Zwangerschapsdementie, een hormonale vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap

Wat is zwangerschapsdementie?

Ineens vergeet je om de haverklap afspraken, verjaardagen en boodschappenlijstjes. Je concentratie is ver te zoeken. En wat doen je sleutels in de koelkast? Zwangerschapsdementie kan je heel onzeker maken. In dit blog leer je alles over het ontstaan van én omgaan met zwangerschapsdementie!

Ja, het bestaat echt

Waarschijnlijk sprongen heel wat vrouwen een gat in de lucht toen Australische onderzoekers in 2018 aantoonden dat zwangerschapsdementie écht bestaat. Een uitgebreide meta-analyse van eerdere studies liet zien dat de cognitieve vaardigheden van vrouwen tijdens zwangerschap veranderen. De symptomen? Afwezigheid, slechte concentratie en geheugenproblemen. Daar kun jij je als moeder of zwangere vast goed in herkennen!

Het geheugen gaat achteruit

Vier op de vijf zwangere vrouwen zou, volgens het Australische onderzoek, klachten van zwangerschapsdementie ervaren. Het geheugen gaat er echt op achteruit, zo ongeveer tussen het eerste en tweede trimester. Maar gelukkig is er bij zwangerschapsdementie geen sprake van blijvende schade in de hersenen, zoals het geval is bij ouderdomsdementie. Je hersenen functioneren weliswaar even niet zoals je gewend bent, maar het is volkomen ongevaarlijk! Tenminste, zolang je niet vergeet het vuur uit te draaien onder de pan.

lijn groen oudersenzo
Wat is zwangerschapsdementie

Hoe komt het?

Er zijn verschillende verklaringen mogelijk voor het ontstaan van zwangerschapsdementie. Zo zit je hoofd waarschijnlijk vol van alle veranderingen in je leven, plus een flinke to-do list voor als de baby komt. Bovendien krijgt je baby niet alleen fysiek, maar ook mentaal extra prioriteit; er blijft dus weinig ruimte over voor andere zaken. Allemaal logisch. Maar er zijn ook fysieke verklaringen voor zwangerschapsdementie:

Tekort aan omega -3

Recent bevestigde Nederlands onderzoek dat vergeetachtigheid onder zwangere vrouwen gerelateerd is aan een omega-3 tekort. Dit vetzuur, dat je vooral in vette vis vindt, is een belangrijke bouwsteen voor elke cel in je lichaam. Je kindje heeft veel van deze vetzuren nodig, in het bijzonder voor de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor raakt jouw voorraad op en krijg je klachten.

Tekort aan choline

Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor de stof choline. Choline vormt een belangrijke bouwsteen voor jouw geheugen, maar je kindje heeft deze stof ook heel hard nodig voor de ontwikkeling van de hersenen. Vooral veganisten zijn gevoelig voor een tekort;

Tekort aan slaap

Heb je wel eens een nachtje doorgehaald? Dan weet je wat dit doet met je concentratie en geheugen! Tijdens het slapen krijgt je lichaam de kans te herstellen van de dag en laad je weer op. Talloze onderzoeken hebben het effect laten zien van slaaptekort op cognitieve functies. En jij hebt vast al aan den lijve ondervonden dat zwangerschap met slaapproblemen gepaard gaat! Vooral in het eerste en derde trimester hebben zwangere vrouwen vaak last van slaaptekort. Dat komt je concentratie en geheugen niet ten goede…

Hoog niveau progesteron

Hoe kan het ook anders… uiteraard spelen je hormonen óók een rol bij zwangerschapsdementie. Het hoge niveau van progesteron in je lichaam heeft een negatieve invloed op je geheugencapaciteit. Al met al zijn er dus heel veel factoren die bij kunnen dragen aan jouw ‘vreemde vergeetachtigheid’!

Wat kun je doen?

Welke factoren precies een rol spelen bij jouw zwangerschapsdementie is natuurlijk de vraag. Je kunt een bloedonderzoek doen om een tekort aan omega-3 en choline vast te stellen. Maar misschien helpt het al als je de volgende tips volgt:

Eet voldoende omega- 3 vetzuren in de vorm van vette vis, walnoot en lijnzaad. Vraag hulp van een diëtist om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen met voeding of supplementen.

Zorg dat je genoeg choline binnenkrijgt uit bijvoorbeeld eieren, melk, runderlever, pindakaas en sojabonen. Vraag hulp van een diëtist om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen met voeding of supplementen.

Kijk of je een paar uurtjes extra slaap bij elkaar kunt sprokkelen. Misschien wil een vriendin wel even op je andere kindje passen zodat jij een dutje kunt doen. Of helpt het al om kleine veranderingen te maken in je leefstijl en slaaphygiëne; zodat je nachten nét iets effectiever zijn. Ga lekker naar buiten in het daglicht, probeer niet meer te eten na 8 uur ’s avonds en vervang dan ook je telefoon of televisie door een boek of een meditatie.

Geef toe aan je vermoeidheid! Accepteer dat je lichaam meer rust nodig heeft en gun jezelf die rust dan ook. Niet alleen je baby heeft daar profijt van; je hoofd werkt er ook een stuk beter door!

Gebruik herinneringen op je telefoon om je door deze fase van zwangerschapsdementie heen te helpen. Of plak post-its op de spiegel. Houd je telefoon of een notitieblokje bij de hand zodat je van elke belangrijke gedachte een aantekening kan maken; want anders ben je hem zó weer vergeten!

Last but not least: maak je geen zorgen over je vergeetachtigheid of gebrek aan concentratie. Onthoud dat dit een bekend symptoom is van zwanger zijn, net zo gewoon als eten voor twee of misselijkheid. Zwangerschapsdementie is hartstikke onpraktisch, maar het gaat weer over. Ook al moet je misschien even geduld hebben – de klachten verdwijnen soms pas een maand of 8 na de bevalling- uiteindelijk word je écht weer je scherpe zelf!

Liefs Irene

Meer informatie

Hoofdpijn en zwangerschap, is er een verband?
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Alle zwangerschapskwaaltjes op een rij!

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *