Wat is een doppler?
Een doppler is een apparaatje waarmee je naar het hartje van je ongeboren kindje kan luisteren. Het werkt door middel van geluidsgolven, die weerkaatsen op de trillingen van de bloedsomloop van de foetus. De verloskundige kan dit voor je doen, maar je kunt ook zelf een doppler kopen, zodat je gewoon thuis, zelf kunt luisteren of binnen alles goed gaat. Je verloskundige weet echter precies waar ze naar moet luisteren en hoe het hoort te klinken, dat weet je zelf doorgaans niet.
Doppler voor thuisgebruik
De dopplers voor thuisgebruik zijn van mindere kwaliteit dan de doppler die je verloskundige zal gebruiken. Ze gebruiken minder geluidsgolven, dan de apparatuur bij je verloskundige of in het ziekenhuis.
Wanneer te gebruiken?
Je kunt een doppler vanaf zo’n week of twaalf/dertien gebruiken. Vanaf dat moment is kindje boven het schaambeen uitgegroeid zodat er geen bot meer in de weg zit om de geluidsgolven goed te weerkaatsen. Eerder heeft dus niet zoveel zin. Ook zijn in een eerder stadium de hersenen nog volop in ontwikkeling, ook om die reden zal de verloskundige wachten tot je kindje zo’n twaalf weken oud is.
Het is niet duidelijk of het gebruik van een doppler kwaad kan voor je kindje. Juist omdat hier geen helder antwoord op te vinden is, kun je de doppler beter niet te vaak gebruiken. Beperk het gebruik tot maximaal één keer per week en dan voor slechts een paar minuten. Op die manier houd je de geluidsgolven zo beperkt mogelijk.
Onzekerheden
Het gebruik van een doppler lijkt misschien je onzekerheden weg te kunnen nemen, maar je kunt er ook juist gestresst van raken. Je weet misschien niet precies waar je de doppler op je buik moet zetten, wat je precies moet horen en hoe het zou moeten klinken. Wanneer je het hartje niet kunt vinden, kan je dat behoorlijk ongerust maken, terwijl er misschien niks aan de hand is en je gewoon het apparaat niet goed op je buik hebt gezet. En stress is natuurlijk nooit goed tijdens je zwangerschap.
Het gebruik van de doppler
Als je er eentje hebt aangeschaft, wil je natuurlijk wel weten hoe je hem moet gebruiken. We hebben hier de stappen op een rij gezet:
1) Kies het juiste moment, dus pas na 12 weken. Als jij rustig ligt (bijvoorbeeld voor het slapengaan) kan je kindje meer gaan bewegen en kun je hem wellicht wat makkelijker vinden. Een volle blaas kan de zoektocht vergemakkelijken, omdat water de geluidsgolven goed geleid.
2) Zet de doppler op de juiste plek, bij 14 tot 24 weken, zoek dan vlak boven het schaambeen, ruim onder de navel. Na 24 weken, vind je zijn hartslag waarschijnlijk vlak onder of rondom de navel.
3) Maak rustige bewegingen met de doppler, hoe sneller je bewegingen zijn, hoe lastiger het is (je vliegt er sneller voorbij). Je kunt de doppler ook een beetje kantelen om in verschillende richtingen te luisteren. Luister steeds even of je iets hoort, voordat je verder gaat.
4) Je kindje heeft een snellere hartslag dan jij. Jouw hartslag is ongeveer tussen de 55 en 75 slagen per minuut, terwijl je de hartslag van je kindje tussen de 120 en 160 hartslagen zit.
Opnieuw proberen
Lukt het niet gelijk? Probeer het dan de volgende dag rustig opnieuw. Naarmate je verder in de zwangerschap bent, zal het steeds makkelijker gaan.
Meer informatie
Prenatale screening of zwangerschapsscreening
Controles tijdens de zwangerschap
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Anamnese – Medische voorgeschiedenis
Wat doet een verloskundige?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com