat is het en hoe regel je dit?
lijn groen oudersenzo

Voor bijzondere omstandigheden

Natuurlijk is het ene kraamzorgbureau de andere niet. Hoewel ze uiteraard allemaal de zorg voor moeder en kind op zich zullen nemen, zullen ze niet allemaal dezelfde expertise in huis hebben. Kies voor een bureau welke jouw wensen respecteert en van wie de handelswijze jou het beste bevalt. Speciale wensen of specifieke gezinssituaties waar rekening mee gehouden moet worden? Vraag goed na wat het kraamzorgbureau voor jou hierin kan betekenen. De kraamweek is een bijzondere week, die niet alleen belangrijk is voor de beste zorg voor jou en je kleintje, maar die ook indruk maakt op je andere kinderen, bijvoorbeeld. Cliëntgerichte zorg is dan ook gewoon heel fijn om te mogen ontvangen. Bij Kraamzorg Anne, bijvoorbeeld, weten ze ook om te gaan met taalbarrières, tienermoeders en andere bijzondere situaties waardoor de zorgverlening net even anders zal zijn. Kies dan ook niet meteen de eerste de beste die je tegenkomt, maar kijk even verder, zodat je weet wat ze je kunnen bieden. Heb je hier vragen over, dan kan je die uiteraard altijd aan het bureau stellen voordat je je in laat schrijven.

Hoe schrijf je je in en wanneer?

Inschrijven doe je in je zwangerschap bij het kraamzorgbureau die je zelf prefereert. Dit doe je het beste zo snel mogelijk om zeker te zijn dat er nog plek voor je is. En dat betekent in de praktijk dus al voordat je twee maanden zwanger bent, zeker in grote steden… Het kraamzorgbureau wil uiteraard van alles van je weten. Wanneer je uitgerekend bent, welke verloskundige je hebt en waar je wilt gaan bevallen. Komen hier veranderingen in of gaat er iets onverhoopt mis met de zwangerschap, dan meld je dit uiteraard bij dit bureau. Zij zullen je verder voorzien van allerlei informatie, geven soms ook bijeenkomsten over bijvoorbeeld borstvoeding en zullen voor de bevalling bij je thuis langskomen om jouw wensen nog eens door te nemen en o.a. te kijken of je alles al op orde hebt voor de bevalling en de baby.

Wat vergoedt de zorgverzekering?

Je hebt vanuit het basispakket recht op kraamzorg. Dit is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. Deze uren worden maximaal verdeeld over tien dagen. De dag van de bevalling telt hierbij als dag 1. Bij een ziekenhuisbevalling wordt er een aantal uur afgetrokken van de kraamzorg die je thuis nog krijgt. Het aantal dagen dat je in het ziekenhuis verbleef wordt dan van deze uren afgehaald (dit is ongeveer 6 uur per nacht in het ziekenhuis). Wel krijg je te maken met een wettelijke eigen bijdrage. Dit bedrag verandert wel eens, maar in 2020 betaal je €4,50 per uur. Beval je zonder medische oorzaak in het ziekenhuis, dan betaal je hiervoor €18,00 voor ieder op zich. Dus voor moeder én kind betaal je €36,00. Als de zorgverlener echter meer dan €125,00 per dag declareert, zal ook de eigen bijdrage omhooggaan. Dit is dus wel even iets om na te vragen bij de zorgverlener, wil je niet opeens verrast worden met hogere bedragen. Overigens heb je hier geen eigen risico bij.

Ga je door medische noodzaak in het ziekenhuis bevallen dan is de vergoeding anders geregeld. In zo’n geval betaal je niets voor de kraamzorg in het ziekenhuis. Dit ga je pas doen over de uren die je thuis daarna nog ontvangt.

Aanvullend verzekeren

Er zijn aanvullende verzekeringen die deze wettelijke bijdragen voor je overnemen. Een puntje dus om in de gaten te houden bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering! Ben je aanvullend verzekerd? Kijk dan na wat jouw aanvullende verzekering wel en niet vergoedt!

liefs Wil

Meer informatie

Wat houdt kraamzorg in? En hoe regel je het?
Wat doet een kraamverzorger?
Neontale screening. Welke onderzoeken zijn er voor je baby?
Thuisbevalling. Wat heb je hiervoor nodig?
Geen vergoeding van het kraampakket? Zo stel je hem zelf samen!
Kraamperiode – Themapagina
Het kraampakket. Wat kun je ervan verwachten?
Wennen aan je baby
Tips voor een fijne kraamtijd
Wat zit er in een kraampakket?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Kraamzorg Anne.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *