Wat maakt zwangerschapszwemmen zo leuk?

Wat maakt zwangerschapszwemmen nou zo leuk?

In beweging blijven terwijl je zwanger bent is gezond. Maar niet alle sporten zijn nog geschikt of simpelweg nog fijn om te doen in deze periode. Zwangerschapszwemmen is een optie die bijna iedere zwangere wel kan doen en welke niet alleen uitnodigt tot beweging, maar ook ontspanning biedt. Waarom is het leuk/verstandig om deel te nemen aan zwangerschapszwemmen en wat maakt het anders dan gewoon zwemmen?

Zwemmen en zwangerschap

In het water is het heerlijk vertoeven als je zwanger bent. Het gewicht wordt immers ook door het water gedragen, zodat je heerlijk kunt ontspannen. Zwemmen biedt nagenoeg geen kans op zaken als blessures, dus is het veilig om te doen. Ook je bloedomloop vaart er wel bij.

Wat houdt zwangerschapszwemmen in?

Het antwoord is op zich natuurlijk heel simpel: het is zwemmen voor zwangeren. Alleen is dit uurtje niet alleen maar zwemmen, maar worden er ook gerichte activiteiten gedaan. Het is in groepsverband en de les wordt gegeven door een deskundige op dit gebied. De oefeningen bieden zowel inspannende activiteiten als ook juist op ontspanning gerichte bezigheden. En uiteraard volledige aangepast aan het feit dat je zwanger bent.

Wat maakt het anders dan zelf baantjes gaan zwemmen?

Alleen maar baantjes zwemmen kan je ook prima doen als je zwanger bent, alleen biedt een les voor zwangeren meer dan alleen maar werkelijk zwemmen. Door de gerichte oefeningen werk je aan meer dan alleen maar in conditie blijven. Daarnaast zal het water altijd rond de 32 graden zijn! En dat kan je met baantjes zwemmen ook niet echt zeggen… Je kan trouwens ook gewoon staan in het water tijdens dit uurtje.

lijn groen oudersenzo
Wat maakt zwangerschapszwemmen nou zo leuk?

Wat maakt het zo leuk om te doen?

Naast alle gezondheidsredenen is het natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk om met andere aanstaande moeders met iets bezig te zijn. Het is dus ook nog eens erg gezellig! Daarnaast kan je elkaar ook nog leuke tips geven. Overigens kan je ook met vragen bij je instructrice terecht! Misschien heeft hij of zij dan wel gerichte oefeningen om te doen tijdens het zwemfestijn.

Tot wanneer kan je meedoen?

Normaal gesproken kan je meedoen tot je vliezen zijn gebroken. Met andere woorden: eigenlijk gewoon tot het einde van je zwangerschap, wat uiteraard toch wel een heel fijne gedachte is. Zo kan je tot het einde aan toe aan je conditie werken en in ‘vorm’ blijven.

Voordelen van zwangerschapszwemmen

Even in het kort de vele voordelen van zwangerschapszwemmen
Warm water
Gerichte oefeningen voor zwangeren
Fitter blijven
Verhoogde zuurstofopname in je bloed, zowel voor jou als je baby is dit fijn!
Voorbereiding bevalling omdat je fitter bent (maar het is geen voorbereiding op de bevalling zelf zoals bijvoorbeeld bij andere zwangerschapscursussen)
Ontspanningsmomenten
Bloedsomloop wordt gestimuleerd
Altijd les van een deskundige
Geen kans op blessures
Tot aan het einde toe mogelijk (tot je vliezen gebroken zijn)
Contact met andere zwangeren
Door fitter te zijn sneller herstel na je bevalling
Leuk om met andere moeders na de geboorte van jullie kindjes door te gaan met babyzwemmen!
Gewichtloosheid in water kan even heerlijk ontspannend zijn voor je lichaam

Zwangerschapscursussen

Ben je op zoek naar een manier om je voor te bereiden op de bevalling dan is de keuze voor zwangerschapszwemmen niet logisch. Zwangerschapszwemmen moet je meer zien als een verantwoorde manier van sporten terwijl je zwanger bent. Heel verstandig trouwens. Om je echt voor te bereiden op de bevalling zal je een ander soort cursus ernaast moeten doen. Hierin heb je wel meer keuzes dan alleen de standaard zwangerschapsgym. Naast deze mogelijkheid kan je namelijk ook kiezen voor hele andere manieren, die misschien wel veel meer bij je passen.

Zo is er zwangerschapsyoga of de onbekendere hypnobirthing. Je kan kiezen voor een cursus die je alleen volgt, met je partner of in een groep. Ook in groepsverband heb je dan nog keuze uit cursussen met alleen vrouwen en bijvoorbeeld 1 of 2 keer met partner, of echt altijd met de partners erbij. Kies echt iets wat jou aanspreekt. En natuurlijk is het heerlijk om het zwangerschapszwemmen ernaast bij te doen!

liefs Marion

Meer informatie

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *