Doula nieuws: Mijn leven als doula, hoe is het begonnen?

Mijn leven als Doula, hoe is het beginnen?

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld, waarom ik doula ben geworden. Helemaal in het begin, toen ik in 2006 de doula opleiding had afgerond en zichtbaar begon te worden. De doula bestond nog niet zo lang in Nederland en in het noorden was ik een van de eersten. Tsja, hoe ontstaat het doulaschap? Zoals alles in mijn leven: vanzelf.

Ervaring met bevallen

Ik had in vijfeneenhalf jaar vier zonen gebaard en was in beide families de eerste die was bevallen. Daarna begonnen vrouwen mij te vragen of ik bij hun bevalling wilde zijn. Gewoon, om wie ik was en mijn ervaring met bevallen natuurlijk. (Schoon) zussen en ook cliënten van mijn praktijk kwamen met de uitnodiging. En zo zette ik mijn eerste schreden op het pad van begeleiden bij geboortes. Vanzelf en moeiteloos.

Doula opleiding en eerste klanten

Op een keer was een verloskundige in mijn praktijk voor een sessie en binnen vijf minuten zei ze: “Jij bent een doula”. En ze priemde daarbij met haar vinger naar mij. Ze wist te vertellen dat er een doulatraining gegeven ging worden in Amsterdam en ik besloot ter plekke die opleiding te gaan doen. En zo geschiedde. Het voelde als thuiskomen, een en al herkenning.

Daarna was het natuurlijk zaak om zwangeren te laten weten dat ik bestond, zodat ze konden besluiten om een doula bij hun geboorte te betrekken. En waar vind je de zwangeren? Bij de verloskundigen. Maar helaas waren die niet erg happig op een doula. Waar ik het zag als een aanvulling zagen zij het meer als een verstoring. Jammer, maar mijn intentie werd er niet minder om. In tegendeel. Na een half jaar meldde zich mijn eerste doulaklant en snel daarna een tweede. Het was het begin van een fantastische carrière als doula.

lijn groen oudersenzo
Mijn leven als Doula, hoe is het beginnen?

Waarom werd ik doula?

De allerbelangrijkste reden is dat het doulaschap zo dicht bij mij ligt. Mijn kwaliteiten, mijn weten en mijn ervaring kan ik er moeiteloos in kwijt. Daarnaast heb ik ervaren wat het geweldige effect van een doula voor het verloop en de beleving van de bevalling kan zijn.

Kwaliteiten

Kwaliteiten als goed kunnen luisteren, volgen in plaats van sturen, bekrachtigen en humor zet ik automatisch in als een stel zich meldt voor een kennismakingsgesprek. Want er moet wel een klik zijn, anders gaat het niet werken. In het begin nam ik elke cliënt aan, want als ze me graag wilden dan was het toch duidelijk? Nee dus, want de keren dat er onvoldoende verbinding was, kon ik niet optimaal functioneren. Een goede leerschool.

Volgen in plaats van sturen als doula is heel belangrijk. Denk maar eens na bij alle mensen die onderdeel zijn tijdens je zwangerschap en geboorte: volg je hen (zij weten het beter) of volgen ze jou? Hoe voelt het als je niet gehoord en gesteund voelt? Bij onderzoeken naar de beleving van de geboorte, komt altijd als grootste klacht/gemis naar voren, dat er onvoldoende geluisterd werd naar de (wensen van) de vrouw, dat er voor haar besloten werd en daardoor dingen gebeurden die ze niet wilde op dat moment. Kortom, dat ze de regie verloor.

Als doula bekrachtig en ondersteun ik de eigen mogelijkheden van de vrouw en er is altijd ruimte voor haar angsten en onzekerheden. Ik heb oneindig vertrouwen in haar mogelijkheden om te baren. En humor geeft lucht, ontspant en relativeert. Een goede doula lacht veel, was het devies van de doula die mij de kneepjes van het vak leerde.

Mijn innerlijk weten en ervaring

Vier keer zelf te baren heeft me veel gebracht. Naast vier fantastische zonen ook bevestiging van mijn innerlijk weten: een vrouwenlichaam is ervoor gemaakt en capabel om te baren. Miljoenen vrouwen zijn mij voorgegaan en die is het ook gelukt. Dus waarom zou het bij mij dan niet lukken of zou het een drama worden? Ik had geen idee. Alleen een groot vertrouwen en een innerlijk weten, dat ik dit zou kunnen. Dit avontuur ging ik aan en ik was ook nieuwsgierig. Bovendien deed ik het ergens voor: ik zou mijn kind gaan zien en in mijn armen sluiten. Dit weten is altijd mijn drijfveer gebleven. En weet je, elke vrouw heeft dit weten in zich. Ik ben niet uniek. Niks mooiers om dit weten en daarmee het vertrouwen in het proces, de overgave en zin in baren aan te wakkeren.

De doula effect

Het effect van een doula bij een geboorte is dus groot. Dat is ook wetenschappelijk aangetoond. Minder ingrepen, betere binding tussen moeder en kind, een fijnere geboorteherinnering en een vlottere bevalling zijn het gevolg van een doula bij je bevalling. Waarom ik al 15 jaar doula ben? Nou, hierom dus.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Het geboorteverslag van een doula
Luister naar je lichaam, jij bent je eigen deskundige.
Een doula kost geld
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers
Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?
Vragen aan en antwoorden van doula Mylène Martens
Een doula bij de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *